Voedselverspilling tegen gaan

Kliekipedia

Afgelopen zondag besteedde ik er al even aandacht aan, maar vandaag wil ik graag dit superleuke nieuwe initiatief in het zonnetje zetten. Kliekipedia, een nieuw initiatief van SIRE, is een online encyclopedie waar je alle informatie kunt vinden om voedselverspilling in huis tegen te gaan. Van handige tips tot lekkere recepten, je bent hier aan het goede adres.

Ik heb er al meerdere blogposts over geschreven, maar het blijft een issue: voedselverspilling. Met z’n allen gooien we zoveel goed voedsel weg, wel 50 kilo per persoon per jaar. Dat is natuurlijk zonde en ook onnodig. 2015 lijkt het jaar te worden dat voedselverspilling groots onder de aandacht wordt gebracht. De nieuwe actie van SIRE is hier een goed voorbeeld van. In de nieuwe campagne van SIRE wordt voedselverspilling niet alleen onder de aandacht gebracht, er wordt de consumenten ook een helder platform geboden om deze verspilling tegen te gaan. Dit online platform heet Kliekipedia en is een encyclopedie vol met tips en recepten om voedsel op een handige manier helemaal op te gebruiken. In onderstaand filmpje, gemaakt door Bord&Stift, wordt de jaarlijkse verspilling van consumenten heel duidelijk in beeld gebracht en wordt duidelijk wat SIRE met Kliekipedia hiertegen probeert te doen.

De actie is groots opgezet en zelfs BN’ers zijn ingeschakeld om mee te werken aan de reclamespot en ook hun tips tegen voedselverspilling te delen. Het initiatief is tot stand gekomen met medewerking van onder andere 24Kitchen, Albert Heijn, het Voedingscentrum en ook het boek ‘Koken met restjes is leuk!’, waar ik al eerder een review over schreef.

Ook de gebruikers van Kliekipedia zijn welkom om hun tips en recepten te delen op Kliekipedia. Ik vind het een erg leuk initiatief en op de website zijn al heel veel leuke tips te vinden om voedselverspilling tegen te gaan. Zo vindt je hier naast de wat meer gebruikelijke tips om bijvoorbeeld restjes groente op te maken ook leuke tips om van overgebleven melk bijvoorbeeld paneer (een kaassoort) te maken of om ijsjes te maken van overgebleven yoghurt. Volgende keer dat ik iets wil weggooien zal ik zeker eens op Kliekipedia kijken.

Update: Helaas is het platform Kliekipedia niet meer bereikbaar. Voor tips om voedselverspilling tegen te gaan kun je een kijkje nemen op de website van het Voedingscentrum of mijn artikel ‘10 eenvoudige tips om voedselverspilling tegen te gaan‘ lezen. There are 2 comments

Add yours
    • awkwardduckling

      Ik had de blogpost vanmorgen gelezen, leuk zo’n pakket van groentebuur! Het lijkt mij wel moeilijk om iedere keer weer wat lekkers te verzinnen rondom de geleverde groente. Rode kool met appel is altijd een succes natuurlijk en witlof vind ik persoonlijk altijd het lekkerst met ham en kaas uit de oven. De aardpeer is een moeilijke, daar heb ik nog nooit iets mee gemaakt. Dan komt Kliekipedia toch wel van pas :D. Heel veel kookplezier deze week!


Post a new comment

CommentLuv badge