De kijktip van deze week is de absolute must see documentaire ‘The Story of Stuff’. Deze korte documentaire laat op interessante wijze zien wat de effecten zijn van ons productie- en consumptiegedrag. De documentaire is al wat ouder, uit 2007 namelijk, maar daarom niet minder belangrijk. Mensen worden zich gelukkiger steeds bewuster van het vernietigende effect van ons consumptiepatroon en steeds meer mensen nemen daardoor het besluit hier meer op te gaan letten, te gaan minimaliseren of duurzamer te consumeren. Deze documentaire sluit hier naadloos op aan.
‘The Story of Stuff’ laat zien waar onze spullen vandaan komen. Welke stappen er worden gemaakt in het productieproces om uiteindelijk door ons te kunnen worden gekocht. Het toont ons de schokkende waarheid over dit productieproces: de hulpbronnen raken op, we gebruiken veel te veel spullen en dit hele proces van produceren en consumeren heeft een vernietigend effect op het milieu en op ons welzijn.
De documentaire duurt slechts 21 minuten, maar maakt in die korte tijd wel eens enorme impact. Mede door de heldere en leuke animaties die zijn gebruikt voor de documentaire komt de boodschap duidelijk over en is de documentaire hier en daar zelfs (wellicht op een pijnlijke manier) grappig. Een absolute aanrader dus! Is de video hieronder niet te zien dan kun je de documentaire ook direct kijken op het YouTube kanaal van The Story of Stuff Project.
Van ‘The Story of Stuff’ is niet alleen deze korte documentaire gemaakt, Annie Leonard heeft ook een enorm dik boek hierover geschreven welke echt de moeite waard is. Het boek is bij Bol.com te bestellen voor € 12,50 of tweedehands beschikbaar.
Bron foto: https://www.facebook.com/storyofstuff/
Oh, die ken ik! Erg leuk filmpje inderdaad!
Goed is ie he? Erg leuk getekend en toch komt de boodschap keihard over. De andere filmpjes van deze reeks zijn ook op YouTube beschikbaar en ook heel interessant.
Ik vind het zo goed dat er nu steeds meer aandacht aan dit onderwerp word besteed. Het is zeker nodig!
Ja, ik ook, daarom is deze docu misschien nu nog wel relevanter dan ooit.