DIY allesreiniger

DIY: Allesreiniger maken

Onze oma’s waren zo gek nog niet. Zij wisten dat je met een paar eenvoudige ingrediënten (zand, zeep en soda) het hele huis van top tot teen blinkend schoon kon maken. Ergens door de jaren heen zijn wij gaan geloven dat alleen dure (en chemische) schoonmaakmiddelen goed reinigen en zijn wij vervreemd geraakt van deze manier van schoonmaken. Wat erg jammer is, want schoonmaken kan veel goedkoper, makkelijker en natuurlijker. Een aantal maanden geleden heb ik geschreven over hoe je heel makkelijk en snel zelf je handzeep kunt maken. Deze gebruiken wij nog steeds met veel plezier in huis en dus vond ik het de hoogste tijd om eens aan een nieuw DIY project te beginnen. Dit keer laat ik jullie zien hoe je heel eenvoudig zelf allesreiniger maakt. Makkelijk, goedkoop, natuurlijk en in een mum van tijd klaar.

Om je huis goed schoon te houden heb je helemaal niet veel nodig. Je hoeft geen vermogen uit te geven aan allerlei dure schoonmaakmiddeltjes, je hoeft geen aparte keukenreiniger, toiletreiniger, kalkreiniger, huishoudspray en allesreiniger te hebben. Het schoonmaakkastje van een slimme DIY’er bestaat enkel uit baking soda, gewone soda, azijn, olie, citroen en Marseille zeep. Combineer deze ingrediënten met water en je krijgt de meest fantastische schoonmaakmiddelen.

Vandaag laat ik zien hoe je eenvoudig een allesreiniger maakt waarmee je snel en hygiënisch diverse oppervlaktes af kunt nemen in huis zonder dat het giftig is. Voor mij is dat toch wel een belangrijk criterium, aangezien ik een kleine dreumes in huis heb rondrennen die het liefst alles in zijn mond steekt. Voor deze allesreiniger heb je nodig:

  • 250 ml water
  • 250 ml witte natuurazijn
  • 1 citroen

Ja, dat is het! Zoals ik al zei, het is eenvoudig en goedkoop. Allesreiniger met azijn maakt grondig, hygiënisch en streeploos schoon. Azijn werkt namelijk desinfecterend, ontvettend en verwijdert vet, vuil en zeepresten. Wat wil je nog meer? Voor het echte schoonmaakwerk heb je helemaal geen dure, chemische en milieuverontreinigende schoonmaakmiddelen nodig.

Het enige dat je hoeft te doen is de azijn te mengen met het water in een lege plastic fles, sprayflacon of pot (ik gebruikte een oude pindakaaspot). Omdat je natuurlijk niet wilt dat je huis naar azijn ruikt voeg je de schillen van de citroen toe. Let op: alleen de schillen, niet het vruchtvlees, want dan wordt de allesreiniger troebel. De citroen neutraliseert de azijngeur en geeft je allesreiniger een heerlijk frisse citroenlucht. Zorg ervoor dat de citroen minstens 24 uur in de allesreiniger blijft zitten. En voila, klaar is de allesreiniger! Als je dit mengsel nu in een sprayflacon giet staat het altijd klaar om snel even een tafel of een aanrecht af te nemen. Zo heb je goedkoop en snel een allesreiniger die ook nog eens natuurlijk en niet giftig is. Ik raad het iedereen aan.

3 gedachten over “DIY: Allesreiniger maken”

  1. Deze ga ik morgen nog proberen te maken! Ik snap ook niet waarom we tientallen verschillende schoonmaakspullen voor alle verschillende onderdelen in ons huis hebben.

  2. Pingback: Mama met een Blog, Een Lifestyle-en Mamablog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *