Laptop

De grote schoonmaak online: Pinterest

Het nieuwe jaar is alweer een halve maand oud. Veel goede voornemens zullen ondertussen wel gesneuveld zijn, laten we eerlijk wezen. Eén goed voornemen blijf ik evengoed nog tegenkomen en dat is de grote schoonmaak/opruimactie in huis. Iedereen lijkt wel zijn huis uit te mesten, spullen uit te zoeken en zoveel mogelijk rommel de deur uit te doen. Maar hoe zit het eigenlijk met je online leven? Hoe opgeruimd is jouw desktop en social media? Hoe georganiseerd ben jij op de computer?

Ik heb me heel lang verzet tegen online organisatie. Mijn agenda hield ik lekker ouderwets op papier bij en ook mijn knipsels, ideetjes en plaatjes plakte ik mooi in schriftjes. Allemaal leuk en aardig, maar na verloop van tijd zie je door de bomen het bos niet meer en erg milieuvriendelijk is het natuurlijk ook niet, al dat papier. Sinds een aantal maanden ben ik daarom al deze dingen online gaan doen en ik moet toegeven, het is verrekte handig.

Echter, als gevolg hiervan is nu mijn online ‘leven’ een rommeltje. Misschien ken je het wel, je bewaart wat filmpjes op YouTube, leuke ideetjes gaan op Pinterest, blogposts die je echt nog moet lezen bewaar je op Bloglovin en dan heb je hier en daar nog wat pagina’s rondzwerven met recepten, handige links en ga zo maar door. Op het moment dat je dan ook daadwerkelijk wat nodig hebt weet je echt niet meer waar je die leuke link ook alweer had gelaten. Erg vervelend, vooral als blogger! Tijd dus voor een grote online schoonmaak.

De komende weken zal ik extra aandacht besteden aan het ‘online’ opruimen en handige tools en apps die het leven een stuk makkelijker en georganiseerder maken. Vandaag extra aandacht voor Pinterest en ik denk dat onderstaand plaatje de lading wel dekt.

Wie kent Pinterest nu niet? Het is een fantastisch medium waar je eigenlijk online memoborden kunt maken van alles wat je leuk vindt. En dat is ook gelijk het risico van Pinterest. Het is allemaal leuk en aardig om door al die mooie plaatjes te scrollen en het één na het ander te pinnen, maar één blik op de bewaarde pins en je hebt geen idee meer waar je moet beginnen. Wat heb je aan leuke craftideetjes, fijne recepten en mooie plaatjes als je het niet eens meer terug kunt vinden in deze online chaos? Dat was zo’n beetje de status van mijn Pinterestborden en ik werd er gek van.

Daarom ben ik begonnen met het opruimen van mijn Pinterestborden. Ik heb een selectie gemaakt van de pins die ik echt belangrijk vindt en de rest heb ik resoluut verwijderd. Ik kan je vertellen dat het een heerlijk opgeruimd gevoel geeft. Pinterest voelde voor mij op een bepaald moment als een ‘to do’-lijstje waar ik nooit of te nimmer doorheen zou kunnen komen, dat kan toch niet de bedoeling zijn? Nu het is opgeruimd heb ik duidelijker voor ogen wat ik nog wil proberen en welke informatie nog nuttig is. Geen projectjes, ideeën en recepten die me meer achtervolgen, heerlijk!

Nu rest mij nog één ding en dat is om deze plaatjes en goede ideeën ook nog ergens anders op te slaan. Ik hoor net iets te vaak dat Pinterest pins ‘zomaar’ kunnen verdwijnen en dat zou natuurlijk zonde zijn. Voor alle inspiratie voor huis/garderobe/tuin heb ik besloten collages te maken van al mijn pins met behulp van Picmonkey, een superhandige website waar je gratis je foto’s kunt bewerken en collages kunt maken. Zo heb ik een inspiratiebord gecreëerd in een mum van tijd. De overige pins met recepten, diy’s en andere goede ideeën sla ik op als een document zodat ik dit altijd op mijn computer tot mijn beschikking heb. De recepten werk ik uiteindelijk uit voor mijn receptenverzameling en zo krijgt alles weer een plek en zwerft het niet zo doelloos rond online.

De komende weken zal ik verder gaan met de online grote schoonmaak en besteed ik aandacht aan onder andere Bloglovin, Pocket, Cozi Calendar en Evernote. Allemaal fantastische middelen om het online leven net even iets georganiseerder te maken zodat je met een opgeruimd hoofd en een opgeruimde desktop achter de computer kunt zitten.

Meer lezen over organiseren en minimaliseren online?

2 gedachten over “De grote schoonmaak online: Pinterest”

  1. Oh ja, zo heb ik ook nog een DIY-bord op Pinterest. Alleen al van er naar te kijken, word ik onproductief. Evernote vind ik dan weer heerlijk voor mijn recepten te verzamelen en hoewel dat onderverdeeld is, zie ik ook daar door het bos de bomen niet meer.

    1. Ja, erg is dat he? Ik werd er ook moedeloos en onproductief van. Evernote gebruik ik ook, maar erg handig vind ik het niet. Voor mijn recepten ben ik nog steeds op zoek naar een handig systeem, maar tot op heden vind ik niets echt heel overzichtelijk..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *