DIY katoenen zakjes

DIY herbruikbare katoenen zakjes

Gister stuitte ik via OneWorld op een artikel over leven zonder afval. In dit artikel komt Emily-Jane Lowe, van de website ‘Leven Zonder Afval‘, aan het woord. Zij vertelt over het besluit dat zij en haar gezin ruim een jaar geleden hebben genomen om het allemaal anders te doen om zo het afval van het gezin terug te dringen. Nu, ruim een jaar later, produceren zij als gezin nauwelijks nog afval en in dit artikel vertelt ze over haar ervaringen. Het hele artikel en ook haar blog is heel interessant en leerzaam, maar één van haar ideeën bleef direct bij mij hangen. Zij heeft namelijk een enorme hoeveelheid zakjes en tasjes zelf gemaakt om al haar boodschappen, groente en fruit in te bewaren. Zo hoeft ze geen tasjes en zakjes bij de winkel te gebruiken en bespaart ze een heleboel afval.

Dit vond ik een fantastisch idee, vooral omdat ik al tijden op zoek ben naar katoenen zakjes om mijn groente en fruit in te bewaren. Ik gebruik sinds een aantal maanden geen plastic zakjes meer op de groenteafdeling om producten in mee te nemen. Ik vind het eeuwig zonde omdat je bij thuiskomt deze zakjes eigenlijk direct weer in het plastic afval gooit. Toch is het wel handig om je groente en fruit ergens in te kunnen doen, al is het alleen maar om de kassamedewerker een plezier te doen en ook om je producten goed te bewaren en vers te houden. De enige oplossing die ik tot nu toe had gevonden waren de katoenen zakjes van Re-sack, maar deze zijn best prijzig en moeilijk te verkrijgen. Het was werkelijk waar nooit in me opgekomen om zelf aan de slag te gaan. Na het lezen van Emily-Jane’s blog was ik direct geïnspireerd en de volgende dag ging ik aan de slag. Ik ben erg tevreden over het resultaat en de uiteindelijk tijd die het heeft gekost valt ook reuze mee. Met één zakje ben ik drie uurtjes bezig geweest, wat voor een ‘normaal’ persoon die er even de tijd voor neemt en niet wordt afgeleid door van alles en nog wat betekent dat het ongeveer een half uurtje tot een uurtje van je tijd in beslag neemt. Het kan natuurlijk nog sneller en makkelijker als je een naaimachine gebruikt, maar mijn naaimachine is tijdelijk in staking dus ik was aangewezen op naald en draad. Ik zal proberen stap voor stap uit te leggen hoe ik mijn zakjes heb gemaakt, maar voel je vooral vrij om er zelf mee te experimenten. Ik heb ook maar gewoon wat aangerommeld. Het enige dat je nodig hebt is een stuk stof, een naald, draad, schaar, spelden en een koord of stukje touw.

benodigdheden naaiproject

Stap 1: Kies je stof. Elke katoenen stof is prima. Een kussensloop, een theedoek, een oude lap, you name it. Ik heb één zakje gemaakt van een hydrofiele doek en één van een kussensloop.

Stap 2: Knip van de stof een stuk af dat je wilt gebruiken. Onthoud dat je de lap moet dubbelvouwen om een zakje of tas te maken. Hoe groot of klein je de zak wilt maken is volledig afhankelijk van waar je het voor wilt gebruiken. Hoe meer verschillende groottes je hebt, hoe leuker en makkelijker het is natuurlijk.

Stap 3: Vouw de stof dubbel met de binnenkant van de zak aan de buitenkant en zet spelden langs de randen die je dichtnaait om zo alles goed op zijn plek te houden. Het is natuurlijk nog makkelijker als je een doek gebruikt die aan één of twee kanten al dichtgestikt is.

Stap 4: Naai alle kanten dicht met een simpele steek behalve de bovenkant. Omdat je de bovenkant gaat omzomen hoef je het gedeelte dat je wilt omzomen niet helemaal tot boven aan dicht te naaien. Doe vooral niet te moeilijk, het moet vooral stevig zijn.

Stap 5: De afwerking van de bovenkant is afhankelijk van het sluitsysteem dat je wilt gebruiken voor je zakje. Wil je de bovenkant openlaten dan zoom je de bovenkant netjes om. Wil je bijvoorbeeld een trekkoord gebruiken, dat heb ik ook gedaan, dan naai je de bovenkant net iets anders dicht. Als koord kan je van alles gebruiken, van een simpel touwtje, een veter tot een stuk stof. Ik heb voor mijn zakje van de hydrofiele doek een stuk rand van de doek gebruikt. Voor mijn zakje van de kussensloop heb ik een simpele reeks lossen gehaakt en deze gebruikt. Als je een treksluiting gebruikt dan knip je aan één rand de stof iets in. Ik heb de bovenkant omgeslagen, mijn koord erin gelegd en deze met spelden vastgezet. Ik heb de uitgang van mijn trekkoord omgezoomd en daarna de zoom zelf dichtgenaaid.

Stap 6: Draai nu je zakje binnenstebuiten en voila, je hebt je eerste katoenen boodschappenzakje gemaakt!

katoenen zakje

Ik hoop dat de uitleg duidelijk is. Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd een comment achterlaten en dan zal ik je zo snel mogelijk proberen te helpen. Je kunt met deze zakjes natuurlijk zo creatief zijn als je zelf wilt. Vind je het gebruik van katoenen zakjes een heel goed idee, maar heb je zelf geen zin of tijd om er zelf mee aan de slag te gaan? Wees gerust, Emily-Jane Lowe verkoopt de zakjes die zij maakt ook via haar website. Ook via websites als Re-Sack of Bag-Again zijn katoenen zakjes te bestellen. Maar ik raad toch vooral aan om het eens zelf te proberen. Ik ben geen supergoede naaister dus ik was al heel erg blij met deze prestatie. Maar dat zou ieder ander weer hoopvol moeten stemmen, want als ik het kan dan kan jij het zeker!

DIY herbruikbare katoenen zakjes

4 gedachten over “DIY herbruikbare katoenen zakjes”

  1. Pingback: Handleiding: Boodschappen doen zonder verpakking – Groene Avonturen

  2. Pingback: Het bewijs van succesvol afval verminderen | Voetspot

  3. Pingback: Handleiding: Boodschappen doen zonder verpakking - Groene Avonturen

  4. Pingback: Winkelen zonder plastic zakjes | WEcotip

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *