Kijktip: Ted Talk Jamie Oliver

Twee weken geleden publiceerde ik een editie van de blijmakers waar ik jullie liet weten dat ik superenthousiast was geworden van de TED talk van Jamie Oliver. Zijn gedrevenheid en passie en zijn boodschap zijn, een aantal jaar later, nog steeds relevant en wellicht wel belangrijker dan ooit. Vandaag zou ik graag wat meer aandacht willen besteden aan deze fantastische TED talk.

Ik zou willen beginnen met een introductie van Jamie Oliver, maar ik denk eigenlijk dat deze Britse kok geen echte introductie nodig heeft. Iedereen kent zijn kookboeken en kookprogramma’s wel en hij draait ondanks zijn jonge leeftijd al behoorlijk wat jaren mee in de industrie. Hij heeft zich altijd maatschappelijk ingezet, ook met het opzetten van zijn Fifteen restaurants, maar de laatste jaren is hij extra maatschappelijk betrokken door de zorgen die hij heeft over de leefstijl en eetstijl van de moderne mens. De focus van zijn programma’s de laatste jaren ligt ook steeds meer op het veranderen van eetpatronen van Britten en Amerikanen. Denk bijvoorbeeld maar aan ‘Food Revolution’. Hij probeert middels zijn eigen programma’s en boeken en diverse campagnes verandering teweeg te brengen op zowel individueel als overheidsniveau.

In 2010 bereikte Jamie Oliver hier misschien wel het beste platform voor door zijn speech op het TED congres. Als je bereik wilt hebben voor je boodschap is dit ‘the place to be’. Ga maar na, het is ruim 4 jaar later en ik heb het nog steeds over deze TED talk. Dit komt ook mede door de gedrevenheid en de passie van Jamie Oliver zelf. Alhoewel hij charismatisch en humoristisch als altijd presenteerde, schokte hij ook de zaal door geen blad voor zijn mond te nemen en gevoelige issues aan te kaarten. Hij opent zijn talk al met de volgende mededeling ‘We, the adults of the last four generations, have blessed our children with the destiny of a shorter lifespan than their own parents. Your child will live a life ten years younger than you because of the landscape of food that we’ve built around them.’ Ouch, dat is de vinger op de zere plek leggen!

Maar hij heeft gelijk. Hoe het zover is gekomen en wie er verantwoordelijk voor is laat ik in het midden, maar de manier waarop wij naar voedsel kijken en ermee omgaan is zodanig ziek dat we onszelf er ziek mee maken. Het is toch schokkend dat wij met ons voedingspatroon minder lang leven dan onze ouders? Met alle ontwikkelingen op het medisch vlak en alle voorzieningen die wij hebben. Maar dat is misschien ook gelijk het probleem. Goede voeding is in onze optiek wellicht niet meer noodzakelijk voor onze overlevingskansen en onze verhouding met voedsel is volledig verstoord. In plaats van pure, onbewerkte producten liggen de winkels vol met chemische varianten van wat ooit werd herkend als voeding. En we werken het massaal weg als zijnde een maaltijd. Niet zo gek dat het zo slecht met ons gesteld is.

In deze talk spreekt Jamie Oliver over onze relatie met voedsel, overgewicht en de bedreiging dat deze factoren vormen voor de volksgezondheid. Hij illustreert het probleem en tegelijkertijd de oplossing op drie gebieden in ons leven: thuis, school en ‘main street’. Met ‘main street’ doelt hij op de voeding die verkrijgbaar is in restaurants, winkels en supermarkten. Met schokkende voorbeelden, clips uit zijn programma ‘Food Revolution’ en cijfers om van te huilen slaat hij de aanwezigen en de kijkers met schokkende feiten om de oren. Om ons eetpatroon te veranderen en onze gezondheid te verbeteren zouden we ons voedingspatroon op deze drie fronten aan moeten pakken. Hoe hij dit voor ogen heeft legt hij uit in deze presentatie. Zijn boodschap? ‘My wish is for you to help a strong, sustainable movement to educate every child about food, to inspire families to cook again, and to empower people everywhere to fight obesity.’

Voor jullie gemak heb ik de TED talk hieronder neergezet. Veel kijkplezier :).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *