Kleding kopen? Ouderwets!

Sta jij regelmatig met de handen in het haar omdat je niks hebt om aan te trekken? Of heb je net als ik een kast vol met leuke kleding die je eigenlijk nooit meer draagt? Er zijn nieuwe en leuke manieren om je kledingkast een upgrade te geven zonder gelijk een vermogen kwijt te zijn. Kleding ruilen en lenen is hot!

Het is voor veel vrouwen een terugkerend probleem. Je staat voor een overvolle kledingkast en nog steeds ben je ervan overtuigd dat je niets hebt om aan te trekken. Vooral rond deze tijd met de dure decembermaand voor de deur is het budget er vaak ook niet naar om de stad in de rennen voor een compleet nieuwe garderobe en toch wil je graag een leuke nieuwe jurk of een nieuw paar geweldige schoenen voor alle leuke feestjes de komende maand. Ik ben er om je te vertellen dat er genoeg alternatieven zijn om je kledingkast te upgraden zonder gelijk arm te zijn.

kledingbibliotheek

Al eerder schreef ik over DarpDecade, een fantastisch nieuw initiatief op dit gebied. Door middel van een app swipe je door andermans kledingkast en kun je aangeven welke items je leuk vindt. Liket iemand iets uit jouw kledingkast terug dan is er een match en kan er geruild worden. De app is vanaf begin december beschikbaar dus houd je appstore in de gaten of check de Facebookpagina van DarpDecade.

DarpDecade is echter niet het enige nieuwe initiatief op het gebied van kledingruil en kledingleen. Er waren natuurlijk al de kledingruilparty’s, waarvan Little Green Dress wellicht de bekendste organisator is. Little Green Dress is één van de voorlopers op het gebied van kledingruilfeestjes. Het idee erachter is dat alle bezoekers een aantal kledingitems meenemen naar het feest waarna er naar hartenlust kan worden geruild. Iedereen een opgeruimde kledingkast en blij naar huis met ‘nieuwe’ items. Houd vooral de media in jouw buurt in de gaten voor aankondigingen voor een lokaal kledingruilevent of organiseer natuurlijk zelf eens een leuke kledingruil.

kleding

Heb je niet zozeer oude kledingitems om te ruilen en wil je toch iets nieuws in de kast hangen? Dan zijn er tegenwoordig ook genoeg mogelijkheden. Zo zijn kledingbibliotheken momenteel helemaal in opkomst. Voor een vast bedrag per maand of een bijdragen per artikel heb je een ruime kledingkast tot je beschikking zonder dat je hiervoor nieuwe kleding hoeft te kopen. De meest bekende is natuurlijk Lena Library (ook online beschikbaar), maar er zijn ondertussen al meer soortgelijke initiatieven opgezet. Voor een overzicht van nog meer kledingbibliotheken in ons land kun je hier een overzicht vinden.

Het is raar eigenlijk dat dit soort initiatieven niet eerder zijn opgezet want het zijn stuk voor stuk fantastische ideeën! Het past natuurlijk wel helemaal in de tendens van deze tijd, waarin mensen minder gaan geven om bezittingen en meer doen aan ruilen en lenen. Ik vind het een fijne ontwikkeling. Door de economische problemen in het afgelopen jaren kampen meer en meer mensen met financiële problemen. Door afstand te doen van ons overdadige consumentisme en ons meer toe te leggen op de ruil- en deeleconomie wordt men toch iets minder afhankelijk van geld. Daarnaast besparen we enorm veel grondstoffen uit door onze kleding een nieuw leven te gunnen in plaats van naar de winkel te rennen voor nieuwe kleding. Beter voor onze portemonnee, beter voor het milieu.

kleding

Natuurlijk is kleding shoppen ook gewoon leuk om te doen, we zullen er dan ook echt niet massaal mee stoppen, maar het kan wel een stuk duurzamer. Wil je toch graag winkelen voor kleding? Overweeg dan zeker ook om eens vaker te kiezen voor eerlijke kleding of ga voor tweedehands. Leuke tweedehands kleding vind je bijvoorbeeld bij de lokale kringloopwinkel, maar ook via een platform als Marktplaats, United Wardrobe of een Facebookpagina voor kledingverkoop. En mocht je echt van je oude kleding af willen? Dan kun je deze altijd nog inleveren bij de H&M onder het mom ‘laat fashion geen vuilnis worden’ en daarvoor ontvang je een kortingsbon van 15%. Een win-win situatie :).

Kleding kopen is ouderwets

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *