Nederland Kantelt

Kijktip: Nederland kantelt

Nederland is in transitie. We hebben genoeg van de oneerlijke machtsverdelingen en de oude, kille efficiëntiesamenleving. De oplossing voor een duurzamere, slimmere en socialere samenleving ligt in onze eigen handen en dat komt mooi in beeld in de VPRO Tegenlicht documentaire ‘Nederland kantelt’. De aflevering ‘Nederland kantelt’ staat volledig in het teken van, naar de terminologie van Jan Rotmans, de verbinders, kantelaars, frisdenkers, dwarsdoeners en koplopers van Nederland. Mensen in ons land die denken in oplossingen en die zelf het heft in handen hebben genomen om zich op allerlei terreinen in te zetten voor een duurzaam en sociaal Nederland.

De aflevering begint met een presentatie van Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde en inspirator voor veel van deze initiatiefnemers in Nederland. Jan Rotmans is van mening dat Nederland toe is aan verandering en dat we aan het begin van een nieuw tijdperk staan. Hij constateert dat er momenteel in Nederland een aantal fundamentele veranderingen plaatsvinden die elkaar versterken. De laatste keer dat zo’n enorme omwenteling plaatsvond in Nederland was ten tijde van de industriële revolutie. In de documentaire komen natuurlijk ook een aantal van deze frisse initiatieven in beeld. Zo zie je onder andere een schoonmaakcoöperatie voorbijkomen waar het management volledig is geëlimineerd en waar iedereen eigen baas is, een aardappelteler die volgens eeuwenoude methoden zijn aardappels langdurig weet op te slaan, een horecaondernemer die in alle opzichten zijn frietkramen probeert te verduurzamen en een fantastisch plan om de CO2 en fijnstof in de lucht in groot-Amsterdam te verminderen met behulp van planten! Het meest indrukwekkend vond ik nog wel het project 20/20 in Hoofddorp, een nieuwbouwproject waar duurzaamheid en cradle to cradle de belangrijkste bouwstenen zijn.

Volgens een voorzichtige schatting van Jan Rotmans zal voor een kanteling in de samenleving 20% van de Nederlandse bevolking zich bij deze ‘beweging’ aan moeten sluiten. Dat komt neer op 2,5 miljoen mensen! De duurzame en sociale initiatieven worden steeds talrijker en zichtbaarder in Nederland, maar dit kantelpunt is nog niet behaald. Ik hoop van harte dat deze trend zich voortzet en om dit te bewerkstelligen is natuurlijk veel aandacht voor deze frisse ideeën nodig! Je kunt de aflevering hieronder terugkijken. Werkt de video niet? Dan is de aflevering ook via de website van Tegenlicht te bekijken. Wat vind jij van deze ideeën en ken (of ben) jij zelf ook een zo’n kantelaar die met frisse ideeën de samenleving ietsjes mooier probeert te maken?

2 gedachten over “Kijktip: Nederland kantelt”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *