Bristol bridge

Kijktip: Youtopia

De kijktip van vandaag is de Tegenlicht documentaire ‘Youtopia’. Geïnspireerd door het televisieprogramma ‘Utopia’ wordt er gekeken naar hoe menen hun samenleving opbouwen als zij opnieuw beginnen. De documentaire volgt gemeenschappen die zich (in meer of mindere mate) hebben losgemaakt van de maatschappij en hun eigen manier van samenleven hebben opgezet, met eigen regels, een eigen hiërarchie en hun eigen problemen.

Zoals jullie misschien wel weten ben ik heel erg nieuwsgierig naar alternatieve vormen van samenleven en economische systemen. Al eerder heb ik een heel artikel gewijd aan het concept van het basisinkomen, een onvoorwaardelijk inkomen voor alle burgers om armoede en werkloosheid op te vangen en creativiteit en alternatieve dagbestedingen (mantelzorg, vrijwilligerswerk, etc.) mogelijk te maken. Een basisinkomen introduceren vergt een grootschalige verandering in de samenleving, maar is dat nog wel mogelijk? De Tegenlicht documentaire ‘Youtopia’ sluit hier mooi bij aan. De documentaire besteedt aandacht aan alternatieve samenlevingen. Hoe hebben zij de dagelijkse gang van zaken georganiseerd? Hoe zijn de onderlinge verhoudingen? Waar liggen de problemen?

In de documentaire wordt de aandacht gericht op drie verschillende gemeenschappen. Zo is er Calafou, een hackerskolonie in de buurt van Barcelona, het Hongaarse eco-dorp Galgahéviz en de Engelse stad Bristol, eigenwijs, maar gelukkig. Je kunt de documentaire hieronder bekijken. veel kijkplezier!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *