Bijna Waste Geweest Feest

Mijn bezoek aan het Bijna Waste Geweest Feest

Afgelopen zaterdag reisde ik zowaar voor de tweede keer in korte tijd af naar Rotterdam. Dit is misschien vreemd aangezien ik uit regio Amsterdam kom en in de afgelopen jaren nooit naar Rotterdam ben geweest, maar Rotterdam maakt het tegenwoordig erg moeilijk om weg te blijven door alle fantastische hotspots en events die daar worden georganiseerd. Zo ook afgelopen zaterdag. Het was eindelijk tijd voor het Bijna Waste Geweest Feest en dat was zeker de trip naar Rotterdam waard!

Het Bijna Waste Geweest Feest is een initiatief van Kromkommer en Rechtstreex om voedselverspilling tegen te gaan. Het is toch eigenlijk absurd dat 5-10 % van al de groente en fruit op de afvalhoop belandt omdat er een overschot aan is of omdat de looks niet goed genoeg zijn? Om deze verspilling tegen te gaan kon men de afgelopen weken via een crowdfundingpagina een tas kopen voor dit feest voor slechts € 7,- en deze komen vullen op 8 november met 5 kilo aan groente en fruit dat anders op de afvalhoop zou belanden.

Fenix Food Factory

Het Bijna Waste Geweest Feest vond plaats in de Fenix Food Factory, een oude havenloods in Rotterdam welke is omgetoverd tot een ware hotspot vol met culinaire ondernemers die er hun ambachtelijke waren aanbieden. Het feest had naar mijn mening op geen betere locatie georganiseerd kunnen worden. Om 12 uur stond er al een behoorlijke rij voor de deur van mensen die hun bestelde tasjes kwamen ophalen. Zelfs voor de tasjes had de organisatie hun best gedaan. De katoenen tasjes waren superleuk vormgegeven en ook nog eens van fairtrade katoen.

Eenmaal binnen was het een drukte van jewelste. Enorme bakken vol met verse producten stonden klaar voor alle bezoekers. Iedereen kon met zijn tasje langs de bakken en kiezen uit het fantastische aanbod. Er waren aardappels, oranje paprika’s, spruitjes, penen, appels, peren, pompoenen en tomaten. Laten we het eens hebben over de pompoenen. Het was net herfsthemel! Er waren kleine babypompoentjes, grote pompoenen, kromme pompoenen, lange pompoenen, bolle pompoenen. Ze hadden allemaal gemeen dat ze niet de ‘juiste’ afmetingen hadden voor in de winkel. Raar toch? Ik ben van mening dat de consument zelf wel kan bepalen wat voor soort pompoen hij of zij wil kopen. Ik heb één heel grote pompoen meegenomen (ideaal voor een grote pan pompoensoep) en twee kleintjes omdat je soms meer dan genoeg hebt aan een paar schijven pompoen om te roosteren of op een andere manier te gebruiken in een gerecht.

Bijna Waste Geweest Feest

Ik, en vele bezoekers met mij, verbaasden zich over de kwaliteit van de producten. Hoezo niet geschikt voor de winkels? Zelfs de appels en peren met hagelschade zagen er prima uit. Wat is er mis met een paar butsen en plekjes? Dat is toch gewoon de natuur? Een groot deel van de tomaten werd aangeboden als gevolg van een overschot. Prachtige tomaten die anders op de afvalhoop waren beland door een overschot. Onvoorstelbaar toch?

Gelukkig vinden de producenten dit zelf ook. Ik sprak met de boer die op het feest zijn tomaten aanbood. Hij vertelde over de overschotten waar zij mee te kampen hadden en zei dat het tegengaan van de verspilling al begint bij de producenten zelf. Met die insteek waren ze bij zijn bedrijf zelf op zoek naar creatieve oplossingen om de tomatenoogst ten volle te benutten. Hij gaf mij een bakje met ovengedroogde tomaten mee, een nieuw project dat zij waren gestart om de verspilling tegen te gaan. Ik vind dit fantastisch en het stemt me hoopvol dat zowel producenten als consumenten zich steeds bewuster worden van de absurditeit van de situatie.

Bijna Waste Geweest Feest

Met drie volle tassen met groente en fruit vertrokken wij weer uit Rotterdam. Eenmaal thuisgekomen las ik dat het feest een groot succes was geweest en dat er uiteindelijk 6300 kilo aan groente en fruit is gered van de verspilling. Wat een fantastische actie van Kromkommer en Rechtstreex! Ik hoop dat zij in de toekomst dit soort events blijven organiseren om nutteloze verspilling onder de aandacht van het publiek te brengen en zeer geslaagd tegen te gaan. Ik ben er dan zeker weer bij!There are no comments

Add yours