moestuin

Biologisch met een budget: Je eigen moestuin

Moestuinieren is hip. Steeds meer mensen beginnen op hun balkon of in hun tuin een eigen moestuin om zo met wat liefde en aandacht hun eigen groente te kweken en, een leuke bijkomstigheid, wat geld te besparen. Een bijkomend voordeel van je eigen moestuin is dat je zelf bepaald wat je in de grond zet en wat je eet. Een ideale manier dus om je eigen biologische groente te kweken. In een eerdere blogpost heb ik al geopperd dat je eigen moestuin een ideale manier is om op een redelijk voordelige manier biologisch te eten. Graag wil ik hier vandaag iets dieper op ingaan.

Practice what you preach! Helaas gaat dat voor mij in dit geval niet op. Al jaren wil ik een eigen moestuin beginnen, maar door tijdgebrek is dit er niet van gekomen. Als ik namelijk zoiets wil ondernemen stort ik me er ook volledig (haast obsessief) op. Ik wil dan gelijk alles goed doen en voordat ik uberhaupt begin wil ik alles weten wat er te weten valt over moestuineren. Dit is mijn grote valkuil en door dat streberige gedrag is mijn eigen gekweekte voorraad beperkt tot een paar kruidenplantjes in mijn keukenraam. Volgend jaar moet het er echt van komen en omdat ik nu maar alvast begin met het uitzoeken van de ins en outs van het moestuinieren deel ik dit graag met jullie.

Allereerst blijkt dat moestuinieren helemaal niet zo’n omvangrijke klus hoeft te zijn. Jelle van de Makkelijke Moestuin heb ik hierbij verklaard tot mijn nieuwe goeroe bij het moestuinieren (ook al heeft hij eens in Delicious magazine heel duidelijk gezegd dat hij geen tuingoeroe is). Volgens Jelle is tuinieren op de Makkelijke Moestuin manier de makkelijkste en meest productieve manier om groente te kweken. Niks geen moeilijk gedoe, je hebt niet enorm veel ruimte nodig en je hoeft niet enorm veel te zaaien om daadwerkelijk iets te kunnen oogsten.

moestuin

Voor je eigen makkelijke moestuin heb je ruimte nodig om één of meerdere bakken van 1.20 bij 1.20 neer te zetten. Deze bakken kan je zelf maken (op zijn website legt hij heel duidelijk uit hoe), maar je kunt er ook voor kiezen om kant en klare moestuinbakken te kopen bij het tuincentrum. Deze bakken zet je op een plek in de tuin (of balkon) waar ze minstens 6 tot 8 uur zon hebben, waar geen schaduw valt van bomen of struiken en waar geen water blijft staan als het heeft geregend. Jelle maakt in deze bakken rasters om zo aparte vakjes te creëren voor de diverse groenten en hij maakt ook gebruik van verticale klimrekken om zo ruimte te besparen (de planten klimmen dan omhoog in plaats van opzij). Deze bak vul je dan met goede kwaliteit (biologische) moestuingrond en dan kun je beginnen met het planten van zaadjes. Je kunt van alles en nog wat in je bakken zetten. Natuurlijk moet je goed rekening houden met wat je zaait, in welk seizoen je dit doet en welke gewassen je naast elkaar zet. Vaak staat er op de zakjes van de zaden wel wanneer je deze het beste kan zaaien, maar op internet zijn ook genoeg zaaikalenders te vinden. Volgens Jelle maakt het niet veel uit welke gewassen je naast elkaar zet, maar ik geloof wel dat bepaalde planten beter functioneren naast elkaar dan andere planten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de ruimte die ze nodig hebben en het weren van ongedierte en ziektes.

Natuurlijk zijn er bij elk tuincentrum wel zaden te koop, wellicht ook biologische zaden, maar online zijn de zaden voor de meest uiteenlopende gewassen ook makkelijk te bestellen bij De Bolster. Jelle verkoop zelf ook allerlei moestuinbenodigdheden en zaadjes via zijn website. Daar is trouwens ook zijn boek te bestellen. Een andere leuke manier om aan je zaden en plantjes te komen is via ruilhandel. Google simpelweg op ‘zaden ruilen’ en er gaat een wereld voor je open. Eén van de website waar je gratis zaden kunt krijgen of kunt ruilen is De Nationale Proeftuin. De website doet een beetje amateuristisch aan, maar het is wel effectief en je kunt zelfs zoeken op biologische zaden.

Verwacht vooral geen wonderen in het begin. Het duurt nu eenmaal even voordat je gewassen ook daadwerkelijk gaan groeien. Tot die tijd ben je waarschijnlijk druk bezig met het verzorgen van de plantjes en het weren van vervelende beesten die al je harde werk in één nacht willen vernielen (slakken, ieww!). Natuurlijk kan je hiervoor bestrijdingsmiddelen gebruiken, maar als je dan toch lekker biologisch verantwoord bezig bent kies dan ook voor een biologisch verantwoorde bestrijdingsmethode, bijvoorbeeld Escar-go. Er zijn ook tientallen andere trucjes om slakken uit je tuin te weren. Google en gij zult vinden. Ik hoop dat ik jullie een beetje heb kunnen inspireren tot het beginnen van je eigen moestuin. Ik ben in elk geval helemaal enthousiast geworden en zodra het seizoen het weer toestaat zal ik met hernieuwde moed beginnen aan mijn eigen moestuin.

Voor meer inspiratie voor biologisch met een budget kun je ook de volgende artikelen lezen:

5 gedachten over “Biologisch met een budget: Je eigen moestuin”

 1. Kees de Boon | De Boon in de Tuin

  Hey tof dat je ermee wil beginnen! Als je nog tips en ervaringen wil lezen, kijk dan zeker nog eens op mijn blog De Boon in de Tuin.

  Groet,
  Kees de Boon | De Boon in de Tuin

  1. Ja he? Ik wil het al zo lang, maar altijd het gevoel gehad niet genoeg ruimte, benodigdheden of kennis te hebben. Het moet er echt maar eens van komen aankomend jaar. Bedankt voor je advies, ik zal zeker eens op je blog kijken!

 2. Ik heb ook een moestuin. Omdat we een grote tuin hebben, die er anders nix ligt te doen, en ik heel graag mijn eigen plek op de wereld wil. Het eerste jaar is voorbij, en ik weet al wat ik volgend ga doen, en waar. 🙂 qua budget heb ik er wel meer aan uitgegeven dan verwacht. En ik weet niet of mijn groentes en fruit echt goedkoper waren. Ze waren alleszins wel veel smaakvoller, en ik kon ergens mijn ei kwijt. Ik ben benieuwd naar jouw moestuin! (Foto’s van de mijne vind je op mijn blog)

  1. Wat leuk dat jij er al mee bent begonnen! Je leert elk jaar weer iets bij zeker, zodat je het jaar daarna het nog beter kan doen? Gelukkig heb je nu alles staan en in huis zodat je aankomend jaar wat voordeliger uit bent. En je hebt je eigen plek waar je je ei kwijt kunt, dat is toch het allerbelangrijkst :). Ik ben ook benieuwd naar mijn moestuin volgend jaar, ik zal hier op mijn blog regelmatig updates geven tegen die tijd :D.

   1. Ik hoor van mensen dat je jaar na jaar blijft bijleren. Niet ieder jaar is hetzelfde, vooral qua weer. Ik heb enorm veel bijgeleerd al in dat ene jaar. Ik ga je blog zeker in de gaten houden! 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *