geld

Het basisinkomen in Nederland?

Enige tijd geleden schreef ik een artikel over het basisinkomen, een vast inkomen per maand voor alle burgers zonder dat hier voorwaarden of restricties aan zijn verbonden. Met dit basisinkomen kan men dus zelf kiezen hoe dit geld wordt besteed en is het ook mogelijk om hier alsnog bij te werken. Het basisinkomen is geen nieuw concept, het is al meerdere malen succesvol gebleken uit experimenten. Toch is de grote doorbraak uitgebleven, maar wellicht komt daar binnenkort verandering in! Vorige week publiceerde Het Kan Wel enorm goed nieuws over het basisinkomen. Wageningen, Nijmegen en Groningen overwegen namelijk om het basisinkomen in te voeren.

Ik zal niet uitvoerig ingaan op de achtergrond van het basisinkomen of de diverse experimenten die reeds zijn ondernomen en succesvol zijn gebleken, daar lees je namelijk alles over in mijn eerdere artikel over het basisinkomen. Het zal echter geen verrassing zijn dat ik een groot voorstander ben van het basisinkomen. In mijn optiek past het basisinkomen vele malen beter bij onze huidige economie (en de huidige koers) dan het huidige uitkeringsstelsel. In een tijd waarin de banen niet langer voor het oprapen liggen, er wordt gekort op de zorg en het sociale voorzieningenstelsel een ondoorgrondelijk web is geworden voldoen onze huidige sociale zekerheden simpelweg niet meer. Het basisinkomen maakt zelfstandig ondernemerschap en flexwerken, de nieuwe manieren van werken in deze tijd, makkelijker en er komt ook ruimte vrij voor andere (onbetaalde) werkzaamheden, zoals mantelzorg, vrijwilligerswerk of de fulltime zorg voor het eigen gezin. Allemaal werkzaamheden die hoognodig zijn in onze maatschappij, maar die maar al te vaak financieel niet haalbaar zijn of negatief worden bejegend vanwege het ‘gebrek’ aan economisch belang.

Maar neemt de arbeidsparticipatie dan niet af wanneer je ‘gratis geld’ gaat uitdelen? Nee. Uit diverse onderzoeken is juist gebleken dat het invoeren van een basisinkomen nauwelijks effect heeft op de arbeidsparticipatie. Wel is gebleken dat jongeren de arbeidsmarkt later betreden, en eerder kiezen voor doorstuderen, en dat zwangere vrouwen langer zwangerschapsverlof houden, wat een voor mij logisch gevolg is omdat de meeste vrouwen die ik ken van mening zijn dat het huidige zwangerschapsverlof te kort is. Het invoeren van een basisinkomen heeft dus niet tot gevolg dat mensen ‘lui’ worden, het is keer op keer gebleken uit experimenten dat mensen het geld juist gebruiken om meer in zichzelf te investeren, wat hun waarde op de arbeidsmarkt vergroot.

De plannen voor het invoeren van het basisinkomen in Wageningen, Nijmegen en Groningen zijn nog niet heel concreet, maar er blijkt voldoende animo te zijn om het echt succesvol in te voeren. In Wageningen onderzoekt D66 met steun van de PvdA de mogelijkheden voor een proef met het basisinkomen. In Nijmegen en Groningen heeft GroenLinks voorstellen gedaan voor een proef. Er is nog weinig bekend over de details van deze proeven. Zo ben ik heel nieuwsgierig hoe lang de proef gaat duren, of er een intentie is om het definitief in te voeren, wat de hoogte van het basisinkomen zou zijn en of de proef wordt uitgevoerd onder alle burgers van de gemeente of dat het om een selecte groep graat. Ik zal in elk geval het nieuws op de voet volgen want ik ben razend benieuwd! Wat vindt jij eigenlijk van het invoeren van een basisinkomen?

6 gedachten over “Het basisinkomen in Nederland?”

  1. Ik ben heel benieuwd hoe dat uit gaat pakken! Mij lijkt niet echt dat het een goede proef is als je het maar bij een klein deel vd nederlandse bevolking doet. Wil je echt goed alle gevolgen kunnen toetsen zul je het in heel Nederland moeten testen denk ik, en dan ook voor langere tijd zodat je echt op lange termijn kunt zien wat mensen gaan doen. Maar neemt natuurlijk niet weg dat het wel een erg interessant onderwerp is, wat volgens mij steeds populairder wordt!

    1. Ik ben ook heel erg benieuwd! De meeste keren dat het als proef is gedaan was het in één stad of een deel van de bevolking, dat is natuurlijk haalbaarder dan het nationaal in te voeren. Maar inderdaad, om echt het effect te kunnen zien moet het wel op nationaal niveau worden doorgevoerd gedurende langere tijd. Ik ben heel blij dat het in elk geval steeds serieuzer in overweging wordt genomen. En wie weet in de toekomst :).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *