De Foodhallen

De Foodhallen in Amsterdam

Afgelopen vrijdagavond was het dan zover, ein-de-lijk kon ik de Foodhallen in Amsterdam zelf bezoeken. De Foodhallen vindt je in het complex De Hallen, een oude tramremise welke is omgebouwd tot een heel leuk multifunctioneel centrum. Zo vindt je in De Hallen een hotel, een bioscoop, diverse galerieën, winkels en verschillende restaurants. Waar deze keuze aan restaurants eerst beperkt was tot de brasserie Halte 3 en restaurant Meat West is er nu een enorm scala aan keuzes bijgekomen met de opening van de Foodhallen.

De Foodhallen is een uniek concept in Nederland. Deze indoor foodcourt is geïnspireerd door Mercado de San Miguel in Madrid en bestaat uit een grote hal met allerlei stands waar restaurantjes in gevestigd zijn. Het idee van deze food court is dat je rustig door de hal kunt lopen met een drankje en hier en daar gerechtjes kunt bestellen om gezamenlijk aan een tafel op te eten. Zo kan iedereen in het gezelschap zelf kiezen wat hij wil eten of je kunt ervoor kiezen om gerechten te delen. Je bent niet gebonden aan één menukaart en bij ieder bezoek kun je ervoor kiezen om iets anders te eten. In totaal vind je 21 verschillende stands in deze grote hal! En wat kan je daar dan zoal eten en drinken?

 • culinaire bitterballen van de Ballenbar
 • ambachtelijk brood van BBROOD
 • culinaire hotdogs van Bulls & Dogs
 • diverse kaasgerechten zoals raclette en kaasplankjes van Caulils
 • Turkse specialiteiten van Filiz Manti
 • bijzondere sushirollen van Friska
 • vegetarische hapjes van de Green Brothers
 • Spaanse hapjes van Jabugo Bar Iberico
 • vissoep van Le Big Fish
 • entrecôte van l’Entrecôte Mobiel
 • falafel en hummus van Maza
 • sushi van Meneer Temaki
 • pizza en andere Italiaanse specialiteiten van Pasta di Mamma
 • zoete heerlijkheden van Petit Gateau
 • pizza’s met een twist van Pink Flamingo
 • burgers van The Butcher
 • een pulled pork sandwich van The Rough Kitchen
 • Indiaas streetfood van Shirkhan
 • Vietnamese hapjes van VietView
 • Australische en Nieuw-Zeelandse pies van Wild Moa Pies
 • frozen yoghurt van Yogen Früz

Foodhallen

Naast dit enorme aanbod aan restaurants vind je midden in de hal en aan de zijkant ook nog een bar. Deze zijn fijn centraal gelegen zodat ze makkelijk bereikbaar zijn vanuit alle zitplaatsen. Er is een grote verscheidenheid aan zitgelegenheden. Naast dat je bij sommige stands de mogelijkheid hebt om aan een bar te zitten biedt de Foodhallen ook diverse tafels, bartafels en een soort loungetafels aan. De meeste zitplaatsen bevinden zich op het ‘plein’ waar je binnenkomt, maar ook her en der verspreid tussen de stands zijn genoeg zitplaatsen te vinden. Op vrijdagavond was het echt enorm druk en hebben we wel een aantal keer rond moeten lopen voordat we een zitplaats hadden gevonden. Ik verwacht dat dit makkelijker wordt als de nieuwigheid er een beetje af is.

De restaurants hebben nagenoeg allemaal een beperkte kaart. Vaak staan daar enkele specialiteiten op en sommige restaurants bieden ook nog de mogelijkheid aan om een tasting plate te bestellen, om met meerdere mensen te genieten van kleine hapjes. Een tasting plate is naar mijn idee wel het ultieme concept dat past bij de Foodhallen omdat je met meerdere mensen kunt genieten van de specialiteiten van een restaurant zonder daarna gelijk vol te zitten. Er is zoveel heerlijks te eten dat je je echt niet wilt beperken tot één restaurant.

Foodhallen

En dan het publiek. Eerlijk gezegd dat ik verwacht dat de ruimte gevuld zou zijn met allemaal zogeheten ‘hippe’ mensen die de nieuwste hotspot kwamen checken. Dit viel me alles mee. Aan het begin van de avond waren er opvallend veel gezinnen te vinden met één of meerdere kinderen. Wat had ik een medelijden met al die mama’s en papa’s die de drukte probeerden door te komen met hun kinderwagen! Later op de avond veranderde het publiek wel en bleef inderdaad het ‘hippe’ publiek over. Niet dat papa’s en mama’s niet hip kunnen zijn hoor, maar je begrijpt wel wat ik bedoel. Is hip trouwens nog steeds een woord? Ach, dat geeft al aan hoe on-hip ik ben.

Maar ik moet ook eerlijk zijn, helaas waren er ook wat dingen die mij enigszins tegenvielen. Zo vond ik de prijzen hier en daar erg aan de hoge kant. De ondernemers die gevestigd zijn in de Foodhallen zijn veelal uitblinkers en bieden bijzondere gerechten aan. Hier betaal je ook voor en hier moet je dan ook rekening mee houden. Dit gaat niet voor alle stands op, maar veel aanbieders hanteren wel relatief hoge prijzen. Ook betaal je de ‘gebruikelijke’ Amsterdamse horecaprijzen voor je drankjes. Voor een wijntje betaal je € 3,50 en die rekening loopt dus aardig op als je hier een avondje vertoeft.

Ook moet ik helaas constateren dat de kwaliteit van de gerechten hier en daar wat te wensen overliet. Of dit door de drukte kwam of door de nieuwigheid, ik weet het niet. Ik weet wel dat de garnalen in de sushirol van Meneer Temaki net iets aan de rauwe kant waren, dat de tweede keer dat wij falafel aten van Maza deze net iets te lang was gebakken en dat de pulled pork sandwich van The Rough Kitchen maar magertjes en slordig belegd was. Dit was wel een teleurstelling en ik hoop van harte dat dit incidenten waren die voortkwamen uit de drukte.

Toch heb ik een heerlijke avond gehad en dit komt voornamelijk door de fantastische sfeer die er hangt in de Foodhallen. Het is er enorm gezellig en door het enorme aanbod kan men zich hier gerust een hele avond vermaken. Ik ga zeker nog een keertje terug. Eén bezoek is echt niet genoeg om te genieten van al het heerlijks dat wordt aangeboden in de Foodhallen.

Update: omdat het aanbod in de Foodhallen regelmatig wisselt, kan het voorkomen dat je andere ondernemers in de stands aantreft. Voor een actueel overzicht van de aanbieders in de Foodhallen kun je een bezoek brengen aan de website van de FoodhallenThere are no comments

Add yours