gezondheid

De zin en onzin van voedingssupplementen

In de gids van de Consumentenbond en op hun website staat deze maand een heel artikel gewijd aan voedingssupplementen onder de titel ‘Loze beloften in een potje’. De Consumentenbond stelt dat veel claims die fabrikanten op hun voedingssupplementen zetten slechts loze beloften zijn. Kreten als ‘verhoogt de weerstand’ of ‘voor mooi haar’ zijn aan de orde van de dag, maar vaak ongefundeerd. De vitaminen en mineralen die nodig zijn zitten vaak niet of te weinig in de supplementen en of we de supplementen überhaupt nodig hebben is ook maar de vraag.

Het nemen van voedingssupplementen is evengoed redelijk ingeburgerd in onze maatschappij. Zoals de Consumentenbond het zo mooi verwoord slikken we deze supplementen onder het mom ‘Baat het niet, dan schaadt het niet’. Vooral nu de winter er weer aankomt vinden we massaal dat we wel behoefte hebben aan extra vitaminen en mineralen voor de weerstand en ons algeheel gestel. Zelf ben ik ook zo’n neuroot, moet ik toegeven. Vooral tijdens mijn studie heb ik veel multivitaminen geslikt in de hoop dat dit zou compenseren voor de lange nachten, het slechte eten en het onregelmatige leven. Ik moet zeggen dat ik me er niet wezenlijk beter door ging voelen, maar ik had in elk geval het idee dat ik genoeg aan mijn gezondheid deed om schaamteloos door te feesten. Tijdens mijn zwangerschap heb ik braaf mijn foliumzuur en multivitaminen voor zwangeren geslikt. Je wilt tenslotte niet op je geweten hebben dat je een tekort aan iets hebt wat mogelijk schadelijk is voor de zwangerschap of je baby.

fruit

In alle gevallen dat ik voedingssupplementen heb geslikt had ik wel het idee dat ik op dat moment daadwerkelijk een extraatje nodig had. Waar ik dan ook heel verbaasd over was is dat een aantal mensen die ik ‘ken’ als heel gezond ook gebruik maken van voedingssupplementen. Luise en David van Green Kitchen Stories laten in hun bio weten dat ze aardig wat supplementen slikken. Ze geven dit overzicht aan voedingssupplementen ook alsof het bijna een noodzakelijkheid is. Nog recenter zag ik op Instagram een foto voorbijkomen van de meiden achter Chickslovefood waar Nina een handjevol supplementen liet zien die ze dagelijks innam met de vraag aan de followers ‘doen jullie aan vitaminepillen?’. Veel lezers gaven aan zelf ook verscheidene supplementen te slikken, maar aardig wat mensen gaven aan verbaasd te zijn dat de meiden van Chickslovefood supplementen namen omdat ze ‘zo gezond leven’. Ik moet zeggen, dat was ook mijn eerste reactie op de foto.

De consumentenbond geeft aan dat er wel degelijk mensen zijn die bepaalde supplementen nodig hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zwangeren, baby’s en kinderen, ouderen, mensen met een donkere huid en veganisten. Val je buiten deze categorieën dan is volgens de consumentenbond de kans klein dat je supplementen nodig hebt. Het Voedingscentrum sluit zich hierbij aan, maar stelt wel dat mensen die weinig of eenzijdig eten behoefte hebben aan een aanvulling op hun voeding. Tja, daar ga je al, wanneer eet je weinig of eenzijdig? Dat is weer aan interpretatie onderhevig en dan is het logisch dat mensen zich al snel zorgen maken over hun gezondheid en toch supplementen slikken om geen risico te lopen. Helaas kan dit ook verkeerd uitpakken. Extra vitaminen en mineralen zijn niet altijd goed en kunnen in grote hoeveelheden zelfs gevaarlijk zijn. Dit geldt met name voor vitamine A, B6 en D en de mineralen en spoorelementen calcium, magnesium, jodium, koper, selenium en zink.

voedingssupplementen

Misschien moeten we ons eigen voedingspatroon eens echt goed onder de loep nemen. Wat krijgen we wel binnen en wat eten we eigenlijk niet wat we wel zouden moeten doen? Natuurlijk is het dan altijd raadzaam om eerst eens veranderingen aan het voedingspatroon door te voeren, maar ik weet uit ervaring hoe moeilijk dat soms kan zijn. Om een duidelijk beeld te krijgen van de vitaminen en mineralen die je binnen krijgen via je voeding kun je bijvoorbeeld ervoor kiezen om gebruik te maken van de Eetmeter van het Voedingscentrum. Door middel van het invullen van een eetdagboek krijg je een helder overzicht van wat je zoal eet en drinkt op een dag, maar ook een overzicht van de vitaminen en mineralen die je op deze manier binnen krijgt. De meter geeft aan wat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden zijn en in hoeverre jij met je voedingspatroon hieraan voldoet. Ik heb het zelf in het verleden gebruikt en het is echt een makkelijke en handige tool om meer inzicht te krijgen in je voedingspatroon. Een kanttekening bij deze tool is wel dat er enige beperkingen zijn in de voedingsmiddelen die gekozen kunnen worden uit het menu. Eet je bijvoorbeeld een zelfgemaakte roti-maaltijd (yum!) dan is de optie ‘roti’ uit het menu nauwelijks representatief voor wat je daadwerkelijk binnenkrijgt. Het is in dat geval handiger om de ingrediënten één voor één in te vullen, maar dat kan nogal een klus zijn. Ook de wat meer ‘internationale’ gerechten zijn vaak niet bekend in het menu van de Eetmeter. Enige creativiteit is dus soms vereist, maar het neemt niet weg dat het globaal gezien al een hele hulp kan zijn. Ik ben niet altijd een even groot fan van het Voedingscentrum (bij sommige adviezen en uitspraken zet ik zo mijn vraagtekens), maar de Eetmeter is wel echt een superhandige aanvulling op hun website.

Met de kennis die je hebt gekregen door de Eetmeter of door je voedingspatroon op een andere manier onder de loep te nemen is het al een stuk makkelijker om gericht te kiezen voor bepaalde supplementen. Wellicht is het dan verstandiger om de multivitaminen het raam uit te gooien. Ik ben geen voedingsdeskundige, maar ik probeer enkel met wat research en gezond verstand mijn eigen leven te beteren. Het lijkt mij weinig zinvol om een multivitamine te slikken terwijl we maar behoefte hebben aan enkele aanvullingen op onze voeding. Natuurlijk is het de makkelijkste optie, maar wanneer je in overweging neemt dat dit misschien meer schaadt dan baat wordt de keuze al een stuk makkelijker toch?

De zin en onzin van voedingssupplementen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *