Meat Free Monday Kookboek

Kookboektip: Meat Free Monday Kookboek

Vorige week heb ik een blogpost geschreven over het initiatief Meat Free Monday. De gedachte achter Meat Free Monday, en andere initiatieven die mensen stimuleren minimaal één dag per week geen vlees te eten, is dat dit beter is voor het milieu, de veeteelt en je gezondheid. Het Meat Free Monday initiatief is een Britse campagne opgezet door niemand minder dan Paul McCartney. Om dit initiatief kracht bij te zetten en om het makkelijker te maken voor mensen om een dag geen vlees te eten heeft Paul McCartney in samenwerking met zijn dochters Linda en Mary het Meat Free Monday kookboek geschreven.

Het Meat Free Monday kookboek is een volledig vegetarisch kookboek. De recepten zijn niet allemaal bedacht door de familie McCartney. Ze hebben flink uitgepakt met de recepten en hun meest bekende vrienden ingeschakeld om recepten af te staan. Zo staan er bijvoorbeeld receptbijdragen in het boek van niemand minder dan Woody Harrelson, Maggie Beer, Yotam Ottolenghi, Twiggy en zelfs Pamela Anderson. Een fijne combinatie van recepten van bekendheden en topkoks dus en deze verscheidenheid aan bijdragers leidt ook tot een grote verscheidenheid aan recepten.

Het kookboek is ingedeeld op seizoen en elk deel bevat recepten waar veelal gebruik wordt gebruikt van seizoensgroente en -fruit. Wat mij het meest aansprak van dit kookboek is de fantastische indeling van recepten. Elk seizoen is opgedeeld in weken en voor elke week wordt er een recept gegeven voor zowel het ontbijt, de meeneemlunch, de lunch, een bijgerecht, het diner en ook nog eens het dessert. Eindelijk eens een kookboek waar je fijne recepten kunt vinden voor elk moment van de dag! Vooral de recepten voor het ontbijt en de meeneemlunch zijn echt een aanwinst, recepten voor deze gelegenheden zijn zo moeilijk te vinden en daarom grijp ik al snel naar de standaard broodmaaltijd. Erg simpel, maar ook erg fantasieloos.

meat free monday kookboek

Je kunt je voorstellen dat dit boek dus echt boordevol recepten staat. Helaas staat er niet bij elk recept een foto, maar dat is in dit boek een onmogelijke opgave door de enorme hoeveelheid aan recepten. De foto’s die in het boek staan zijn wel prachtig opgemaakt en dienen vooral als een ode aan het seizoen en aan verse producten.

Ik ben er zelf nog niet aan toegekomen om een uitgebreide maaltijd te koken uit dit boek, maar ik heb wel al dankbaar gebruik gemaakt van de ontbijt- en lunchrecepten. Vorige week heb ik met behulp van dit kookboek voor het eerst spring rolls gemaakt. Hier kan ik erg kort over zijn: he-le-maal niets voor mij! Ik wilde dit al zo lang een keer proberen, maar na één hap was ik hier helemaal van genezen. Gelukkig had ik meer succes met een supersimpel maar heerlijk ontbijtrecept uit het boek, namelijk de gebakken banaan met ahornsiroop en pecannoten. Dit is niets meer dan heerlijke chunky monkey zonder het ijs en een absolute aanrader! Vanmiddag staan de zachtgekookte eieren met asperges op het menu en de komende weken ga ik zeker nog de taboulehsalade, de scones, het bananenbrood, de falafel, de amandelsnoepjes en de mangolassi uitproberen.

meat free monday kookboek

Ik kan dit boek iedereen van harte aanbevelen. Voor mensen die hun vleesconsumptie willen minder en voor vegetariërs is dit boek natuurlijk een enorme aanwinst. Maar ook voor mensen die hier niet zo mee bezig zijn staan hier fantastische recepten in. Door de unieke indeling hoef je nooit meer te piekeren over wat je nu weer op tafel gaat zetten en naast de heerlijke dinerrecepten is het tevens een onuitputtelijke bron van inspiratie voor ontbijt- en lunchgerechten. Wat wil je nog meer in een kookboek?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *