Grow Eat Share

Kookboektip: Grow Eat Share

Vorige maand is het kookboek ‘Grow Eat Share’ verschenen en ik was erg benieuwd naar dit boek. ‘Grow Eat Share’ is het tweede kookboek van Avalon, een restaurant in Gent waar gezond en duurzaam koken voorop staat. In het restaurant wordt volledig plantaardig en suikervrij gekookt met lokale en biologische ingrediënten. Voedsel dat met liefde is geteeld en bereid en dat zie je duidelijk terug in dit prachtige boek.

‘Grow Eat Share’ is in de eerste plaats natuurlijk een kookboek boordevol plantaardige recepten. Maar het is zeker niet alleen een kookboek, het is ook een kijkje in de ‘keuken’ van Avalon. Je leert meer over de filosofie van Avalon, over de chefs en over de partners waar Avalon mee samenwerkt. Het boek is prachtig vormgegeven met een harde kaft, mooie foto’s bij alle gerechten en fantastische illustraties door het hele boek heen. De illustraties zijn gemaakt door Inge Bogaerts, een medewerker van Avalon.

Grow Eat Share

Het boek is opgedeeld in drie delen. In het deel ‘Grow’ leer je meer over Avalon en hun visie op duurzame groei. Je maakt kennis met veel interessante lokale initiatieven, zoals zelfoogstboerderijen en stadslandbouw. Natuurlijk vindt dit alles rondom Gent plaats, maar ik vind het altijd leuk om te lezen over dit soort initiatieven en het inspireert me ook weer om op zoek te gaan naar gelijksoortige initiatieven in Nederland. Een hoofdstuk van dit deel is speciaal gewijd aan pekelen en fermenteren. Bij Avalon zijn ze gek op het inmaken van diverse soorten groente en fruit en er worden diverse tips en recepten gegeven om zelf bijvoorbeeld zuurkool te maken, door het inmaken van witte kool, of een pickle te maken van rode biet of bloemkool. Ik vind het vooral leuk om zelf eens zuurkool te gaan maken en nu heb ik er eindelijk eens een goed recept voor.

Grow Eat Share

Het volgende deel van het boek is ‘Eat’ en dit deel staat boordevol recepten van de chefs van Avalon. Zo deelt Marijke De Coninck haar favoriete recepten en leer je van Bart Poelvoorde dat puur plantaardige maaltijden helemaal niet saai hoeven te zijn. Ook Hans van der Fraenen, eigenaar van natuurvoedingsrestaurant De Levensboom, deelt zijn kennis over plantaardige maaltijden en tot slot deelt Tine Tomme, eigenares van Avalon, haar visie op koken en een aantal van haar recepten.

Grow Eat Share

Het boek sluit af met het onderdeel ‘Share’. Ook hier komen een aantal heerlijke recepten voorbij, maar in dit deel ligt voornamelijk de nadruk op delen. Zo leer je bijvoorbeeld meer over het Fair Festival, een zomerfestival dat twee keer per jaar plaatsvindt, en het permacultuurproject Far Field.

‘Grow Eat Share’ is dus veel meer dan alleen een kookboek, het is een kijkje in de keuken van Avalon en staat boordevol inspirerende ideeën, ondernemingen en personen. Natuurlijk staan er ook genoeg heerlijke recepten in zodat je naar hartenlust kunt experimenten met de plantaardige keuken.

Grow Eat Share

Je kunt ‘Grow Eat Share’ bij Bol.com bestellen. Voor meer informatie over Avalon en het team kun je ook de website van restaurant Avalon eens bezoeken.

Dit boek is naar mij opgestuurd als recensie-exemplaar en het artikel bevat een affiliatelink naar Bol.com. Meer informatie hierover vind je in mijn disclaimer.

8 gedachten over “Kookboektip: Grow Eat Share”

    1. Fijn om te horen dat je mijn blog leuk vindt :). Ik wist niet dat de site zo traag was en dat de pagina’s zo langzaam laden. Ik zal er zeker eens naar kijken, want dat is natuurlijk niet de bedoeling. Bedankt voor de tip!

  1. Wat een interessant onderwerp. Ik zou zelf meer suikervrij willen eten maar het koken lijkt me best lastig. Ik weet wel wat gerechten maar hou ook van variatie 😉 Bedankt voor de tip!

    1. Het was mij in de eerste instantie niet eens opgevallen in het boek dat het suikervrije recepten zijn, alleen bij de toetjes is dat misschien een uitdaging denk ik. Het is inderdaad lastig om meer suikervrij te gaan eten want tegenwoordig lijken ze wel overal suiker aan toe te voegen. Gelukkig helpt het al een stuk om zoveel mogelijk zelf te koken zodat je er goed zicht op hebt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *