Zelf Geoogst

Leestip: Zelf Geoogst

Zoals jullie misschien wel weten ben ik me druk aan het voorbereiden op het beginnen van mijn eigen moestuin in het voorjaar. In een eerdere blogpost, hier te lezen, heb ik al geschreven over alles wat ik tot dan toe had ontdekt en geleerd. Omdat ik natuurlijk niet de hele herfst en winter stil ga zitten ben ik nog steeds zaadjes aan het drogen en boeken aan het lezen. Zo stuitte ik op het boek ‘Zelf Geoogst’ met de ondertitel ‘Supersimpel moestuinieren en superlekker koken’. Dat spreekt mij natuurlijk wel aan dus daarom vandaag een review van dit boek.

Zelf Geoogst

Ik moet toegeven dat ik dit boek puur op ‘looks’ heb uitgekozen. Het boek is leuk en speels vormgegeven en die ondertitel spreekt natuurlijk direct aan als je weinig ervaring hebt maar wel goed resultaat wilt in de moestuin. Binnenin is het boek ook prachtig vormgegeven met leuke printjes, mooie foto’s en verhelderende schetsen. Het straalt echt die specifieke stijl van Uitgeverij Snor uit en maakt zelf aan de slag gaan met moestuinieren echt heel toegankelijk. De methode die het boek ‘Zelf Geoogst’ hanteert voor het moestuinieren is vergelijkbaar met die van Jelle van de Makkelijke Moestuin, waar ik al eerder over heb geschreven. Het idee achter het boek is dat iedereen kan moestuinieren met de ‘revolutionaire’ moestuinkistjes-methode. Echt revolutionair zou ik het niet noemen, maar wel handig. Je plant de zaadjes in een aantal kistjes of potten en de groente groeit daar net zo goed in als in de volle grond. Het scheelt op deze manier ruimte en tijd en zelfs als je geen echte tuin hebt kun je dus nu je eigen groente verbouwen.

Zelf Geoogst

‘Zelf Geoogst’ geeft een goede uitleg over hoe te beginnen met het opzetten van je eigen tuin, inclusief nuttige informatie over overlast van dieren, de verzorging van de planten en zaken zoals wisseloogsten, klimmuren en mest. Al deze informatie wordt in slechts 1 hoofdstuk gegeven dus het is kort en bondig. Wil je uitvoerigere informatie dan moet je toch echt even verder kijken dan dit boek, maar voor de beginnende tuinier is dit een prima inleiding. Waar bestaat de rest van het boek dan uit? De rest van het boek richt zich op wat de titel eigenlijk al een beetje verraad, namelijk alles wat je zelf geoogst hebt.

Zelf Geoogst

Elk hoofdstuk staat een bepaalde groente centraal, denk bijvoorbeeld aan aardappel, sperzieboon, biet of courgette. Het hoofdstuk begint met algemene informatie over de groente en vervolgt met een overzicht van soorten, teeltips, kiemen en een stappenplan om de groente te planten. Bij elke groente geeft de schrijfster vervolgens een aantal fijne gerechten die je kunt maken van je eigen geteelde groente. Hoewel er aardig wat groente aan bod komt mis ik toch een uitgebreider overzicht van alle handige tips bij een grotere verscheidenheid aan groente. Ik denk dan gelijk aan het programma ‘Jamie at Home’ van Jamie Oliver, die in zijn programma elke aflevering een bepaalde soort of een specifieke groente centraal zette en daar allerlei handige tips over gaf met daarbij een aantal overheerlijke recepten. Er kwamen ongelofelijk veel verschillende soorten voorbij en het toonde de schoonheid en veelzijdigheid van de natuur. Dat mis ik een beetje in dit boek, het blijft enigszins bij de ‘veilige’ keuzes voor de moestuin. Maar ja, het is dan ook een gids om ‘supersimpel’ te moestuinieren. De recepten die in het boek staan zijn niet al te moeilijk, maar de gerechten zien er heerlijk uit en maken ook nog eens een leuk cadeau. Het is een fijne toevoeging aan het boek en het is leuk bedacht om een moestuinboek eens zo op te zetten zodat je ook gelijk geïnspireerd raakt om aan de slag te gaan met je vers geoogste groente.

Zelf Geoogst

Ook al gaat het boek niet heel diep in op de ins en outs van het moestuinieren en alle gewassen, de informatie die wel in het boek wordt gegeven is erg nuttig. De uitgebreidere informatie per groentesoort is een aanwinst omdat het erg van belang is om de optimale omstandigheden te creëren voor elke soort. Voor de beginnende moestuinierder die gek is op koken is dit boek een echte aanwinst. Je kunt het boek ‘Zelf Geoogst’ van Marian Flint bestellen bij Uitgeverij Snor of bij Bol.com bestellen.

Dit artikel bevat een affiliatelink van Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *