Fairtrade Week

Fairtrade Week

Deze week, van 25 oktober tot en met 2 november, is het Fairtrade Week en op de valreep wil ik hier toch nog graag wat aandacht aan besteden. Fairtrade is een wereldwijde beweging die zich inzet voor eerlijke handel. Fairtrade betekent dat boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun producten, een prijs die in verhouding staat tot de productiekosten in plaats van de verhoudingen op de internationale markt. De term fairtrade is ook een keurmerk dat wordt gegeven aan producten die voldoen aan strikte criteria wat betreft eerlijke handel.

De meeste mensen zijn tegenwoordig wel bekend met bepaalde fairtrade producten. De Max Havelaar bananen en koffie zijn inmiddels een begrip geworden. In Nederland is de Max Havelaar Stichting eigenaar van het fairtrade keurmerk, ook wel het Max Havelaar Keurmerk genoemd. Het fairtrade assortiment reikt echter verder dan alleen de Max Havelaar koffie en bananen. Naast dat praktisch elke supermarkt standaard fairtrade producten in zijn assortiment heeft, zoals bijvoorbeeld Verkade, Tony’s Chocolonely, Ben & Jerry’s en diverse wijnen, hebben een aantal supermarkten ook een eigen fairtrade assortiment hieraan toegevoegd. Zo vind je tegenwoordig bijvoorbeeld diverse producten van Fairtrade Original bij de Albert Heijn en producten van Fairglobe bij de Lidl.

Door het organiseren van de Fairtrade Week wil men fairtrade producten en het fairtrade concept onder de aandacht brengen. Het motto van de Fairtrade Week is ‘Maak een verschil met 1x per dag Fairtrade’. Tijdens de Fairtrade Week worden er diverse acties georganiseerd en meer dan 4300 winkels doen mee door deze week korting te geven op hun fairtrade assortiment. Onder de deelnemende winkels vind je veel supermarkten, maar ook winkels als de HEMA, WAAR en de Wereldwinkel doen mee.

Voor een overzicht van alle aanbiedingen op fairtrade producten deze week is er door Max Havelaar een speciale reclamefolder samengesteld. Deze folder kun je hier bekijken. De folder staat boordevol leuke aanbiedingen en daarnaast staat er ook nog eens een leuke winactie in van Bio+ waarbij je kans maakt op een Bio+ fairtrade kookworkshop.There are no comments

Add yours