10x wat te doen met lege glazen potten

Minder voedselverspilling: eet je voorraadkast leeg

Per jaar verspillen we met z’n allen enorm veel voedsel. Volgens het rapport van Milieu Centraal en het Voedingscentrum uit 2012 belandt 19% van onze gekochte voedingswaren in de afvalbak. Gemiddeld verspilt elk persoon zo’n 48 kilo per jaar aan voedsel! Dit is natuurlijk zonde en makkelijk te voorkomen. In het dagelijks leven doe ik mijn uiterste best om zo efficiënt mogelijk boodschappen te doen. Ik maak boodschappenlijstjes zodat ik precies weet wat ik nodig heb en geen overbodige dingen haal en ik plan mijn maaltijden zodanig dat zoveel mogelijk van wat ik in huis haal ook wordt gebruikt. Toch heb ik een voorraadkast vol met producten die ik niet gebruik en die daar al maanden staan te verstoffen. Ooit eens gekocht in een opwelling of voor een recept wat ik uiteindelijk niet heb gemaakt. Of het was in de aanbieding destijds. Allemaal oorzaken dat mijn halve voorraadkast gevuld is met producten die uiteindelijk in de afvalbak verdwijnen als ik er nu niet iets mee ga doen. Vorige week zag ik op Twitter een bericht voorbijkomen van Sabine van OhMyFoodness waarin ze verkondigde dat haar goede voornemen tot het eind van het jaar was om haar voorraadkast zoveel mogelijk leeg te eten. Dit is natuurlijk een supergoed idee!

Diverse pakken ontbijtgranen, een blik erwtensoep, 2 blikken artisjokharten, spaghetti van god-mag-weten-wanneer en een zak magnetronpopcorn. Zomaar een greep uit mijn voorraadkast van dingen die ik nooit gebruik en die ik toch op een bepaald moment in huis heb gehaald. Wij eten voornamelijk zo vers mogelijk en alhoewel de wekelijkse boodschappen redelijk goed opgemaakt worden heb ik een halve kast vol staan met dit soort producten die ik eigenlijk nooit meer gebruik. Dit zijn de producten waarvan ik stiekem toch wel weet dat ze in de afvalbak belanden. Eeuwig zonde natuurlijk, want eigenlijk is er niets mis mee. Behalve dan dat ik er eigenlijk nooit gebruik van maak of zin in heb. Wat klinkt dat eigenlijk verwend he?

Gelukkig is deze verspilling makkelijk te voorkomen met mijn nieuwe voornemen. In plaats van op zondag mijn maaltijdenplanning te maken met mijn receptenboek erbij zal ik in het vervolg eerst eens een blik werpen op de voorraadkast. Ik kan bijvoorbeeld weer beginnen met het ontbijten met yoghurt en muesli, die erwtensoep is misschien wel lekker als lunch op een koude middag en ook al ben ik geen fan van spaghetti, een avondje pasta, daar ga ik niet dood van. Zo hoop ik het grootste gedeelte van deze producten te ‘redden’ van de verspilling. Het is zo gek nog niet om goede voornemens te hebben zo tegen het eind van het jaar in plaats van aan het begin van het jaar. Heb jij nog goede voornemens voor de laatste weken van dit jaar?

Wil je meer weten over het verminderen van voedselverspilling in huis? Lees dan mijn artikel ‘10 tips om voedselverspilling tegen te gaan‘.There are 2 comments

Add yours
  1. Tamara

    Wat een goed voornemen!

    Je zou er natuurlijk ook nog anderen mensen mee blij kunnen maken. Er zijn op Facebook allerlei groepen die voedsel aanbieden uit hun voorraadkast. Of breng het naar de voedselbank, die zijn ook blij met een blik erwtensoep.

    • awkwardduckling

      De voedselbank heb ik wel eens eerder benaderd, maar die nemen buiten hun eigen inzamelacties bij supermarkten geen voedsel aan van particulieren. Ik weet niet of dat overal zo is, maar hier lijken ze wel een overschot aan aanbod te hebben. Dat vond ik best teleurstellend omdat er genoeg mensen zijn die goede intenties hebben. Ik wist niet dat er FB groepen waren waar je dit aan kunt bieden, wat een goed idee! Ik zal zeker eens gaan zoeken.


Post a new comment