diy handzeep

DIY handzeep

De afgelopen week heb ik jullie meerdere malen laten weten dat ik grootse DIY-plannen heb. Ik heb namelijk bedacht dat ik vanaf nu ga beginnen met het maken van mijn eigen zeep en schoonmaakmiddelen. Wat haal ik me nu weer op de hals? Ik voorzag alweer drama’s in de keuken, rommel overal en een eindproduct wat in niets lijkt op wat het zou moeten wezen. Gelukkig viel dit alles mee en kan ik ongeschonden deze blogpost schrijven. Deze week ben ik namelijk aan de slag gegaan met het maken van mijn eigen handzeep en het resultaat mag er wezen!

Om je huis en jezelf op een natuurlijke en goedkope manier te reinigen heb je blijkbaar niet veel nodig. Het keukenkastje van een diy’er bestaat uit onder andere baking soda, gewone soda, azijn, olie en Marseille zeep. Met deze ingrediënten en een beetje water kun je blijkbaar de meest fantastische schoonmaakmiddelen maken zonder al die chemische rommel. Ik had hiervoor nog nooit gebruik gemaakt van Marseille zeep, maar het is echt een fantastische zeep die je op allerlei verschillende manieren kunt gebruiken in huis. Marseille zeep is 100% plantaardig en rijk aan olijfolie. De zeep is heel mild waardoor het een ideale zeep is voor de gevoelige of allergische huid en het houdt de vochtbalans van de huid in stand. Het klinkt als de ideale zeep voor mij aangezien ik nogal aanleg heb voor huidirritatie en een erg droge huid heb. Marseille zeep koop je onder andere bij Dille & Kamille en Holland & Barrett.

marseillezeep

Natuurlijk neem ik graag de proef op de som en daarom ben ik deze week begonnen met het maken van mijn eigen handzeep. Voor 1 liter vloeibare zeep heb je nodig:

Rasp van het blok Marseille zeep ongeveer 40 gram en zet dit apart. Doe 1 liter water in een pan en breng dit aan de kook. Voeg als het water kookt de zeep toe en roer dit door tot het is opgelost. Zet het vuur dan uit en laat de pan met deksel een nacht lang afkoelen. Een nacht is wel echt nodig aangezien de zeep nog erg vloeibaar is als je deze net hebt toegevoegd. Maar schrik niet, dit komt goed. Als je ‘s morgens in de pan kijkt is de zeep weer ingedikt. De zeep heeft nu een soort geleiachtige constructie, dit hoort zo. Roer de soep nog eens keer goed door en voila, je vloeibare zeep is een feit. met een trechter kan je de zeep heel makkelijk overschenken in een zeepdispenser. Wil je een specifiek geurende handzeep dan kun je een paar druppels etherische olie toevoegen of kiezen voor een Marseille zeep met een specifieke geur.

DIY handzeep

Ik vind het een groot succes en maak deze handzeep keer op keer weer. De handzeep is supermakkelijk te maken en is heel erg goedkoop in vergelijking tot de handzeep die je anders in de winkel koopt. Ik raad het zeker iedereen aan om het zelf eens uit te proberen. Heb je de smaak te pakken? Probeer dan ook eens één van de onderstaande recepten uit:

Dit artikel bevat enkele affiliatelinks naar een externe website. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. There are 23 comments

Add yours
  • awkwardduckling

   Ja, deze bedoelde ik :D. Het kan in principe met elk blok zeep. Met marseillezeep is het geen enkel probleem om het alleen te mengen met water, het bindt redelijk snel in. Met andere soorten zeep voegen mensen vaak nog een lepel glycerine toe, maar ik weet niet of dat absoluut noodzakelijk is. Glycerine kun je bij de meeste drogisterijen kopen. De enige zeep waarbij het niet werkt is Dove zeep omdat deze te romig zou zijn. Succes, ik hoop dat het goed lukt!

 1. Linda

  Hoi Tessa, ik vond je recept zo interessant dat ik het gisteravond even heb uitgeprobeerd! In plaats van Marseillezeep heb ik Aleppozeep gebruikt, maar dat zou allebei voornamelijk olijfzeep moeten zijn.

  Alleen nu blijft het mengsel na bijna 24 uur nog steeds vloeibaar. Heb je dit wel eens gehad? Ik heb het wel vrij lang doorgekookt, omdat er wat grote brokjes in zaten die niet zo snel op wilden lossen. Enig idee of ik het nog kan ‘redden’?

  • awkwardduckling

   Ik heb dus precies hetzelfde probleem als ik Aleppozeep gebruik. Bij marseillezeep gaat het wel altijd goed, maar met aleppozeep bijft het erg vloeibaar. Het heeft niet te maken met de kooktijd, je hebt niets ‘fout’ gedaan, de zeep reageert toch net iets anders. Erg jammer want ik wil heel graag van de palmolieproducten af. Ik los het nu tijdelijk op door een mix te maken tussen aleppozeep en marseillezeep, maar ben nog op zoek naar een goede oplossing. Wellicht dat een andere verhouding zeep tot water beter werkt, zoals meer zeep per liter. Ik laat het zeker nog weten in een update van het artikel!

   • Linda

    Hmm, dat is gek, want in Aleppozeep zit wel ook die glycerine. Als het morgen nog vloeibaar is, zal ik er wat extra zeep bij doen totdat straks alles verloren gaat, haha. Bedankt voor je snelle reactie 🙂

    • awkwardduckling

     Ik heb de handzeep dit weekend nog eens een keer geprobeerd te maken met Aleppozeep, dit maal met bijna 2 keer zoveel zeep op dezelfde hoeveelheid water, maar helaas dikt de zeep niet in, zelfs niet na opschuiming met een staafmixer. Ik ben bang dat deze zeep gewoon niet zo geschikt is om op deze manier handzeep te maken zonder verdere toevoegingen. Je kunt nog proberen om zelf glycerine toe te voegen, wellicht dat het dan beter samenkomt en dikker wordt. Succes, ik blijf ook doorexperimenteren voorlopig :).

     • Linda

      Die conclusie had ik intussen ook maar getrokken inderdaad. Ik had ook nog zeep van kokos- en palmolie liggen, dus daar had ik wat van toegevoegd. Die werd juist weer superhard! Uiteindelijk heb ik er elke dag wat water bijgedaan, gesmolten en weer laten afkoelen, totdat ik nu eindelijk een goede dikte heb maar wel drie ipv één liter, haha. Daar kan ik de komende tien jaar wel mee vooruit 😉

 2. Nine

  Leuk om te lezen, ik wist niet dat je zelf vloeibare zeep kan maken! Ik ben benieuwd: waarom was je je handen niet met het blok Marseille zeep? Is dat minder zuinig? Of vind je het minder prettig? Of is er wellicht een andere reden?

  • awkwardduckling

   Je ziet: het is heel eenvoudig :). Een blok Marseillezeep is qua vorm niet heel gebruiksvriendelijk. Er zijn wel kleinere zeepjes voor in zeepbakjes, maar ik vind dat altijd iets minder fijn in gebruik, vooral in een gezin met meerdere mensen. Vandaar mijn voorkeur voor vloeibare handzeep ;).

 3. Elianne

  Ik heb een groot blok marseillezeep gekocht, maar helaas was de zeep na een nacht koelen nog steeds net zo dun als direct na het oplossen. voordat ik een nieuwe poging waag: heb je enig idee waar dit aan kan liggen? Ik was het deksel vergeten erop te doen, zou dit kunnen uitmaken?

  • awkwardduckling

   Hoi Elianne,
   Ik hoor het helaas wel vaker dat het mengsel heel dun blijft en zelf heb ik het ook een paar keer gehad. Waar het precies aan ligt kan ik niet zeggen, volgens mij is het een combinatie van warmte in huis en de samenstelling van de zeep waardoor het niet zo goed wil stollen. Als ik er last van heb dan voeg ik vaak nog wat extra zeep eraan toe in de hoop dat het indikt, maar het iets langer laten staan helpt vaak ook al.

 4. Liesbeth

  Het maken van de zeep ging heel voorspoedig en de volgende dag had ik een pan vol prachtige vloeibare zeep. Wat druppels etherische lavendel eraan toegevoegd en ik had mijn eigengemaakte handzeep. Maar helaas, na nog een nacht was de vloeibare zeep al bijna niet vloeibaar meer. De zeep wilde het zeeppompje nog maar nauwelijks verlaten; een dikke slijmerige massa was het geworden, met een weee geur, in de verste verte geen lavendel. Ik heb het een paar dagen nog geprobeerd ,door eerst flink te schudden, maar ik werd steeds misselijker bij het aanzicht en de geur. Uiteindelijk heb ik alles maar weggegooid, ik kan het niet meer aanzien/ruiken. Een illusie armer, jammer.

  • awkwardduckling

   Wat jammer, Liesbeth. Als het teveel indikt wil het meestal wel helpen om het goed door te schudden, maar het zal altijd een beetje ‘snotterig’ blijven, bij gebrek aan een beter woord ;). Ik vind het zelf niet zo vervelend. Het komt prima uit de pomp en is mild in gebruik, maar ik snap dat je het vervelend kunt vinden. Ik voeg zelf nooit essentiële olie toe dus ik heb altijd een neutraal geurende handzeep, maar ik kan me voorstellen dat die geur gaat tegenstaan. Jammer dat het niet is gelukt.

 5. Wendy

  Gisteravond vol goede moed begonnen. Vanmorgen alles nog heel erg vloeibaar. Toen nog meer zeep geraspt en erin gedaan. Maar nog steeds erg vloeibaar….. Misschien dit maar gebruiken om schoon te maken. Het idee leek me wel leuk haha. Maar helaas met de marseille zeep geen vloeibare goede handzeep te maken hier.

  • awkwardduckling

   Wat jammer om te horen. Welk blok Marseillezeep heb je ervoor gebruikt? Er zijn doorgaans twee soorten verkrijgbaar, de ‘witte’ en de ‘groene’. De groene is wat harder en bevat, naar ik weet, minder palmolie. Hierdoor bindt deze minder goed en blijft het eindresultaat wat vloeibaarder. De lichtere zeep is wat makkelijker te verwerken en daar wordt het resultaat ook dikker van.


Post a new comment

CommentLuv badge