groeten uit transitie

Leestip: Groeten uit Transitië

Afgelopen vrijdag in mijn blogpost over de blijmakers van deze week schreef ik al heel kort over het boek ‘Groeten uit Transitië’. Ik heb het boek vorige week uitgelezen en ik ben nog nooit zo enthousiast geweest over een boek vol met duurzame tips. Ik baalde er oprecht van dat ik het boek uit had. Vandaag zal ik, zoals beloofd, de uitgebreide review met jullie delen.

‘Groeten uit Transitië’ is een ‘groen’ boek, een boek vol met duurzame ideeën voor het dagelijks leven. Het boek is geschreven door Eva Peeters, Mme Zsazsa, Kristien Hens, Dorien Knockaert en Joke Rous. Deze groep dames is van Belgische origine, het boek is dus ook in het ‘Belgisch’ geschreven. Dit betekent enkel dat sommige woorden voor ons wellicht onbekend zijn en dat enkele winkels en initiatieven die genoemd worden bij ons niet bekend zijn. Het doet niets af aan de leesbaarheid of aan de tips in het boek. Transitië staat voor de overgangsfase naar een duurzamere en socialere leefstijl. In het boek wordt Transitië niet zozeer als een einddoel beschreven, maar als een proces waarbij nieuwe wegen worden gevonden en nieuwe ideeën tot stand komen. Transitië is dus niet zozeer een eindbestemming, maar juist de reis naar een duurzamere samenleving. En om die reis te beginnen en te vergemakkelijken is dit boek je beste vriend.

index

Het boek is opgedeeld in 6 verschillende hoofdstukken, elk hoofdstuk heeft betrekking op een ander aspect van ons leven. Zo vind je aparte hoofdstukken voor ‘op je bord’, ‘in je tuin’, ‘onderweg’, ‘op je lijf’, ‘in je huis’ en ‘in de sacoche’. Uhm ‘sacoche’ wat? Daar heb je zo’n Frans woord waar wij als Hollanders vaak niets mee kunnen. Sacoche staat voor mand of tas, dat hoofdstuk gaat over systematische zaken in ons leven waar verandering mogelijk is. Denk aan werk, winkelen of energie.

Elk hoofdstuk begint met een inleiding van de schrijfsters waarin op humoristische wijze bepaalde problemen worden besproken. Vervolgens bestaat elk hoofdstuk uit verschillende zaken waar je op wilt letten en goede alternatieven, tips en diy projecten. Welke onderwerpen komen dan aan bod? Nou, je kunt het zo gek niet bedenken! Naast de ‘standaard’ onderwerpen als energie, biologische voeding en cosmetica wordt er ook heel veel aandacht besteed aan de wat minder gangbare onderwerpen als wildplukken, moestuinperikelen, wasbare luiers, de menstruatiecup en zelfs het composttoilet. Omdat de onderwerpen zo verscheiden zijn is er genoeg inspiratie in het boek te vinden voor zowel de beginnende als de doorgewinterde ‘groendoener’.

tuin

De diy projecten zijn enorm leuk en inspirerend. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je moet wecken, hoe je je eigen vlierbloesersiroop maakt, hoe je groente kunt inkuilen, hoe je je eigen deodorant maakt, hoe je je eigen schoonmaakmiddelen maakt, maar ook hoe je je eigen composttoilet maakt. Een composttoilet gaat mij iets te ver, ik geniet van de warmte, beslotenheid en de luxe van een binnentoilet met spoelknop en deur, maar ieder zijn eigen ding.

Omdat de toon van het boek luchtig en humoristisch is voelt het boek nooit prekerig aan en maken de schrijfsters het mogelijk om over de meest serieuze zaken te spreken zonder hierbij een sombere toon in het boek te creëren. Ik heb heel veel boeken gelezen over duurzamer leven, maar geen enkel boek wist me te boeien en te inspireren zoals dit boek. Het leest weg als een goede roman, maar inspireert zoals alleen een boek met een goede boodschap kan doen. Ik raad dit boek dan ook aan iedereen aan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *