Gouden Windei Verkiezing

Gouden Windei verkiezing 2014

De afgelopen weken is er weer volop gestemd door consumenten voor de Gouden Windei verkiezing 2014, de ‘prijs’ voor het meest misleidende product van het jaar. Deze verkiezing wordt jaarlijks door Foodwatch georganiseerd. Foodwatch Nederland, hun website is hier te bezoeken, is een onafhankelijke organisatie die streeft naar eerlijk, veilig en gezond voedsel voor consumenten. Hun belangrijkste speerpunten zijn openheid en eerlijkheid naar de consument toe vanuit de voedselindustrie en de Gouden Windei verkiezing is slechts één manier waarop ze dit proberen te bereiken.

Gouden Windei Verkiezing

Voorgaande jaren is de ‘prijs’ voor meest misleidende product uitgereikt aan Natrena Stevia Kristalpoeder, Becel Pro-activ, Blue Band Goede Start! Witbrood en Actimel. De genomineerden dit jaar waren:

  • Capri-Sun Multivitamin van Coca-Cola; één zakje van 200ml bevat bijna net zoveel suiker als een cola. Op zich niets nieuws, ware het niet dat het product voornamelijk wordt gepromoot richting kinderen en gepresenteerd wordt als een verantwoord en gezond drankje.
  • Albert Heijn Ambachtelijke Rundervink; er is weinig ambachtelijk aan deze rundervink. De rundervink bevat water, vijf soorten suiker en zeven e-nummers. De claim ambachtelijk zegt tegenwoordig helaas niet meer zoveel.
  • BelVita Breakfast Meergranen; De ontbijtkoekjes worden gepresenteerd als een gezond en evenwichtig ontbijt, maar ze bevatten 22% suiker. Dat is nog meer dan wat er in een gewoon koekje zit.
  • Knorr Boeren Groentesoep; Officieel mag er bij deze soep geclaimd worden dat er geen smaakversterkers in zitten omdat gistextract niet wordt gerekend als smaakversterker. Echter, gistextract bevat glutamaat, wat wel degelijk fungeert als een smaakversterker.
  • Rosita’s Surinaamse Roti; Deze ‘Surinaamse’ roti’s zijn eigenlijk geen roti’s maar tortilla’s en worden gewoon in Nederland geproduceerd. De smaak en structuur lijkt in niets op roti en het heeft niets met Suriname te maken.

Gouden Windei Verkiezing

En de winnaar is ……… *tromgeroffel* ……. Capri-Sun Multivitamin van Coca-Cola. Ruim 26.000 consumenten hebben in de afgelopen weken hun stem uitgebracht en met ruim 38% van alle stemmen heeft Capri-Sun Multivitamin net aan gewonnen van de ‘ambachtelijke’ rundervink van Albert Heijn (met 35% van de stemmen). Foodwatch heeft het Gouden Windei vanmorgen uitgereikt aan Coca-Cola maar zij weigerden deze aan te nemen. Wel een beetje onsportief, vind je niet?

Bron foto’s: http://www.foodwatch.org/There are no comments

Add yours

CommentLuv badge