groente

Lokaal en vers eten van de boer

Na het lezen van het boek ‘Weg van de Supermarkt‘ van Gerrit Jan Groothedde was ik razendenthousiast en strijdlustig om mijn boodschappen minder anoniem te laten zijn. Het boek gaat over Gerrit Jan’s voornemen om de supermarkt te mijden en voortaan zijn etenswaren te verkrijgen via andere kanalen. Dat blijkt nog niet zo makkelijk te zijn als het klinkt en vereist vele malen meer inspanning dan wij gewend zijn met een buurtsuper op elke hoek van de straat. Het is natuurlijk vreemd dat wij zo afhankelijk zijn geworden van de supermarkt voor al ons dagelijks eten en drinken, maar uit het boek wordt pijnlijk duidelijk hoe moeilijk het is om bepaalde producten te krijgen als je niet langer meer een groenteboer, kaasboer, slager of melkman in het straatbeeld hebt. Mensen weten vaak niet waar ze lokaal, gezond en (vaak) biologisch voedsel kunnen verkrijgen of de afstand hiertoe is gewoonweg te groot. Er zijn natuurlijk wel alternatieven en creatieve oplossingen en de komende tijd wil ik daar graag wat extra aandacht aan besteden. Om te beginnen wil ik het vandaag hebben over alle handige websites en apps die er zijn die het lokale aanbod van de boer weer zichtbaar en toegankelijk maken.

LokaLoka

groenteafval hergebruiken

Het platform LokaLoka heeft een uitgebreide website én een app waar lokale producenten en telers in kaart worden gebracht. Ben je op zoek naar een aanbieder van verse, lokale, biologische en eerlijke producten? Dan zit je bij LokaLoka goed. Op de kaart staan lokale boeren, telers, pluktuinen, molens en markten, maar ook biologische en lokale winkels en restaurants.

Lekker naar de boer

groente

Op de website van Lekker naar de Boer wordt de lokale (biologische) landbouw op een eenvoudige wijze zichtbaar en toegankelijk gemaakt. Via een zoekfunctie kan worden opgegeven waar je naar op zoek bent en via een overzichtelijke kaart wordt er precies weergegeven waar jij bijvoorbeeld kaas, appels, melk of kruiden kunt halen. Daarnaast wordt er op de website veel informatie gegeven over de boeren en vind je ook een agenda vol met leuke activiteiten op boerderijen en rondom landbouw. Zeker eens een bezoek waard als je benieuwd bent naar het aanbod bij jou in de buurt!

Van Eigen Erf

wortels

Een soortgelijk initiatief is Van Eigen Erf, maar hier is het aanbod van lokale boeren volledig biologisch. Meer dan honderd biologische boeren bieden via deze website hun producten aan en dit aanbod is enorm uitgebreid. Op de website wordt ook extra informatie gegeven over diverse activiteiten en markten en er is zelfs een optie om boerenwebwinkels te zoeken, zodat je de lekkerste versproducten aan huis bezorgd kunt krijgen. Hoe makkelijk is dat?

LokaLoka

fruit

Op de website van de Social Food Market is het mogelijk om heel eenvoudig op producten te zoeken naar aanbieders bij jou in de buurt om de producten vervolgens thuis te laten bezorgen. Het idee achter Social Food Market is dat de handel in voedingsmiddelen volgens de oprichters eerlijker kan en dat er een mogelijkheid moet zijn om de producten direct bij de producent te kopen. De website is niet alleen bedoeld voor boeren, maar voor iedereen die iets lekkers of bijzonders aan te bieden heeft. Elke aanbieder heeft zijn eigen profielpagina zodat de consument precies kan zijn wat het verhaal achter de producten is. Wel zo persoonlijk en gezellig! De Social Food Market is in essentie een webshop, de website geeft alle bestellingen door aan de producenten die het vervolgens naar de consument opsturen. Het kost dus eigenlijk geen enkele extra moeite en lokaal eten wordt zo wel heel makkelijk. (Update: Social Food Market is niet meer actief)

Dit is slechts een kleine greep uit het fantastische aanbod, er zullen ongetwijfeld meer websites en apps zijn die het lokale aanbod stimuleren en overzichtelijk maken. Heb jij nog leuke tips voor websites en apps dan hoor ik dat natuurlijk graag!

1 gedachte over “Lokaal en vers eten van de boer”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *