kledingbibliotheek

Kleding ruilen met DarpDecade

Wees eens eerlijk. Hoeveel kledingstukken heb jij in je kast hangen die je niet of nauwelijks draagt? Ik heb een groot rek vol met jurkjes waarvan ik misschien een kwart nog regelmatig draag. De overige jurkjes, daar houd ik angstvallig aan vast vanwege nostalgische waarde, omdat het ooit een favoriet was of omdat ik de hoop koester dat ik er ooit weer in ga passen. Dat is natuurlijk heel erg zonde, net als de enorme hoeveelheid kleding die we met z’n allen weggooien omdat we het niet meer passen, niet meer mooi vinden of omdat het niet meer in de mode is. Ik heb ook naast deze verzameling jurkjes een enorme tas met kleding die ik niet meer draag en die ik via Marktplaats verkoop of naar de kringloopwinkel breng. Maar als we nu eens op een leuke manier onze kleding een nieuw leven kunnen geven en een nieuwe garderobe kunnen opbouwen zonder enorm veel geld uit te geven? Kledingruil is hierop het antwoord! Kledingruilfeestjes zijn al een groot succes, er openen steeds meer kledingbibliotheken waar je kleding kunt lenen voor een tijdje en nu is er weer een fantastisch nieuw initiatief op het gebied van kledingruil: DarpDecade, oftewel Tinder voor je kledingkast.

Kleding ruilen of lenen, waarom ook niet? Via Peerby lenen we al gereedschap van onze buren, via Konnektid leren we een vreemde taal of een vaardigheid van onze buren en onze muziek en films staan in de ‘cloud’ en worden online gedeeld, waarom slepen wij onszelf met onze kledingkast ook niet eens de 21e eeuw in, waar de deel- en ruileconomie bloeiend is? Het principe van de deeleconomie staat lijnrecht tegenover de wegwerpcultuur waar we jarenlang met z’n allen aan hebben meegewerkt, maar wellicht is het ook een logische volgende stap te noemen. Mensen zetten zich steeds meer af tegen de wegwerpcultuur, waar trends elkaar in razendsnel tempo afwisselen en producten die niet meer aan onze eisen voldoen linea recta in de vuilnisbak belanden. Men wordt zich er steeds meer van bewust hoe absurd deze situatie is en dat dit ook niet langer meer houdbaar is en gaan steeds meer op zoek naar alternatieven. DarpDecade is zo’n fantastisch initiatief.

DarpDecade is kledingruil 2.0. Via een app op je telefoon verschijnen foto’s van kledingstukken en met een simpele swipe bepaal jij of je het kledingstuk wel of niet leuk vindt. Anderen doen hetzelfde met de kleding die jij hebt geplaatst. Wanneer er een match is, dus als iemand van wie jij de kleding leuk vindt ook iets van jou leuk vindt, opent er een communicatiescherm en kunnen jullie afspreken om de kleding te ruilen en om verdere details te bespreken. De ruil hoeft niet perse definitief te zijn, je kan ook afspreken om tijdelijk iets van elkaar te lenen.

Daarnaast legt DarpDecade sterk de nadruk op het sociale aspect van hun kledingruil. Met deze app en de events die zij organiseren willen zij mensen weer met elkaar verbinden. Zo proberen ze lokale verbondenheid te stimuleren, essentieel om de deeleconomie tot een succes te maken. Ik hoop dat de app door veel mensen gebruikt gaat worden zodat er een groot netwerk ontstaat, want dat is toch altijd het cruciale punt bij dit soort initiatieven. Wat al merkbaar is bij soortgelijke initiatieven als Peerby en Konnektid is dat het vooral aanslaat in de grote steden. Het netwerk daar is enorm en iets lenen of leren van je ‘buren’ wordt een stuk makkelijker wanneer er veel gebruikers in de buurt zijn. In minder grote steden of wat meer afgelegen gebieden van Nederland zijn dit soort initiatieven nog niet zo gangbaar en dat bemoeilijkt de deelname wel. DarpDecade en de gebruikers staat waarschijnlijk dezelfde uitdaging te wachten. Hopelijk zal met een beetje geduld en media aandacht het netwerk zich geleidelijk aan uitbreiden zodat heel Nederland gebruik kan maken van dit soort fantastische initiatieven.

De eerste versie van de app is waarschijnlijk begin december beschikbaar. Blijf op de hoogte van de vorderingen door de Facebookpagina van DarpDecade in de gaten te houden. Tot de release van de app organiseert DarpDecade nog enkele ‘swapping experiences’. Een overzicht van deze events vind je ook op hun Facebookpagina. Ik kijk nu al reikhalzend uit naar de release van de app en ik houd jullie natuurlijk op de hoogte!

Update: De community van DarpDecade is actief en via hun Facebookpagina en website van DarpDecade kun jij je aansluiten bij de community. Zo kun je online kleding ruilen of één van hun swaps bezoeken. 



There are no comments

Add yours