Puur en Eerlijk

Leestip: Puur en Eerlijk

Ik geef toe, ik verwachtte een compleet ander soort boek toen ik begon aan ‘Puur en Eerlijk’ van Teun van de Keuken. Op de omslag staat namelijk ‘In Puur en Eerlijk doet Teun van de Keuken op vrolijke wijze verslag van zijn zoektocht naar de zin en onzin van de voedsel- en duurzaamheidsindustrie en alles wat daar ook maar een klein beetje mee te maken heeft‘ en ik verwachtte dan ook een journalistieke ontdekkingstocht door de voedselindustrie. Al na een aantal pagina’s werd duidelijk dat ik een compleet ander boek aan het lezen was en even was ik teleurgesteld. Tot ik verder ging lezen en steeds meer bewondering kreeg voor zijn korte, eerlijke en humoristische beschrijvingen van alledaagse situaties, zowel over voeding als over allerlei andere zaken.

Teun van de Keuken is journalist en programmamaker. We kennen hem voornamelijk als verslaggever van het bekende programma ‘Keuringsdienst van Waarde’ en recenter van het succesvolle ‘Slag om de Klerewereld’ en ‘De Monitor’. Daarnaast lanceerde hij ook het chocolademerk Tony’s Chocolonely en laten we eerlijk wezen, wie van ons kent dat nu niet? ‘Puur en Eerlijk’ is een verzameling columns van Teun van de Keuken over allerlei onderwerpen. Natuurlijk gaan veel columns over de voedingsindustrie en de huidige duurzaamheidstrends, dat is tenslotte waar hij zich professioneel mee bezig houdt, maar hij geeft zijn ongezouten mening over allerlei zaken, van quinoa tot SIRE en van potgrond tot politici. En dat is nu net de aantrekkingskracht van het boek, want op een leuke manier weet hij je toch aan te zetten tot nadenken over alledaagse zaken.

Het boek leest makkelijk weg door de korte columns en heldere schrijfstijl en is vermakelijk, maar zeker ook confronterend. Het boek sluit af met Teuns 10 geboden, waarin hij eigenlijk de lessen uit zijn columns vertaalt naar handige leefregels. Zo benadrukt hij bijvoorbeeld dat we toch vooral zelf moeten blijven nadenken, overal vragen over moeten stellen en alles met een korreltje zout moeten nemen. Rules to live by, als je het mij vraagt. Het boek ‘Puur en Eerlijk’ van Teun van de Keuken is bij Bol.com te bestellen.

Dit artikel bevat een affiliatelink van Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. There are 4 comments

Add yours
    • awkwardduckling

      Snap ik volkomen, hypes waaien wel weer over, als je maar gewoon eet wat jou het beste lijkt. Teun van de Keuken is wel van het eerlijk, biologisch en goed eten, maar is hier ook heel relativerend over. En natuurlijk heeft hij het ook over heel veel andere zaken.


Post a new comment