Uit De Grond

Uit De Grond *gestopt*

Er is een sterke nieuwe trend gaande in voedselland. Waar vorig jaar al voorzichtig bleek dat mensen steeds meer interesse kregen in alternatieven voor de supermarkt lijkt deze trend zich nog sterker door te zetten in 2015. De diverse foodboxen, waar ik al eerder over heb geschreven, zijn booming en de nieuwe initiatieven die een alternatief bieden voor de supermarkt schieten als paddenstoelen uit de grond. Grappige woordspeling, want één van die nieuwe initiatieven heet toevallig Uit De Grond. Dit nieuwe online platform is een plek waar consumenten op een eenvoudige en overzichtelijke manier zicht hebben op het aanbod van Nederlandse producenten. Het streven is om zo de lijnen in de voedselketen te verkorten en gezond, vers en eerlijk eten weer toegankelijk te maken voor consumenten terwijl tegelijkertijd de producenten een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Lijkt mij een fantastisch initiatief en daar wilde ik natuurlijk meer over weten!

De oprichter van Uit De Grond, Tosh Koevoets, wil met Uit De Grond het kopen bij de lokale boeren net zo toegankelijk en eenvoudig maken als een bezoekje aan de supermarkt. Daarom is hij begin dit jaar begonnen met de levering van verse producten via Uit De Grond. OneWorld noemde Uit De Grond afgelopen week al de Airbnb van voedselland omdat het platform voornamelijk een bemiddelingsfunctie heeft. Producenten en consumenten worden dichter bij elkaar gebracht en zo wordt het aantal tussenpersonen drastisch teruggedrongen en krijgt de producent een eerlijkere prijs voor zijn producten. Het concept is natuurlijk niet geheel nieuw, zo zijn platformen als Willem & Drees natuurlijk ook al actief in het aanbieden van lokale producten op hun platform. Mijns inziens kan het geen kwaad als er een aantal platformen zijn waar de consumenten uit kunnen kiezen.

Uit De Grond

Door Uit De Grond is het mogelijk om in elk geval voor Nederlandse producten de handel duurzamer, eerlijker er transparanter te laten verlopen. Consumenten kunnen zich via de website aanmelden en hebben een ruime keuze uit lokale producten die direct bij de producent zelf vandaan komen. De producten worden op een centrale plaats verzameld en vervolgens afgeleverd bij een ophaalpunt of direct aan huis. Verser en eenvoudiger kan het haast niet en aanmelding is geheel vrijblijvend, je zit dus niet vast aan een abonnement en bent vrij om zelf te kiezen wat je wilt bestellen en wanneer je dit wilt bestellen.

De website van Uit De Grond is overzichtelijk opgezet en alle informatie over het platform, de producenten en de levering is duidelijk te vinden. Het aanbod van Uit De Grond bevat zowel biologisch als niet-biologische producten. Als consument krijg je niet alleen de mogelijkheid om te zien van welke producent de producten afkomen, maar ook hoe deze geteeld worden. Zo wordt het shoppen voor eerlijke en biologische producten een stuk makkelijker.

Uit De Grond

Momenteel zijn er 14 verschillende producenten die hun producten aanbieden via Uit De Grond, maar ik verwacht dat het aantal producenten die zich aansluit bij dit platform de komende tijd flink zal toenemen, mede door de hoeveelheid aandacht dat wordt besteed aan Uit De Grond. Het aanbod is echter nu al indrukwekkend te noemen. Zo kun je via Uit De Grond je brood, groente, fruit, zuivel, eieren, vlees, vis, noten en ook diverse potten met bijvoorbeeld honing of jam al bestellen.

Uit De Grond is relatief nieuw in opzet en bezorgt daarom momenteel nog alleen in Amsterdam en eenmaal per week. Bij succes is natuurlijk het doel om de dienst beschikbaar te stellen voor heel Nederland. Er zijn wel kosten verbonden aan de levering van de boodschappen, wat ook niet meer dan logisch is. Voor thuisbezorging (in Amsterdam-West en Amsterdam-Zuid beschikbaar) bedragen de bezorgkosten € 6,75 en voor bezorging op een afhaalpunt in Amsterdam (momenteel 7 adressen) zijn de kosten € 3,75. Je kunt je hier vrijblijvend registeren voor Uit De Grond.

Update: Uit De Grond is gestopt, maar je kunt via Boeren & Buren jouw lokale boodschappen bestellen.There are no comments

Add yours

CommentLuv badge