cadeaus

Tweedehands kerstcadeaus

De decembermaand is een heerlijke tijd van het jaar. Natuurlijk, de dagen zijn korter en het is koud, maar de warme chocolademelk ‘s avonds terwijl je met een dekentje op de bank alle kerstspecials van je favoriete series zit te kijken maakt een heleboel goed. Net als alle spanning rondom de feestdagen, de versiering, de heerlijke muziek van de Top2000 en Serious Request, het uitgebreide kerstdiner en het gevoel van ‘new beginnings’ dat je krijgt rondom de jaarwisseling. Ik houd ervan. Natuurlijk is december ook een dure maand omdat er met al deze leuke feestdagen ook een heleboel geld wordt uitgegeven aan cadeaus voor de familie. Cadeautjes die je met veel zorg hebt uitgezocht en daarbij kijk je niet op een euro meer of minder. Al snel ben je een klein vermogen kwijt omdat je natuurlijk iedereen graag het allerleukste cadeau ooit wilt geven. Dat is toch niet de kerstspirit? Ik besloot het dit jaar eens anders te doen. Nee, ik begeef me dit jaar niet in de shoppende meute in de veel te drukke winkelstraten en ik ga ook niet zenuwachtig bij de brievenbus wachten op de pakketbezorger. Ik ben namelijk al een tijd bezig met het verzamelen van mijn cadeaus via kringloopwinkels.

Het begon allemaal vorig jaar, toen ik heel typisch op het allerlaatste moment alle cadeautjes nog moest kopen. Volop in stressmodus baande ik me een weg door de enorme drukte in de winkelstraat op zoek naar leuke en betaalbare cadeautjes voor de familie. Op deze momenten onder druk wordt het ineens een ondoenlijke taak om voor iedereen iets leuks te vinden. Om toch met gepaste cadeaus op de proppen te komen doe je concessies. Je koopt iets duurders, je koopt iets meer. Voor je het weet is je bankrekening leeg voor cadeautjes die vaak toch op een plank liggen te verstoffen omdat we met z’n allen stiekem toch al veel te veel spullen hebben. Na die kerststress nam ik me heilig voor om de volgende keer vroeger te beginnen met de inkopen en beter voorbereid te zijn.

In toevoeging op mijn voornemen van vorig jaar besloot ik dit jaar dat het eigenlijk ook onzinnig is om altijd maar het nieuwste van het nieuwste te willen geven als cadeaus. Natuurlijk is een cadeau een uiting van affectie en wil je iets geven dat communiceert dat je om die persoon geeft en goed hebt nagedacht over het cadeau. Maar dit hoeft toch niet per definitie gloednieuw te zijn? Op de een of andere manier denken veel mensen nog steeds niet erg positief over tweedehands spullen. Mensen vinden het al snel minder interessant als iemand anders het product eerder in handen heeft gehad. Maar waarom meer betalen in een winkel wanneer het bij de kringloop voor een fractie van de prijs te verkrijgen is? In de kringloopwinkel vind je vaak ook bijzondere dingen en kun je het je veroorloven om een veel groter cadeau te geven dan je normaal zou doen, juist omdat het een stuk goedkoper is.

Daarnaast is het natuurlijk ook nog een optie om in je eigen spullen een cadeau voor iemand te vinden. Dat klinkt als een makkelijke ‘fix’ voor wanneer je bent vergeten een cadeautje te kopen, maar soms heb je net datgene in huis wat die andere persoon heel erg leuk zal vinden en wat jij eigenlijk wel kunt missen. Geen reden voor scheve gezichten, ik heb het dit jaar al twee keer gedaan. Ik heb een fles dure wijn die wij in de kast hadden staan cadeau gegeven voor een verjaardag en pasgeleden voor de verjaardag van mijn broertje hem onze oude versie van Kolonisten van Catan cadeau gegeven. Het spel was in uitstekende staat en het is toch zonde om dit weg te doen terwijl je er iemand anders blij mee kunt maken?

Natuurlijk spaar je veel geld uit met het geven van tweedehands cadeaus, maar tegelijkertijd is het een fantastische en eenvoudige manier om ‘groen’ te doen. Door meer tweedehands te kopen worden er minder nieuwe spullen geproduceerd wat scheelt in milieuvervuiling, de verspilling van belangrijke grondstoffen en de verwerking van schadelijke stoffen. Een win-win situatie!

Ik weet wel dat ik het dit jaar een stuk slimmer hebt aangepakt. Het is begin december en ik heb al mijn cadeautjes voor de Kerst voor mijn familie al in huis. Stuk voor stuk gevonden bij de kringloopwinkel en met veel zorg en liefde uitgezocht. Ik hoop dat iedereen blij is met zijn cadeautjes en ik ga een stuk relaxter de Kerstdagen tegemoet.

Wil je meer tips voor leuke en duurzame cadeaus? Lees dan mijn artikel ‘5 tips voor cadeaus waar je niets nieuws voor hoeft te kopen‘.

tweedehands kerstcadeaus

2 gedachten over “Tweedehands kerstcadeaus”

  1. Ik ben echt nog nooit in een kringloop winkel geweest! (shame on me) Ik vind het wel een goed alternatief zeker voor mensen die het met minder moeten doen.. Je voelt je toch altijd verplicht om iets te kopen met Sinterklaas en/of kerst. Leuke blog! Ik volg je via bloglovin! XO

    1. Ach, zo’n schande is dat niet hoor :). Vroeger hadden kringloopwinkels een beetje een ‘stoffig’ imago, maar er zijn tegenwoordig zoveel leuke tweedehandswinkels dat dit meestal niet meer opgaat en ze hebben vaak zulke leuke spullen! Zeker voor mensen met minder geld inderdaad een goed alternatief. Fijn om te horen dat je mijn blog leuk vindt en leuk dat je me bent gaan volgen via Bloglovin! Een fijn weekend!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *