cosmetica

Kijktip: The Story of Cosmetics

De kijktip deze week is ‘The Story of Cosmetics’, een korte documentaire waarin op speelse, maar pijnlijke, manier duidelijk wordt gemaakt hoeveel gevaarlijke chemicaliën wij eigenlijk dagelijks binnenkrijgen door het gebruik van onze cosmeticaproducten. Van lippenstift tot babyshampoo en van deodorant tot haarlak, er lijkt geen ontkomen aan.

‘The Story of Cosmetics’ is een documentaire van Annie Leonard, inderdaad, dezelfde vrouw van ‘The Story of Stuff‘. Op begrijpelijke wijze, en met de ondersteuning van leuke animaties, weet zij kort maar krachtig uit te leggen hoe het gesteld is met onze cosmetica. Ze neemt je in vogelvlucht door het proces van productie tot gebruik en weet feilloos de vinger op de zere plek te leggen in dit systeem. Aan de hand van het principe ‘toxics in, toxics out’ wordt duidelijk gemaakt dat de chemische stoffen die in onze cosmetica worden gestopt ook mee worden genomen als wij deze producten gebruiken. En zelfs als deze hoeveelheden erg laag zijn en op zich niet schadelijk zouden zijn dan is nog de vraag wat de gezondheidsgevaren zijn van deze stoffen wanneer het product veelvuldig wordt gebruikt of in combinatie wordt gebruikt met vele andere producten. We gebruiken natuurlijk niet slechts één product op dagelijkse basis, ik gebruik er al 7 op regelmatige basis, en ik gebruik dan nog weinig in vergelijking tot veel andere vrouwen. En dan heb ik nog niet eens producten als afwasmiddel, wasmiddel, handzeep en schoonmaakmiddel meegenomen waar we ook dagelijks mee in aanraking komen. De documentaire is voor mij een echte eyeopener geweest toen ik deze voor het eerst zag en is één van de voornaamste redenen dat ik al geruime tijd bezig ben met het ‘opschonen’ van mijn cosmeticaproducten.

De documentaire is erg kort (slechts 8 minuten) en door de leuke animaties en de eenvoudige uitleg erg toegankelijk en begrijpelijk. Je kunt de volledige documentaire hieronder bekijken. Werkt de video niet? Dan is de documentaire ook via het YouTube kanaal van The Story of Stuff Project te bekijken.

2 gedachten over “Kijktip: The Story of Cosmetics”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *