De Krat

Foodboxen deel 1

Momenteel ben ik het boek ‘Weg van de Supermarkt’ van Gerrit Jan Groothedde aan het lezen, wat ik jullie nu al meerdere malen heb laten weten want ik ben er superenthousiast over. In dit boek wordt pijnlijk duidelijk hoe afhankelijk wij met z’n allen zijn geworden van de supermarkt en hoe moeilijk het is om lokaal, vers en gezond voedsel te vinden buiten het beperkte aanbod van de supermarkt om. Daarom besloot ik hier wat extra aandacht aan te besteden, want er zijn genoeg alternatieven voor de supermarkt, je moet ze alleen weten te vinden. Vorige week ben ik begonnen met deze reeks met de blogpost ‘lokaal en vers eten van de boer‘. Vandaag wil ik graag wat meer aandacht besteden aan de diverse foodboxen die tegenwoordig te verkrijgen zijn. Van groentepakketten tot volledige maaltijdpakketten en van culinaire specialiteiten tot vergeten groente. Voor ieder wat wils. Omdat het aanbod van foodboxen enorm is introduceer ik vandaag deel 1, met aandacht voor Hello Fresh, De Krat en Willem & Drees.

Foodboxen, dat is toch wel echt een dingetje van de laatste jaren. De boodschappen achter de meeste pakketten lijkt te zijn: producten met een verhaal. Dat is wat de consument tegenwoordig wil: weten waar zijn eten vandaan komt en weten wat het verhaal achter de productie is. In de supermarkt is hier nu eenmaal geen gelegenheid toe en dat lijkt mensen in toenemende mate te storen. Ze doen heus wel hun best met allerlei acties en reclames, maar het is onmogelijk voor een organisatie zo groot als bijvoorbeeld de Albert Heijn om van iedere paprika de teler te benoemen en van iedere appel het verhaal te vertellen. Met een foodbox wordt dit al een stuk haalbaarder, mede door de korte lijnen en het feit dat veel van het assortiment uit ons eigen kikkerlandje afkomstig is.

Deze boxen zijn vaak dichtbij af te halen of zelfs thuis leverbaar, waardoor lokaal, vers en gezond ineens een stuk bereikbaarder wordt. Maar er is meer dan alleen groente en fruit in het foodboxen aanbod. Graag zou ik daarom wat extra aandacht besteden aan de diverse initiatieven die er te vinden zijn en het zeer diverse aanbod.

Hello Fresh

Hello Fresh

‘Lekker eten, makkelijk gemaakt!’, de leus van Hello Fresh. ‘Makkelijk gemaakt’ refereert naar de eenvoud waarmee je kunt koken met de geleverde ingrediënten door middel van de bijgeleverde recepten, maar ook naar de eenvoud waarmee je verse producten in huis krijgt via Hello Fresh. Door middel van een abonnement krijg je wekelijks de lekkerste verse producten in huis, genoeg om 3 tot 5 volledige maaltijden te kunnen koken met bijgeleverde receptkaarten. Er zijn verschillende boxen te verkrijgen. Zo is er de ‘Original Box’ welke vlees bevat, maar je kunt ook kiezen voor de ‘Veggie Box’, volledig vegetarisch. Als je geen behoefte hebt aan boodschappen voor hele maaltijden kun je ook kiezen voor de ‘Fruit Box’ met zowel Hollands seizoensfruit als exotisch fruit. In tegenstelling tot veel andere boxen zijn de producten van Hello Fresh dus niet allemaal lokaal. Hello Fresh geeft zelf aan variatie ook heel erg belangrijk te vinden in het aanbod en de box is dus elke keer weer een verrassing. De prijs voor een ‘Original Box’ voor 2 personen waar je 3 maaltijden uit kunt koken is € 39,-.

