Questionmark

Questionmark

Het is tegenwoordig niet meer zo makkelijk om een weloverwogen keuze te maken wanneer je in de supermarkt staat. De supermarkt staat bomvol met artikelen en in elke productcategorie heb je nog een enorm scala aan opties om uit te kiezen. De felgekleurde kreten op de verpakkingen schreeuwen je toe, ‘Natuurlijk’, ‘biologisch’, ‘eerlijk’, ‘zonder toevoegingen’! Het lijkt wel of alle producten claimen gezond en duurzaam te zijn. De enorme hoeveelheid keurmerken maakt dit er niet makkelijker op. Natuurlijk zijn sommige keurmerken veel betrouwbaarder en veelzeggender dan anderen, maar je kunt het iemand niet kwalijk nemen als ze door de bomen het bos niet meer zien in het woud van keurmerken. Gelukkig kan het een stuk makkelijker. Met de website en de app van Questionmark kun je in één oogopslag zien hoe de producten in jouw boodschappenwagentje scoren op verschillende aspecten van duurzaamheid.

Questionmark

Questionmark is een organisatie die onafhankelijk onderzoek doet naar de duurzaamheid van de producten die wij dagelijks gebruiken. ‘Wat is het verhaal achter het product dat je koopt’ is de vraag die zij zichzelf en de consument stellen. Ze streven naar transparantie over de productie en de achtergrond van de producten en geloven dat de consument hier ook invloed op kan uitoefenen met het koopgedrag. Wanneer wij als consumenten een weloverwogen keuze maken over de producten die wij kopen geven we een boodschap af naar de levensmiddelenindustrie over wat wij willen. Dit kunnen we natuurlijk positief beïnvloeden wanneer we welingelicht zijn over de achterliggende processen. Questionmark licht dit zelf toe in onderstaand filmpje:

Maar hoe gaat dit dan in zijn werk? Het onderzoeken van de duurzaamheid doet Questionmark door een product te beoordelen op de volgende aspecten:

  • Volksgezondheid
  • Milieu
  • Mensenrechten
  • Dierenwelzijn

Een product krijgt een cijfer in elk van deze categorieën en die cijfers gecombineerd is het eindcijfer van het product. Wil je meer weten over de exacte onderzoeksmethoden van Questionmark kijk dan hier.

Via de app van Questionmark, die je gratis kunt downloaden, vind je informatie over ruim 26.000 producten op het gebied van duurzaamheid. Je kunt in een categorie zoeken naar een bepaald product of je kunt de barcode van een product scannen om de informatie te verkrijgen. Om de werking van Questionmark te testen neem ik als voorbeeld chocola (want zoals jullie wel weten ben ik echt verslaafd aan chocola). Hoe scoren de verschillende chocoladerepen op duurzaamheid, wat voor informatie wordt er gegeven en hoe zit het met (betere) alternatieven?

Questionmark

Via de website zoek ik naar melk chocoladerepen. Het overzicht dat wordt gegeven kan je eventueel ook nog specificeren op supermarkt. Je ziet hier dat de producten worden weergegeven in volgorde van hun score, van hoog naar laag. Voor de grap, en omdat het lekker is, nemen we als voorbeeld Tony Chocolonely Karamel Zeezout, die een 7,4 scoort op duurzaamheid. Zoals je kunt zien is deze score opgemaakt uit twee scores, een beoordeling van 7,6 op milieu en een beoordeling van 7,2 op mensenrechten. De producten krijgen echter niet alleen een score op duurzaamheid, er wordt ook heel veel informatie gegeven. In bovenstaand voorbeeld zie je dat er informatie wordt gegeven over de oorsprong van de cacao, maar er zijn meer weetjes waar je snel doorheen kunt ‘bladeren’. Zo vind je bij een product veel wetenswaardigheden over de ingrediënten, de herkomst en de duurzaamheid.

Daarnaast is het mogelijk om de volledige ingrediëntenlijst te bekijken op je telefoon. Dit is natuurlijk overbodig wanneer je het product voor je neus hebt staan, maar bij het maken van je eigen boodschappenlijstje kan dit nog wel eens handig zijn. Ook geeft de app je de mogelijkheid om te zoeken naar alternatieven. Dit is bijvoorbeeld erg handig wanneer jouw product laag scoort op duurzaamheid en je dan toch graag een andere optie wilt kiezen. Tot slot geeft de app nog informatieve en leuke tips onder de noemer ‘Wat anderen zeggen’. Als een product of een ingrediënt in een televisieprogramma is geweest of op YouTube staat is dat fragment hier te vinden.

Questionmark app

De database van de website en de app is nog steeds volop in ontwikkeling, er komt steeds meer informatie over producten bij. Het onderzoeken van de duurzaamheid van deze producten is natuurlijk een tijdrovende en moeilijke opgave en ik bewonder Questionmark voor het ondernemen van deze taak en het bevorderen van de transparantie. Ik heb de app op mijn telefoon staan en al een aantal keer gebruikt en ik kan het zeker iedereen aanraden.

Update: De website en de app van Questionmark zijn aangepast. Het is nu mogelijk om met de nieuwe app van Questionmark zowel duurzaam als gezond te eten. De nieuwe app en website van Questionmark maakt het mogelijk om heel eenvoudig te ontdekken hoe een willekeurig product uit de winkel scoort op mensenrechten, milieu, dierenwelzijn en gezondheid zodat je altijd een bewuste keuze kunt maken.

Bron foto’s: https://www.facebook.com/questionmarkfoundation/There are no comments

Add yours