bankieren

De Gooise gulden

Enkele weken geleden had ik als kijktip de aflevering ‘Ik & mijn geld’ van ‘Dus ik ben’ gegeven. In deze aflevering werd onze relatie met geld onder de loep genomen en werd specifiek aandacht besteed aan interessante alternatieven voor ons huidige economische systeem. Eén zo’n alternatief dat aan bod kwam was de Gooise gulden. Vandaag wil ik hier graag wat meer aandacht aan besteden.

De Gooise gulden is een initiatief van Hans Hensen, oud-wiskundedocent en inwoner van het Gooi. Met zijn idee voor een Gooise gulden wil hij een lokaal betaalmiddel introduceren in Hilversum om de lokale economie te stimuleren. Deze Gooise gulden, die dezelfde waarde heeft als de euro, kan enkel en alleen in Hilversum worden gebruikt bij lokale ondernemers die zich hierbij hebben aangesloten. Omdat dit betaalmiddel niet buiten Hilversum kan worden gebruikt wordt men min of meer verplicht deze valuta in lokale kringen te spenderen waardoor het geld binnen de gemeenschap blijft en niet de stad of zelf het land verlaat, zoals vaak wel het geval is wanneer wij ons geld uitgeven bij een grote supermarkt of een andere grote keten.

Het idee voor een lokale valuta is alles behalve nieuw. In Bristol, Engeland, wordt al langere tijd gebruik gemaakt van een lokale valuta, genaamd de Bristol Pound. En met veel succes. Ook in andere gemeenschappen is dit concept erg succesvol gebleken, maar het introduceren van een succesvolle lokale valuta is in Nederland uitgebleven. Tot nu dan wellicht. Er blijkt in politiek Hilversum namelijk best wel wat animo te zijn voor de introductie van de Gooise gulden. Wethouder Arjo Klamer van de SP, ook aan het woord in ‘Ik & mijn geld’, ziet het idee van een lokale valuta wel zitten. Hij benadrukt dat economie ons juist dichter bij elkaar zou moeten brengen, dat we elkaar nodig hebben. Een lokale valuta zou dit kunnen bewerkstelligen en is daarom serieus het overwegen waard.

Ik ben erg enthousiast over het idee en ik ben benieuwd of het daadwerkelijk gaat lukken om zowel politiek Hilversum als de lokale ondernemers over te halen om mee te werken aan die nieuwe project. Ik houd het natuurlijk nauwlettend in de gaten en ik houd jullie op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.There are 4 comments

Add yours

Post a new comment