moestuin Hof van Twello

Mijn eigen moestuin

In een eerdere blogpost, hier te lezen, heb ik geschreven over het beginnen van je eigen moestuin. Ik werd helemaal enthousiast van het idee van mijn eigen moestuintje en ik baal dan ook als een stekker dat ik nog moet wachten tot het voorjaar voordat ik uberhaupt kan beginnen met het opzetten van mijn tuin. Gelukkig betekent dat niet dat ik niet nu alvast wat voorbereidingen kan treffen. In deze blogpost geef ik dan ook een update van mijn moestuinplannen, mijn ‘research’ en wat goede tips die ik heb gekregen.

Op advies van een vriendin ben ik begonnen met het verzamelen van zaadjes voor mijn moestuin. Niet uit zakjes, maar simpelweg van bijvoorbeeld de groente die ik gebruik bij het koken. In mijn vorige blogpost heb ik het hier niet over gehad, maar natuurlijk is de meest voordelige manier om je zaadjes aan te schaffen om ze zelf te verzamelen in je keuken. Zo stom dat ik daar zelf niet aan heb gedacht! Het zelf verzamelen en bewaren van zaadjes is makkelijker dan ik dacht.

tuinboeken Research, research, research….

Mijn eerste zaadjes zijn een feit. Van een pompoen die ik heb gebruikt voor pompoensoep (it’s the season 😀 ) heb ik een aantal zaadjes bewaard. Deze heb ik goed schoongespoeld onder de kraan om alle pompoensmurrie eraf te wassen en daarna goed afgedroogd. Op een bordje heb ik ze een paar dagen laten drogen op een droge plek waar niet direct de zon op de zaadjes valt. Na het drogen heb ik het vliesje van elk zaadje verwijderd. Als ze goed gedroogd zijn gaat dit een stuk makkelijker dan wanneer ze nog niet droog zijn. Hoe lang je de zaden precies moet laten drogen is nog een beetje een raadsel. Sommige tuinders hebben het over een aantal weken, anderen weer over een aantal dagen. In het boek ‘De Eetbare Tuin’ dat ik in de kast heb staan staat dat de zaden goed droog zijn als ze breken wanneer je ze doormidden buigt. Ik heb mijn zaden ongeveer een kleine week laten drogen en mijn pompoenpit brak direct doormidden bij het ombuigen. Ik denk dat je een beetje je eigen gevoel hierbij moet volgen.

De zaadjes kun je op allerlei manieren bewaren. Zowel een potje als een envelopje functioneert prima. Schrijf er wel duidelijk op welke zaadjes er in het potje of envelopje zitten om verwarring in het voorjaar te voorkomen. De zaadjes bewaar je het beste op een koele, droge en donkere plaats. Ik heb nog niet helemaal uitgevogeld hoe ik mijn zaadjes ga bewaren. Er zijn maar weinig ruimtes in mijn huis die aan alle drie deze voorwaarden voldoen (ik woon ik een vochtig oud tochthol). Ik denk dat ik ze het beste in een keukenkastje kan bewaren, waar het vooral koel en donker is.

Een goed advies dat ik kreeg van een andere blogger, Nicky, is om alvast na te denken over de opmaak van mijn moestuin en om na te denken over bloemen die ik wil planten om zo de bijen aan te trekken. Niets is natuurlijk belangrijker in een tuin dan een evenwichtig ecosysteem en de bijtjes spelen daar een cruciale rol in.

pompoenzaadjes Mijn eerste pompoenzaadjes!

Na zelf nog het een en ander te hebben gelezen over ongedierte in de tuin, vooral slakken, heb ik een aantal tips verzameld om de slakkenplaag enigszins onder controle te houden in mijn toekomstige tuin. Wij hebben nu al namelijk een enorme naaktslakkenpopulatie in en rond het huis die er elke nacht weer een wild feest van maken. Ik moet natuurlijk niet hebben dat diezelfde slakken in het voorjaar het feestje verplaatsen naar mijn moestuin. Ik heb wel gelezen dat slakken een essentieel onderdeel zijn van een goed ecosysteem in je tuin, maar ik betwijfel ten zeerste dat die redenering nog opgaat voor de enorme populatie in mijn tuin. Wel zorgen slakken voor het opruimen van organisch materiaal, dus ze zijn niet totaal nutteloos. De beste manier om je plantjes te beschermen tegen slakken is om je planten te omringen met ‘scherpe’ materialen. Denk hierbij aan hooi, grind, dennennaalden of schelpen. Ze houden niet van dingen die scherp aanvoelen dus wellicht zijn ze op deze manier af te weren en kunnen de plantjes in alle rust groeien. Om de enorme populatie in de tuin uit te dunnen is het ook een optie om als het ware slakkenschuilplaatsen te maken in je tuin. Door bijvoorbeeld omgekeerde plantenpotten neer te zetten trek je de slakken aan. Dat weet eenieder die wel eens de fout heeft gemaakt om lege potjes te laten staan waarschijnlijk als geen ander. Een waar slakkenhotel wordt het! Maar op deze manier zijn ze makkelijker te vinden en te verwijderen. Verzamel de slakken ‘s ochtends en zet ze ergens neer waar ze geen schade aan kunnen richten, bijvoorbeeld in een perkje aan de straat. Omdat de slakken voornamelijk ‘s avonds tevoorschijn komen kan je natuurlijk ook ‘s avonds op slakkenjacht gaan en de slakken verzamelen en op dezelfde manier uit je tuin verbannen. Let wel dat vooral de naaktslakken vraatzuchtig en vernielzuchtig zijn, de huisjesslakken vreten blijkbaar minder snel je planten aan en eten volgens sommige tuinders zelfs de eitjes van de naaktslakken op. De huisjesslakken gun ik hierbij dus het voordeel van de twijfel en mogen blijven.

Voor zover mijn update over moestuinieren. Mocht ik nog interessante informatie tegenkomen of fantastische voortgang maken met het verzamelen van zaadjes dan lezen jullie dit zeker terug in een blogpost. Als je nog goede tips hebt dan hoor ik dat altijd graag!There are 2 comments

Add yours

Post a new comment