De Krat

De Krat

‘Elke week een uitbundige krat vol eerlijk eten.’ De Krat biedt een abonnement op een wekelijkse box vol met seizoensproducten die lokaal en duurzaam zijn gekweekt. Is wekelijks net iets teveel? Je kunt ook kiezen voor een tweewekelijkse box. Je kunt kiezen uit 3 verschillende kratten, namelijk de Weekendkrat, de Weekendkrat Extra en de Gemakskrat, waarin alle boodschappen zitten voor 3 complete doordeweekse maaltijden. De Gemakskrat is echter voorlopig alleen nog maar in Amsterdam, Amstelveen, Haarlem, Den Haag en Ouderkerk aan de Amstel te leveren. De Krat bezorgt de andere kratten momenteel in Amsterdam, Haarlem eo, Noord Holland (tot aan Alkmaar), Almere, Het Gooi, Utrecht eo, Rotterdam eo, Den Haag eo, Leiden, Gouda, Alphen aan den Rijn, Bodegraven eo, Amersfoort, Soest en Baarn. De inhoud van de wekelijkse Krat staat vast, hier in dus geen vrije keuze in. Wel verschilt de inhoud per week. Per week ontvang je globaal 6 tot 8 soorten groenten, één of twee stukken vlees of vis en andere levensmiddelen zoals paddenstoelen, kaas of eieren. Tevens wordt er bij elke krat een document met informatie over de inhoud van de Krat, de herkomst van de producten en een stuk of 8 lekkere, niet te moeilijke recepten gegeven. De prijs voor een Weekendkrat voor 2 personen is € 37,-.

Willem en Drees

Willem & Drees

‘Vers eten van de boer, elke week bij jou op tafel’, dat is de slogan van Willem & Drees. Op hun website hebben ze een heel divers assortiment aan versproducten waar de klant uit kan kiezen. In tegenstelling dus tot andere foodboxen, waar de inhoud vaak al vaststaat, kun je bij Willem & Drees zelf kiezen welke producten je vers in huis wilt. De wekelijkse kist is te vullen met groente, fruit, boter, kaas, melk, yoghurt, brood, vlees en eieren. Bij elk product staat informatie over de producent en soms is het zelfs mogelijk om zelf aan te geven van welke producent jij de producten wilt afnemen. Willem & Drees volgen volledig de seizoenen qua aanbod dus als consument ben je afhankelijk van wat de producenten op dat moment kunnen leveren. Wat niet meer dan logisch is natuurlijk. Dat er aardbeien in de supermarkt liggen in de winter is en blijft ook gewoon een raar fenomeen. Vrije keuze dus uit het aanbod, maar voor de mensen die niet kunnen kiezen zijn er ook voorbeeldkisten samengesteld die je eventueel nog naar wens kunt aanpassen. De prijs varieert natuurlijk, afhankelijk van waar jij de krat mee vult. Om een indicatie te geven van de prijzen: de voorbeeldkist voor 1 persoon voor een week kost deze week € 32,85 en de voorbeeldkist voor 2 personen kost deze week € 35,30. Volledige flexibiliteit in keuze en alles vers, dat is waar Willem & Drees voor staan.

In deel 2, welke ik morgen post, zal ik onder andere extra aandacht besteden aan de foodboxen van Bee Box, Jamie Magazine Box en de Food We Love Box.

Bron foto 1: https://www.facebook.com/DeKrat.nl/
Bron foto 2: https://www.facebook.com/HelloFreshNL/
Bron foto 3: https://www.facebook.com/DeKrat.nl/
Bron foto 4: https://www.facebook.com/willemendrees/There are 4 comments

Add yours
 1. Iris

  wat leuk om zo alle verschillen tussen de boxen te lezen. Wij hebben zelf een abonnement op de beebox en dat bevalt wel goed. Je eet vaak weer eens wat anders, groenten die je niet kent of niet gewend bent en op de site delen ze recepten dus zo kun je er altijd iets mee maken. Ik ben fan!

 2. Liliane

  Willem & Drees zou wel wat voor mij zijn! Ik vind een foodbox een ontzettend gaaf concept maar door mijn glutenintollerantie kan ik vaak een aantal producten niet gebruiken. Wat fijn dat ze bij Willem & Drees zo flexibel zijn!

  • awkwardduckling

   Ja, Willem en Drees is inderdaad heel fijn vanwege de vrijheid die je hebt. En ze hebben ook echt heerlijke producten. Ik overweeg zelf om in het nieuwe jaar ook een foodbox te nemen en dit is tot nu toe toch wel een van mijn favorieten.


Post a new comment