Going Green Tag

De Going Green Tag

Een paar dagen geleden kwam ik op Naoki, het blog van Sophie, de ‘going green’ tag tegen, een tag die helemaal gaat over groene cosmetica. Sophie had de tag overgenomen van Marijke van Project Natural Beauty, die het op haar beurt weer had overgenomen van het YouTube-kanaal van IloveJesse44. Jaja, zo’n tag reist wat rond. Anyway, tot nu toe heb ik eigenlijk niets geschreven over cosmetica. Dat is zonde, want juist bij cosmetica is het heel makkelijk om over te stappen op groene en gezondere alternatieven. Vandaar dat ik vandaag de ‘going green’ tag invul.

Hoe ben je bij groene cosmetica terecht gekomen?

Dit was niet echt een bepaald moment, het was meer een proces. Een aantal jaar geleden begon ik mij te verdiepen in gezondheid, voeding en duurzaamheid. Ik werd op verschillende blogs en in boeken steeds vaker geconfronteerd met de rommel die eigenlijk in je cosmetica zit waar ik nooit bij had stilgestaan. Vanaf dat moment ging ik er meer op letten, maar een grote verandering vond ik toch nog moeilijk. Er zijn zoveel zaken om op te letten (SLS, parabenen, microplastic, parfum, ga zo maar door) en op het moment dat je denkt dat je het goed doet blijkt er toch weer iets anders te zijn dat ongezond is of slecht voor het milieu is. Een grote eyeopener voor mij was de mini-docu ‘The Story of Cosmetics’ van Annie Leonard, die ook het fantastische boek ‘The Story of Stuff’ heeft geschreven. In een animatiefilmpje van slechts 8 minuten legt zij precies bloot wat er mis is in de cosmeticawereld en op een heel toegankelijke en begrijpelijke manier.

Vanaf het moment dat ik ontdekte dat ik zwanger was werd dit weer meer een prioriteit. Ik moest namelijk niet meer alleen aan mijzelf denken, maar ook aan mijn kind. Voor de producten van mijn zoon ben ik dan ook snel overgestapt naar natuurlijkere verzorgingsproducten.

Vanaf het begin van dit jaar hebben mijn man en ik ons voorgenomen om geen producten meer te kopen die getest zijn op dieren. Dit gaat gelukkig heel erg goed, al vormde dat ook een uitdaging in het begin. Je zult versteld staan van de hoeveelheid producten die tegenwoordig nog op dieren worden getest. Gelukkig zijn er lijsten te vinden die aangeven of producten dierproefvrij zijn en tot mijn verbazing waren de huismerken van veel winkels, zoals de HEMA en de Etos, dierproefvrij. Dierproefvrije cosmetica is onze eerste prioriteit, daarna kijk ik of een product ook natuurlijk is.

Een bijkomend voordeel van dit alles is dat mijn koopdrang in een drogisterij sterk is afgenomen. Er zijn maar weinig producten die groen zijn en ook nog eens dierproefvrij zijn dus er blijft niet veel over. Dit is lastig in het begin, maar uiteindelijk wel een voordeel omdat je niet meer zo wordt overweldigd door de enorme keuze.

Wat was het eerste product dat je vervangen hebt?

Ik weet niet meer exact wat ik als eerste heb vervangen, maar ik denk dat dit mijn douchegel en mijn shampoo moet zijn. Ik ben begonnen met de Yes To Cucumbers douchegel en deze beviel goed waardoor ik hiervan ook de shampoo heb aangeschaft. Deze gebruik ik beide nu een aantal jaar en ik ben er heel tevreden over. De producten van Yes To zijn misschien op het eerste gezicht een stuk duurder dan wat je gewend bent, maar de flessen zijn enorm groot en je doet er echt maanden mee.

Wat voor product(en) vind of vond je lastig om te vervangen?

