Weg van de supermarkt

Leestip: Weg van de supermarkt

‘Weg uit de supermarkt’ beschrijft de zoektocht van Gerrit Jan Groothedde naar écht eten. Gedesillusioneerd door de slechte kwaliteit van vers voedsel in de supermarkt en de monopoliepositie van enkele grote bedrijven in ons land besluit hij gedurende 6 maanden de supermarkt te vermijden. In zijn boek beschrijft hij zijn zoektocht naar écht eten: vers, ambachtelijk en zo min mogelijk bewerkt. En dat blijkt nog niet mee te vallen.

Alhoewel je in Nederland op elke hoek van de straat een supermarkt kunt vinden is er niets meer te eten, zo stelt Gerrit Jan Groothedde. Natuurlijk zijn de schappen goed gevuld, maar écht eten, met smaak, geur en van goede kwaliteit vind je er niet. In ons land wordt het aanbod grotendeels bepaald door enkele partijen die de touwtjes in handen hebben. Voor hen is efficiëntie, houdbaarheid en inkoopprijs de leidende draad. Kwaliteit en versheid zijn daarbij van ondergeschikt belang. En dat proef je. Hij vraagt zich terecht af hoe het mogelijk is dat in de laatste 60 jaar de supermarkten zo ver zijn gekomen dat ze voor vrijwel alle Nederlanders bepalen wat er wordt gegeten en dat ze voor vrijwel alle Nederlandse boeren en producenten bepalen wat er wordt geteeld en tegen welke prijs. Het boek is daarmee dus niet alleen een zoektocht naar vers en kwalitatief goed eten, maar het is ook een soort noodkreet geschreven namens de boeren en producenten in Nederland.

Gerrit Jan Groothedde beschrijft middels een dagboek hoe zijn zoektocht naar écht eten verloopt en hoe het hem afgaat om de supermarkt te vermijden. Dit blijkt nog niet mee te vallen. Meerdere malen blijkt hij toch weer vol schaamte in de rij van de supermarkt te staan voor zaken als room, wijn en taart. De krappe openingstijden van verswinkels, de voedselkilometers die hij moet afleggen voor vers eten en slechte voorbereiding en planning spelen hem de eerste maanden keer op keer parten. Het is verfrissend hoe eerlijk hij zijn zoektocht met vallen en opstaan beschrijft. Naast dat Gerrit Jan Groothedde de lezer meeneemt in zijn zoektocht naar écht eten middels zijn dagboek bevat het boek ook veel andere informatie. Zo zijn er diverse gesprekken in het boek opgenomen met foodies die hun visie geven op eten, boodschappen doen en het huidige voedsellandschap. Daarnaast wordt er in het boek ook veel informatie gegeven over diverse alternatieven voor de supermarkt.

Het boek schetst een ietwat somber beeld van ons voedsellandschap, maar er gloort hoop aan de horizon en dat komt ook in het boek naar voren. Er lijkt een omslag plaats te vinden in voedselland. Mensen winkelen steeds bewuster en kiezen vaker voor ambachtelijkheid en versheid. Als consumenten geloven we niet meer alles wat ons op de mouw wordt gespeld en met een kritische houding hebben wij als consumenten natuurlijk wel degelijk invloed op het aanbod in de supermarkt. Zonder consumenten geen inkomsten, zo simpel is het. Het blijkt ook niet onmogelijk te zijn om de supermarkt te mijden en je versproducten op andere manieren aan te schaffen. Natuurlijk, het kost iets meer tijd, zorgvuldige planning en misschien kost het uiteindelijk iets meer. Maar wat je terugkrijgt is smaak, kwaliteit en je ondersteunt ook de lokale producenten met jouw aankopen.

Het boek is fantastisch geschreven en de afwisseling tussen het dagboek en de informatie over producenten en alternatieven maakt dat je geboeid blijft tot het eind. De toon van de schrijver is helder en op z’n tijd hilarisch. Gerrit Jan Groothedde durft eerlijk te zijn en is ook niet vies van een beetje zelfspot, wat de toon van het boek toch aanzienlijk luchtiger maakt dan je zou verwachten. ‘Weg van de supermarkt’ is inspirerend, informatief en verhelderend. Ik kan dit boek iedereen van harte aanbevelen. Het boek is bij Bol.com te bestellen.

Deze review bevat een affiliatelink van Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

2 gedachten over “Leestip: Weg van de supermarkt”

  1. Lijkt me een leuk boek! Ben stiekem ook wel benieuwd naar de kosten van dergelijk eten, dat speelt toch ook een beetje een rol. Wij proberen hier wel veel lokaal te halen; gelukkig hebben we een stadsboerderij waar je veel groente en fruit kunt halen tegen een hele schappelijke prijs.

    1. Het is ook echt een heel leuk boek en echt een eyeopener. Wat leuk dat jullie een stadsboerderij hebben, echt ideaal! Ik ben me momenteel aan het verdiepen in lokale mogelijkheden, er blijkt toch wel aardig wat aanbod te zijn qua boerderijwinkels etc, je moet het alleen net weten te vinden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *