Een Pleidooi Voor Echt Eten

Leestip: Een pleidooi voor echt eten

‘Echt eten. Niet te veel. Vooral planten.’ Dat is in een notendop de boodschap van het boek ‘Een pleidooi voor echt eten’, ook wel door de schrijver, Michael Pollan, zelf een ‘manifest van een eter’ genoemd. In het boek kaart hij de problemen met ons westerse voedingspatroon aan en biedt hij eenvoudige handvatten om de overstap te maken naar een gezondere leefstijl.

‘Een pleidooi voor echt eten’ is geschreven door Michael Pollan, een Amerikaanse journalist en filosoof. Mede door dit boek en zijn boek ‘The Omnivore’s Dilemma’ is hij ondertussen een zeer gevestigde naam in het voedsellandschap. Alhoewel het boek al in 2008 is verschenen is het nog net zo actueel als 6 jaar geleden en wellicht nog wel veel interessanter gezien de toenemende interesse in plantaardig eten.

In het boek kaart hij de problemen met het westerse voedingspatroon aan. We eten teveel, van slechte kwaliteit, teveel vlees en te veel bewerkt voedsel. Michael Pollan stelt dat we een evenwichtig en gezond eetpatroon terug kunnen vinden door ons te verdiepen in de traditionele eetpatronen. Hij is voornamelijk van mening dat we meer tijd, moeite en hulpmiddelen moeten investeren in het verzamelen en bereiden van ons voedsel.

Ondanks de aard van het onderwerp en de hoeveelheid wetenschappelijke onderzoeken die Michael Pollan gebruikt is het boek heel eenvoudig te lezen en weet hij de boodschap duidelijk over te brengen. Het boek was voor mij één van de eerste boeken die ik aanschafte in mijn zoektocht naar een gezondere leefstijl en het was een echte eyeopener. In het boek geeft hij veel eenvoudige tips om terug te gaan naar een eenvoudiger eetpatroon waarin plantaardig voedsel een grote rol speelt. Zo stelt hij bijvoorbeeld dat we niets zouden moeten eten wat onze overgrootouders niet als voedsel zouden herkennen. Een duidelijk punt waar je tijdens het boodschappen doen ook iets mee kunt, net zoals zijn tips om niets te eten wat niet kan rotten (een beetje onsmakelijk, maar eigenlijk heel logisch) en voedingsmiddelen te mijden die: ingrediënten bevatten die onbekend zijn, ingrediënten bevatten die niet uit te spreken zijn of meer dan vijf ingrediënten bevatten.

Aan het eind van het boek vind je ook nog een heel interessant overzicht van internetadressen met informatie over echt en lokaal voedsel. Een leuke en handige toevoeging om de omslag naar meer plantaardig en kwalitatief beter eten een stuk te vergemakkelijken. Het boek ‘Een pleidooi voor echt eten’ is onder andere via Bol.com te bestellen en daar ook beschikbaar als e-book.

Dit artikel bevat een affiliatelink van Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

4 gedachten over “Leestip: Een pleidooi voor echt eten”

    1. Het is zeker een interessant boek als je geïnteresseerd bent in een gezonder eetpatroon omdat alles goed en helder wordt uitgelegd en je dus eenvoudige adviezen krijgt die makkelijk toe te passen zijn tijdens het shoppen of koken. Echt een aanrader.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *