Opgeweckt Noord

Opgeweckt Noord *gesloten*

De verpakkingsvrije winkels doen eindelijk hun intrede in Nederland! Na een wat trage start, andere landen waren ons al ruimschoots voor, is Nederland in de loop van dit jaar niet één, maar twee verpakkingsvrije winkels rijker. Naast Bag & Buy opent ook Opgeweckt Noord dit jaar zijn deuren, en wel in Groningen.

Een aantal maanden geleden besteedde ik voor het eerst aandacht aan het concept verpakkingsvrije winkels, dat artikel lees je hier terug. Verpakkingsvrije winkels zijn winkels waar je producten koopt die niet zijn voorverpakt, alle voedingsmiddelen staan in silo’s, schepbakken en kratten in de winkel. Je neemt zelf je potjes en zakjes mee van huis en kunt zelf de hoeveelheden meenemen die jij nodig hebt. Zo wordt op een eenvoudige manier verspilling tegengegaan en de hoeveelheid afval verminderd. Een briljant idee natuurlijk, waarom heeft het zo lang moeten duren in Nederland?

Andere landen zijn ons allang voorgegaan in het oprichten van verpakkingsvrije winkels. Zo vind je in Berlijn ‘Original Unverpackt’, in Spanje in verschillende steden is ‘Granel’ al een succes en ook in Antwerpen is vorig jaar de eerste verpakkingsvrije supermarkt ‘Robuust!’ geopend. Vorig jaar startte bij ons de crowdfunding voor wat toen de eerste verpakkingsvrije supermarkt in Nederland zou zijn, Bag & Buy. Na een wat moeizame start kwam de crowdfunding uiteindelijk op gang en is het doel behaald. De planning is dat Bag & Buy de eerste winkel in het najaar opent in Utrecht.

Begin dit jaar waren daar ineens Tonny Straatman en Dorethea Piek. De crowdfunding voor hun intiatief Opgeweckt Noord startte 4 januari en binnen een week hadden zij het beoogde bedrag van € 25.000,- al bij elkaar voor hun verpakkingsvrije winkel in Groningen. Opgeweckt Noord zal in april/mei van dit jaar de deuren al openen en zal daarmee officieel de eerst geopende verpakkingsvrije winkel in Nederland zijn.

Bij Opgeweckt Noord zal je terecht kunnen voor onverpakte, biologische en regionale producten. De oprichters hebben echter nog meer plannen voor Opgeweckt Noord. Zo willen zij in hun eigen keuken gezonde en lekkere ontbijtjes en lunches bereiden en zullen zij diverse workshops gaan organiseren gericht op gezond en lekker eten. Wil je leren hoe je zelf moet wecken, smoothies moet maken of hoe je als gezin gezonder kunt eten? Dan ben je hier aan het juiste adres. Daarnaast zal Opgeweckt Noord ook een goede plek worden om te werken door de installatie van diverse werkplekken en de beschikbaarheid over WiFi. De winkellocatie is al bekend. Opgeweckt Noord zal gevestigd worden in een mooi pand aan de Astraat 16 in Groningen. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van de winkel? Volg Opgeweckt Noord dan via Facebook.

Update: Helaas heeft Opgeweckt Noord de deuren in Groningen moeten sluiten.There are 2 comments

Add yours

Post a new comment

CommentLuv badge