Ik gebruik vrij weinig cosmeticaproducten. Ik draag nog maar zelden make up, ik ben niet zo van de smeerseltjes en poedertjes en mijn haar heeft geen producten nodig omdat het toch nooit doet wat ik wil. Dit maakt het wel makkelijker om over te stappen naar groene cosmetica omdat ik eigenlijk vrij weinig producten hoef te vervangen.

Ik heb de grootste moeite met het vervangen van mijn tandpasta. Ik heb erg gevoelig tandvlees en daarom gebruik ik daar speciale tandpasta voor. Tot op heden heb ik hier geen groen of dierproefvrij alternatief voor kunnen vinden. Dit vind ik heel erg vervelend, dus als je nog suggesties hebt dan hoor ik dit graag!

Ook heb ik enorm veel moeite met het vinden van een groen alternatief voor haarverf. Ik moet op regelmatige basis mijn haar verven omdat ik grijze haren heb en dit geen gezicht is. Ik gebruikte altijd de ‘grote’ merken om dit te doen, maar ik wil dit niet meer vanwege alle chemicaliën. De laatste keer dat ik het heb geverfd gebruikte ik een natuurlijker product uit de biowinkel, maar helaas dekte dit niet goed genoeg. Na een paar wasbeurten waren de grijze haren weer gewoon zichtbaar. Ik overweeg nu om de haarverf te gebruiken van Lush, al ben ik heel erg bang dat ik dan rondloop met een knaloranje kop omdat het henna producten zijn. Heeft iemand hier ervaring mee?

Wat is het leukste groene product wat je gevonden hebt?

De leukste groene producten die ik recent heb gevonden zijn de diy projecten van ‘Groeten uit Transitië‘. Mijn eerste project wordt het zelf maken van handzeep en ik ben heel erg benieuwd. Mocht dit een succes worden dan overweeg ik serieus om ook eens te proberen om mijn eigen deodorant te maken. Radicaal? Wellicht. Goedkoop, makkelijk en natuurlijk? Dat zeker!

Wat is het moeilijkste rondom de keuze voor groene cosmetica?

Ik vind het erg moeilijk om allerlei verschillende zaken in overweging te nemen bij het aanschaffen van cosmetica. Zoals ik al eerder zei vind ik het belangrijk dat de cosmetica zo natuurlijk mogelijk is, maar er zijn zoveel stofjes om op te letten dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Daarnaast wil ik natuurlijk ook graag rekening houden met het verpakkingsmateriaal, met microplastic en ik wil ook dat alles dierproefvrij is. Dit maakt het soms een enorme opgave. Maar dit soort veranderingen gaat met kleine stapjes en elke verandering is een stap in de goede richting.

Heb je nog tips of overige opmerkingen over groene cosmetica?

De eerste tip die ik kan geven is dat het maken van je eigen cosmetica echt de moeite waard is. Er zijn zoveel leuke diy projecten te vinden op verschillende blogs! Je hebt vrijwel niets nodig om een product te maken en je weet zeker dat het zo puur mogelijk is. Daarnaast scheelt het enorm in de kosten. Cosmetica is vaak erg duur en als je kiest voor natuurlijke cosmetica ben je toch vaak net iets meer geld kwijt. Als je ervoor kies om een aantal producten zelf te maken scheelt dit enorm in de kosten. Ik ga het zeker proberen en ik hou jullie op de hoogte van mijn projecten.

De laatste tip die ik graag wil meegeven is dat niet alle producten waar termen als ‘natuurlijk’ opstaan ook daadwerkelijk groen en gezond zijn. De term ‘natuurlijk’ wordt te pas en te onpas gebruikt en betekent eigenlijk helemaal niets. Producten weten maar al te goed dat natuurlijke producten tegenwoordig beter verkopen en ze maken hier dankbaar misbruik van. Mocht je groene cosmetica willen kopen dan loont het om hier wat research over te doen en vooral goed de ingrediëntenlijsten te lezen. Raak bekend met de verschillende ingrediënten zodat je weet waar je op moet letten. Vertrouw op jezelf en niet op de producenten want maar al te vaak worden zij enkel gedreven door winst en niet door idealen.There are no comments

Add yours