afval verminderen

10 simpele tips om afval te verminderen

Wat produceren we toch een enorme berg afval met z’n allen! Elke week sta ik er weer verbaasd van hoeveel vuilniszakken we deze week vol hebben gekregen, en waarmee? We doen echt ons best om afval te verminderen, maar blijkbaar kan dit nog wel wat beter. Landelijk gezien gaat dit helaas ook nog op. Vanaf 2007 is de hoeveelheid afval per huishouden gelukkig aan het afnemen, maar nog steeds produceren we per persoon per jaar gemiddeld 500 kilo aan afval! Dat kan toch minder, zou je denken. Het grootste gedeelte van dit afval bestaat uit huishoudelijk afval. Inderdaad, die vuilniszakken die we elke week netjes langs de weg zetten of in een container gooien. Daarom heb ik voor deze blogpost een aantal simpele tips op een rij gezet om (huishoudelijk) afval te verminderen.

#1 Reclame en huis-aan-huisbladen
Wellicht de makkelijkste manier om afval te verminderen is om de enorme stroom aan papier door de brievenbus te stoppen. Al die reclamefolders en huis-aan-huisbladen die in een week op de deurmat vallen zorgen voor een enorme stapel aan papier in huis. En wees eens eerlijk, hoe vaak lees je de folders en bladen nu eigenlijk? Bij de gemeente kun je een ‘nee-nee’ of een ‘nee-ja’ sticker aanvragen. Deze plak je op je brievenbus en voila, je ontvangt geen ongevraagde bladen meer. Daar hoef je dus eigenlijk bijna niets voor te doen. Wil je toch op de hoogte blijven van alle aanbiedingen? Kijk dan wekelijks alle reclamefolders in via reclamefolder.nl.

#2 Koop minder voorverpakt
We hebben in Nederland al enkele verpakkingsvrije supermarkten gehad, maar echt een succes worden deze helaas niet. Dat is jammer, maar er zijn gelukkig genoeg (bio-)winkels waar je verse producten zelf kunt scheppen in plaats van in een voorverpakte hoeveelheid te kopen. Een andere manier om onverpakte producten te kopen is om de meeste versproducten gewoon wekelijks op de markt te kopen. Neem je eigen potjes en zakjes mee en je spaart enorm veel papier en plastic uit.

#3 Maak je eigen zakjes
In lijn met de vorige tip wil ik graag benadrukken hoe makkelijk het is om je eigen zakjes te maken om mee naar de winkel of de markt te nemen. Ik heb al eerder een blogpost geschreven over het zelf maken van katoenen zakjes, deze kun je hier teruglezen. Als je een aantal zakjes maakt en deze altijd mee hebt hoef je echt geen plastic zakjes in de supermarkt of op de markt te gebruiken voor je groente en fruit.

#4 Hergebruik
Wij zijn enorm makkelijk geworden met het weggooien van onze spullen. Waar onze opa’s en oma’s hun best deden om spullen te repareren kopen wij liever een nieuw exemplaar. Dit is natuurlijk zonde omdat niet alles dat wij niet meer in huis willen hebben ook daadwerkelijk afgeschreven hoeft te worden. In het vervolg is het misschien een goed idee om eens te bedenken of je iemand anders ermee blij kunt maken. Geef de dingen die je niet meer wilt hebben weg of breng het naar een kringloopwinkel. Iemand anders is er vast heel erg blij mee.

#5 Navullen
Voordat je een nieuwe fles schoonmaakmiddel, shampoo of zeep koopt kijk eens of je niet je oude fles gewoon kunt bijvullen. Een merk als Ecover heeft namelijk op meerdere plekken in het land navulpunten waar je voor weinig geld een oude fles of een eigen fles kunt navullen. Kijk voor een overzicht van al deze punten op hun website onder het kopje ‘Ecover kopen‘. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om je eigen schoonmaakmiddel, zeep of shampoo te maken. Dit is goedkoop, makkelijk, vele malen minder chemisch en ook nog afvalbesparend. Ik ben hier momenteel zelf mee bezig en ik zal jullie op de hoogte houden via blogposts.

#6 Koop niet teveel
Het is tegenwoordig erg moeilijk om niet teveel te kopen. De aanbiedingen vliegen je om de oren, de verpakkingen worden steeds groter en de producten lijken wel steeds goedkoper te worden. Onze voorraadkasten thuis puilen uit en de helft daarvan gebruiken we niet eens. Vooral met verse producten is het moeilijk om alles op te maken voordat het niet goed meer is en uiteindelijk in de vuilnisbak belandt. Om dit soort nodeloze verspilling tegen te gaan is het verstandiger om minder te kopen of minder grote verpakkingen te kopen. Maak bijvoorbeeld een boodschappenlijstje voordat je naar de winkel gaat om niet teveel of onnodige zaken te kopen.

#7 Koop een broodtrommel
Het klinkt misschien iets kinderlijk en ouderwets, een broodtrommel, maar wij verslijten zoveel plastic zakjes om een lunch mee te nemen naar het werk of om een boterham mee te nemen voor mijn zoon. De makkelijkste manier om dit plastic uit te sparen is om een broodtrommel aan te schaffen. En dit hoeft tegenwoordig echt geen schande meer te zijn met alle leuke trommels die er te vinden zijn. En denk eens aan de bento box rage? Jawel, broodtrommels zijn helemaal hip!

#8 Neem altijd een eigen tas mee
Misschien wel de simpelste manier om een heleboel plastic afval uit te sparen. Neem voordat je de deur uitgaat altijd een eigen tas mee. Zo hoef je nooit meer een plastic tas mee te nemen bij de supermarkt en dat scheelt een heleboel plasticafval. Je hebt tegenwoordig overal superleuke katoenen tasjes te koop die erg sterk zijn en vele malen langer mee gaan dan die simpele tasjes van de supermarkt. Natuurlijk kun je ook een andere boodschappentas gebruiken, maar ik ben fan van de katoenen tas!

#9 Recycle
Je zou denken dat het recyclen van afval ondertussen de normaalste zaak van de wereld is geworden. Helaas is dit nog niet bij iedereen zo. Jammer, want met recyclen geef je het afval een kans om opnieuw te kunnen worden gebruikt. Dit scheelt afval en nieuwe grondstoffen! Recyclen is toch wel één van de makkelijkste manieren om afval te verminderen. Je kunt onder andere glas, papier, plastic, electronica, textiel en cartridges recyclen.

#10 Composteren
Voor de wat meer die-hard recyclers onder ons is het ook een heel goed idee om je gft-afval te gebruiken om je eigen compostbak te beginnen. Met een beetje geduld zorg je zo voor fantastische compost welke je kunt gebruiken in je (moes)tuin om de grond te voeden. Er is heel veel informatie over composteren te vinden, maar het is vooral belangrijk om te kijken naar wat je wel en vooral niet kunt toevoegen aan de compostbak voor optimale kwaliteit.

Dit waren mijn tips over op een makkelijke manier afval te verminderen. Een aantal dingen passen wij al toe in huis, enkele andere dingen heb ik opgezocht om zelf toe te gaan passen. Zitten er tips tussen die jullie bruikbaar vinden? En hebben jullie zelf nog tips?

10 eenvoudige tips om afval te verminderen


There are no comments

Add yours