The High Price of Materialism

Kijktip: The High Price of Materialism

Zoals jullie misschien al hebben opgepikt uit de blogposts van de afgelopen weken ben ik een grote schoonmaak in huis aan het houden. Ik wil het nieuwe jaar fris en opgeruimd beginnen en hoe gaat dat beter dan met een opgeruimd huis ontdaan van al die spullen waar je niets mee doet maar die je toch blijft bewaren? Eén van mijn voornemens dit jaar is dan ook om afstand te doen van deze spullen en zo min mogelijk nieuwe spullen in huis te halen die niet noodzakelijk zijn. De kijktip van vandaag sluit hier haarfijn op aan. De korte documentaire ‘The High Price of Materialism’ laat in ruim 5 minuten zien wat voor effect materialisme heeft op onszelf, onze relaties en de wereld in zijn geheel.

Ik denk dat we het zo langzamerhand er allemaal wel over eens zijn dat het wel een tikkeltje minder kan. Minder bezittingen, minder kopen, minder geld uitgeven, minder rommel in het algemeen. Initiatieven als Peerby spelen hier handig op in door ruilen en lenen makkelijker te maken en zo de noodzaak om spullen te kopen te verminderen. Minimaliseren en delen lijken de trendwoorden van 2015 te worden en hier word ik blij van. Er is dan ook geen beter moment om de documentaire ‘The High Price of Materialism’ als kijktip aan te raden. In slechts enkele minuten wordt uitgelegd hoe materialisme ons met de paplepel wordt ingegoten en wat voor effect dit heeft op ons welzijn en het welzijn van de wereld. Tevens wordt uitgelegd hoe we als samenleving de grip van materialisme kunnen verminderen om zo te werken aan een betere wereld en een gelukkigere samenleving. Laten we eerlijk zijn: we hebben allemaal wel spullen waar we aan gehecht zijn en shoppen blijft natuurlijk leuk. Het wordt pas problematisch wanneer materialisme ons leven gaat beheersen en wanneer we onze eigenwaarde laten afhangen van de spullen die we bezitten.

De documentaire is erg kort en bondig, maar het is in een notendop de strekking van het boek ‘The High Price of Materialism’ van Tim Kasser. Mocht je dus na de documentaire meer willen weten dan is het boek bij Bol.com te bestellen (ook beschikbaar als e-book), of kijk eens of het boek in de bibliotheek beschikbaar is of te lenen is van iemand in je omgeving, in het kader van delen en lenen :).

 

8 gedachten over “Kijktip: The High Price of Materialism”

  1. Die documentaire ga ik zo even kijken. Wij zijn eigenlijk ook al een tijd aan het minimaliseren (tv weggedaan, abonnementen opgezegd en HEEL VEEL spullen weggegeven/verkocht) en dat lucht zo ontzettend op!

    1. Wij hebben ook heel veel spullen verkocht/weggegeven en het lucht inderdaad op. Het ruimt enorm op in huis en het zorgt ook voor een opgeruimd hoofd. We zijn voorlopig nog niet klaar, maar we zijn goed op weg.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *