Leestip: De Vegarevolutie

Vandaag is de leestip het boek ‘De Vegarevolutie’, geschreven door Lisa Steltenpool. ‘De Vegarevolutie’ is een eerlijk, confronterend en verhelderend boek waarin je alle informatie vindt over een veganistische lifestyle. Nu ben ik natuurlijk geen vegan en sommigen van jullie, de lezers van mijn blog, zullen dat ook niet zijn, maar het boek is zeker het lezen waard. Ik zal jullie precies vertellen waarom.

‘De Vegarevolutie’ is geschreven door Lisa Steltenpool, diëtiste in opleiding, fitnesstrainer, voormalig voorzitter van Viva Las Vega’s, blogger op Early Dew, foodie en natuurlijk veganist. Dat is een flinke cv voor iemand die 22 jaar oud is! ‘De Vegarevolutie’ kan worden beschouwd als een basiswerk over een veganistische levensstijl. Het boek geeft allereerst al veel algemene informatie over verschillende soorten en gradaties in vegetarisme en veganisme en legt voor eens en altijd helder uit wat dit nu precies inhoudt.

In het eerste hoofdstuk van het boek verklaart Lisa de titel van het boek. De Vegarevolutie is een overkoepelende term van vier revoluties in één:

  • een revolutie voor je lijf
  • een revolutie voor de dieren
  • een revolutie voor de planeet
  • een revolutie voor de mensheid

Dat klinkt natuurlijk een beetje dramatisch, maar Lisa probeert hiermee duidelijk te maken dat veganistisch eten meerdere aspecten heeft en dat een vegan lifestyle voordelen heeft voor de gezondheid, het dierenwelzijn en duurzaam is. In de daaropvolgende hoofdstukken licht zij diepgaand toe hoe een vegan lifestyle hiertoe bijdraagt.

Het eerstvolgende hoofdstuk gaat geheel over voeding. Het is een uitgebreid naslagwerk voor gezonde en gebalanceerde voeding met veel aandacht voor de verschillende vitamines en mineralen en hun taken. Daaropvolgend gaat Lisa dieper in op de dierenrevolutie. Hier begint het boek erg confronterend te worden en dat vind ik persoonlijk helemaal niet erg. Naar mijn mening doet een boek pas goed zijn werk als het je aanzet tot nadenken, en dat doet dit boek zeker. De dierenrevolutie is een term waarmee wordt aangeduid dat een revolutie zich aandient in de manier waarop wij over onze mededieren denken. Er wordt door middel van voorbeelden en een snelcursus dierenrechtenfilosofie een somber beeld geschetst van onze verhouding met dieren. Vervolgens wordt er diep ingegaan op de vee-industrie en iedereen die wel eens een documentaire of een boek hierover heeft gelezen weet wat er komen gaat, and it’s not pretty. Toch slaagt Lisa erin om dit alles duidelijk en begrijpelijk uit te leggen, wat moeilijk is als het over zo’n gevoelig onderwerp gaat. Het drieluik over de voordelen van een vegan lifestyle wordt afgesloten met een hoofdstuk over duurzaamheid.

Een vegan lifestyle is nog niet zo makkelijk en daar is Lisa dan ook heel eerlijk in. Zo vertelt ze heel eerlijk over de weerstand die je kunt ondervinden vanuit je omgeving. Daar geeft ze gelukkig ook heel goed advies in zodat je goed voorbereid bent, mochten dit soort situaties zich voordoen. Daarnaast is het natuurlijk een flinke uitdaging om veganistisch te eten wanneer zoveel producten naast zichtbare dierlijke ingrediënten ook verborgen dierlijke ingrediënten bevatten. Om hier extra alert op te zijn bevat het boek veel informatie over dierlijke toevoegingen en ingrediënten. Een vegan lifestyle beperkt zich natuurlijk niet alleen tot veganistisch eten. Daarom vind je in dit boek ook informatie over kleding en cosmetica.

Naast dat het boek een enorm informatief naslagwerk is voor een vegan lifestyle bevat het ook een flink aantal vegan recepten. De recepten zijn opgedeeld in ontbijt, lunch, diner, dessert & gebak, snacks & tussendoortjes en drankjes & smoothies. Je hebt met dit boek dus gelijk een aardige hoeveelheid recepten voor ieder moment van de dag om te beginnen met je vegan lifestyle of om je huidige receptenboek uit te breiden.

Alhoewel ik geen veganist ben, ben ik wel in toenemende mate bezig met het aanpassen van mijn eet- en leefgewoontes om zo gezond en diervriendelijk mogelijk te leven. Vegetarisme en veganisme zijn opties die ik daarbij in overweging neem en dat is de voornaamste reden dat ik aan dit boek ben begonnen. Het boek is een echte eyeopener voor mij geweest en is een bron van inspiratie. Het boek is erg eerlijk en hier en daar zelfs schokkend, vooral wat betreft de informatie over de veehouderij en visserij. Wees hierop voorbereid en als je hier niet zo goed tegen kunt of hier geen behoefte aan hebt dan adviseer ik om deze hoofdstukken over te slaan. Mocht je hier wel in geïnteresseerd zijn dan kan ik het je van harte aanraden om deze hoofdstukken goed te lezen. Ik ben tot op heden geen boek tegengekomen dat zo bondig, interessant en eerlijk vertelt over deze zaken. Zelfs als je geen intenties hebt om veganistisch door het leven te gaan dan kan dit boek nog tot inspiratie dienen voor een gezonde, duurzame en diervriendelijke lifestyle. Het boek ‘De Vegarevolutie’ is bij Bol.com te bestellen.

Dit artikel bevat een affiliatelink naar Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *