Jumbo Foodmarkt

De Jumbo Foodmarkt

Vorige week woensdag is de tweede vestiging van de Foodmarkt van Jumbo geopend in Amsterdam-Noord. Natuurlijk moest ik daar bij zijn, want alhoewel ik de verplichte bezoekjes aan de ‘gewone’ supermarkt vaak heel vervelend vind kan ik wel razend enthousiast worden van bijzondere winkels met fijne versproducten, een apart assortiment en streekproducten. En laat deze Foodmarkt nu net al deze dingen in huis hebben en combineren tot één groot overdekt supermarktwalhalla!

De net geopende vestiging van de Foodmarkt is gelegen bij de Kromhouthal in Amsterdam-Noord, vlakbij het IJ. Het is de tweede winkel van Jumbo met dit concept, de eerste Foodmarkt is gevestigd in Breda. Jumbo heeft grootse plannen in Nederland om meerdere Foodmarkten te openen in de rest van het land. Als je het mij vraagt is dit een fantastisch idee want de Foodmarkt combineert de toegankelijkheid van de ‘reguliere’ supermarkt met het wat exclusievere aanbod van een speciaalzaak, toko of biologische supermarkt.

horecastands Foodmarkt

Maar wat maakt het aanbod van deze Foodmarkt dan zo speciaal? Allereerst zijn er diverse versafdelingen aanwezig in de winkel. Zo is er een visboer, slager, bakker en kaasboer gevestigd in de winkel. Maar daar houdt het versaanbod niet op. Want naast deze afdelingen zijn er ook diverse horecastands in de winkel te vinden waar men onder andere sushi, pizza, vegetarische maaltijden, broodjes of salades kan kopen. Door de aanwezigheid van de horecastands speelt de Foodmarkt heel handig in op de drukbezette klant die graag iets makkelijks maar toch ook lekkers wil eten. Kant-en-klaarmaaltijden nemen steeds meer ruimte in bij de supermarkten, maar dit aanbod is toch net even wat verser, diverser en lekkerder.

Wat ik persoonlijk heel slim vind aan de winkel is dat er een café in is gevestigd. In het café worden diverse soorten koffie en thee aangeboden voor slechts €1,- en er is ook nog een assortiment aan lekkere gebakjes. Heel handig om even te gaan zitten tijdens het winkelen, maar ook bij uitstek de plek waar mannen zich nestelen terwijl de vrouw als een ongeleid projectiel door de supermarkt dwaalt (dat schijn ik te doen, is mij meerdere malen verteld, ik ben mij natuurlijk van geen kwaad bewust).

cafe Foodmarkt

Naast het versaanbod is de groenteafdeling van de winkel ook enorm. En deze is voor de verandering eens niet heel onhandig aan het begin van de winkel geplaatst zoals in de meeste winkels, maar meer in het midden van de winkel zodat niet al je fruit al geplet terwijl je de kar nog aan het volladen bent. Ik vond het leuk om te zien dat er een grote verscheidenheid aan groente- en fruitsoorten werd verkocht in de winkel. Zo was er een heel schap met de meest exotische fruit- en groentesoorten. Erg fijn omdat hier de pepers en de dadels te koop waren waar ik normaal gesproken voor naar de toko of de Turkse supermarkt moet. Er is ook veel aandacht voor lokale producten, zo lagen er bijvoorbeeld aardappels geleverd door Willem & Drees in de schappen. Wat ook erg leuk was om te zien is dat ze een aparte sectie hebben voor ‘minder aantrekkelijke’ groente. De groente die niet voldoet aan de absurde supermarktnorm wordt hier aangeboden, naar voorbeeld van Franse supermarkten en het succes van de Kromkommer projecten.

groenteafdeling Foodmarkt

Er is veel ruimte in de winkel voor onverpakte producten, zoals een notenbar en een schap met dispensers voor ontbijtgranen. Daarnaast is er een veel aandacht voor gezonde, duurzame en biologische producten. Het aanbod van raw chocolate was vele malen groter dan in welke andere supermarkt dan ook. En bij de kassa aangekomen stond de bezoekers nog een verrassing te wachten, want in plaats van het reguliere schap vol met kauwgom, chocola en drop lagen hier gezonde snacks als kassakoopjes met het motto ‘Verstandig snoepen, net zo lekker’. Dat is nog eens verantwoord en innovatief!

kassakoopjes Foodmarkt

Kortom, de Foodmarkt is echt een bezoek waard en ik raad iedereen in Amsterdam en omstreken aan om hier eens hun boodschappen te doen. Het aanbod is enorm, de sfeer en look van de Foodmarkt is fantastisch en het personeel is buitengewoon vriendelijk, haast ongewoon vriendelijk in vergelijking tot supermarktpersoneel in de rest van Amsterdam. Het enige nadeel van de winkel is dat het wijn- en chocoladeassortiment erg beperkt is. Natuurlijk begrijp is dat er in het reguliere aanbod enige concessies moeten worden gedaan om ruimte te maken voor het overige aanbod, maar wijn en chocola zijn toch wel de twee meest essentiële zaken in het leven dus ik hoop dat dit nog wordt uitgebreid in de toekomst. Misschien moet ik volgende keer maar een suggestie droppen in een ideeënbus als die er is. Doen jullie mee?There are 2 comments

Add yours
  1. Anniek

    Wat een tof idee dit zeg, dit soort dingen poppen steeds meer op uit de grond! Jammer dat het voor mij zo ver weg is, want ik houd er altijd wel van om lekker in de supermarkt rond te struinen. Dan is dit natuurlijk nog beter 🙂 X

    • awkwardduckling

      Ja leuk he? Ik vind het ook heel fijn dat er steeds meer van dit soort winkels komen. Wel jammer dat het te ver weg is voor jou, maar de Jumbo heeft grootse plannen voor winkels in de rest van Nederland, dus hopelijk ook binnenkort bij jou in de buurt 🙂 .


Post a new comment