Koken met Restjes is Leuk

Leestip: Koken met restjes is leuk!

De leestip van deze week plaats ik iets later dan normaal. Dat komt omdat het boek van deze week zo boordevol leuke weetjes, tips en prenten zit dat ik niet kon stoppen met bladeren. Toch leg ik het boek nu even weg om jullie te laten weten hoe leuk het boek ‘Koken met restjes is leuk!’ eigenlijk is! ‘Koken met restjes is leuk!’ is geschreven door Daisy Scholte en de leuke illustraties in het boek zijn van de hand van Jill Overmaat. Het boek is een gids vol met tips om voedselverspilling tegen te gaan. Wel 500 tips! Het boek is daarom met recht een ware voedingsbijbel te noemen als het aankomt op het voorkomen van voedselverspilling.

Koken met Restjes is Leuk

Voedselverspilling is echt een issue waar we ons met z’n allen veel drukker over moeten gaan maken. Ruim een derde van ons voedsel belandt in de afvalbak! Een gedeelte van deze verspilling vindt al plaats voordat de producten zelfs nog in de winkel belanden, maar het overgrote deel van deze verspilling daar zijn wij met z’n allen helaas verantwoordelijk voor. De gemiddelde persoon in Nederland gooit al snel voor 50 kilo aan goed eten weg. Dat is toch eigenlijk absurd? Gelukkig is er steeds meer aandacht voor voedselverspilling. Ik heb er zelf al een aantal keer aandacht aan besteed, bijvoorbeeld in mijn post over het Bijna Waste Geweest Feest of in mijn blogpost over het leegeten van de voorraadkast. Zo besteed het Voedingscentrum hier ook in toenemende mate aandacht aan, zijn er organisaties zoals FoodGuerilla die zich hiermee bezighouden, zijn er bedrijven zoals Kromkommer die op eigenzinnige wijze voedselverspilling tegengaan en komen er boeken op de markt, zoals ‘Koken met restjes is leuk!’ om het de consument makkelijker te maken om verspilling zelf te voorkomen.

Koken met Restjes is Leuk

Het boek is enorm leuk vormgegeven en de toon is luchtig en speels waardoor je op een prettige manier meer leert over voedselverspilling in plaats van op een belerende toon. De opmaak is erg overzichtelijk en door de mix van illustraties en foto’s maakt het van een serieuze kwestie als voedselverspilling tegengaan een leuke onderneming. De inhoudsopgave is het boek heel overzichtelijk ingedeeld op voedingsmiddelen. Persoonlijk vind ik dit heel erg slim omdat je in één oogopslag ziet waar je tips kunt vinden voor dat laatste restje wortel, die laatste paddenstoelen of dat kleine beetje komkommer dat je nog hebt liggen. Elk ingrediënt heeft zo zijn eigen hoofdstuk waar een recept wordt gegeven om restjes te gebruiken, maar er wordt ook veel informatie gegeven over bijvoorbeeld het bewaaradvies en er worden meerdere alternatieven gegeven om het ingrediënt te gebruiken. Erg handig!

Koken met Restjes is Leuk

Daarnaast vind je in het boek ook heel veel andere nuttige tips en informatie welke her en der in het boek verspreid staan. Zo wordt bijvoorbeeld te tip gegeven om boodschappen te doen met een volle buik zodat je geen impulsaankopen doet door de honger. Ook wordt het verschil tussen de THT en de TGT datum duidelijk uitgelegd. Erg handig is de pagina met interessante links achterin het boek. Die pagina staat vol met websites waar je meer informatie over dit onderwerp kunt vinden, maar ook leuke ideetjes om bijvoorbeeld eten te delen en een wildplukwijzer.

Het boek ‘Koken met restjes is leuk!’ is vorige week nieuw verschenen en is bij Bol.com te koop. Een leuk weetje: het boek is uitgegeven door uitgeverij Loopvis, een eenmansuitgeverij die zich inzet voor een duurzame aanpak. Zo is het boek bijvoorbeeld gedrukt door één van de duurzaamste drukkers in Nederland, Drukkerij Tienkamp in Groningen. Zelfs misdrukken worden gebruikt door Loopvis, bijvoorbeeld als inpakpapier of promotiemateriaal.

Dit boek is naar mij opgestuurd als recensie-exemplaar en dit artikel bevat een affiliatelink van Bol.com. Meer informatie hierover vind je in mijn disclaimer.

2 gedachten over “Leestip: Koken met restjes is leuk!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *