Biologisch met een budget: Aanbiedingen

Vorige week ben ik gestart met een nieuwe reeks ‘Biologisch met een budget’. In die blogpost heb ik het gehad over biologische groente en fruit. Deze week wil ik het graag hebben over iets wat iedereen met een beperkt budget wel bekend is, het speuren naar aanbiedingen in de aanbiedingsfolders van diverse winkels en supermarkten (wel online natuurlijk, zo zonde van al dat papier anders).

In het verleden lette ik totaal niet op koopjes en aanbiedingen. Ik kocht waar ik zin in had, wanneer ik er zin in had. Toen was mijn beschikbare budget ook niet eindeloos en door dit koopgedrag had ik dan ook standaard een stuk maand over aan het eind van mijn geld. Sinds een aantal jaar ben ik steeds meer gaan letten op de diverse aanbiedingen van supermarkten om zo voordelig in te kunnen kopen en toch lekker te kunnen blijven eten.

Met een groeiende interesse voor biologische producten vanuit de consumenten neemt gelukkig ook het aanbod van biologische producten toe in de diverse supermarkten. Albert Heijn staat volgens recent onderzoek van de Consumentenbond met stip op nummer 1 qua duurzaam en biologisch assortiment, maar ook supermarkten als Jumbo, Plus en Dirk scoren (ruim) voldoende qua assortiment. Naast dat het fijn is dat biologische producten steeds beter beschikbaar worden voor consumenten heeft dit groeiende assortiment ook als leuke bijkomstigheid dat biologische producten ook steeds vaker in de aanbieding zijn. Dat was voorheen wel anders, biologische producten waren een zeldzaamheid en men deed er dan ook vrij weinig moeite voor om deze producten aan de man (of vrouw) te brengen. In hetzelfde artikel van de Consumentenbond wordt opgemerkt dat supermarkten ook steeds meer moeite gaan doen om duurzame, en in deze context dus ook biologische, producten onder de aandacht van de consument te brengen. Bij de meeste supermarkten wordt dit nog niet optimaal benut, maar wederom loopt Albert Heijn, samen met Plus, voorop met de promotie van duurzame producten in aanbiedingen, recepten en artikelen in het maandblad van de supermarkt.

Helaas is het biologische assortiment in de supermarkten nog niets vergeleken met het ‘gangbare’ assortiment en zullen de biologische koopjes ook nog niet zo vaak voorkomen in de diverse aanbiedingenfolders. Om toch een duidelijk overzicht te krijgen van de biologische aanbiedingen in de diverse winkels is er een heel handige website die je kunt bezoeken. Op biologischeaanbiedingen.nl vind je een heel handig weekoverzicht met alle biologische producten die in de aanbieding zijn bij diverse supermarkten. Vrijwel alle grote supermarktketens zijn in dit overzicht opgenomen, maar ook de aanbiedingen van biologische winkels zoals EkoPlaza, de Natuurwinkel en De Groene Weg zijn hier te vinden. Helaas is het overzicht nog niet helemaal compleet, zo mis ik bijvoorbeeld de aanbiedingen van winkels als Marqt en Landmarkt, maar het is een prima uitgangspunt voor het doen van je biologische boodschappen. De website biedt tevens een overzicht van de diverse biologische producten die beschikbaar zijn bij de supermarkten. Overige delen van de website lijken minder aandacht te krijgen. Zo is het nieuwsoverzicht sinds 2012 niet meer bijgewerkt en staan bij een overzicht van biologische merken ook merken als Knorr en Olvarit opgenomen. Daar heb ik persoonlijk zo mijn twijfels over. Gelukkig werkt het aanbiedingenoverzicht als een trein. Je kunt je zelfs abonneren op de nieuwsbrief zodat je elke week een e-mail krijgt met de aanbiedingen van die week.

De website biologischeaanbiedingen.nl is niet het enige initiatief om biologisch winkelen net wat makkelijker te maken voor de consument. Wakker Dier maakt het makkelijker voor consumenten om diervriendelijker te winkelen en eten door de nieuwsbrief Wakkere Winkelaar. Je kunt je via de website inschrijven voor deze nieuwsbrief en elke week ontvang je dan een e-mail met de diervriendelijkste folderaanbiedingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan aanbiedingen voor zuivel, eieren, vlees en vleesvervangers. Ter inspiratie sturen ze ook elke week een vegetarisch recept mee.

Makkelijker kan het haast niet worden om te jagen op biologische koopjes. Abonneer je simpelweg op deze twee nieuwsbrieven en ontvang zo elke week de biologische aanbiedingen zonder er enige moeite voor te hoeven doen. Zo wordt het aanvullen van je voorraadkast met biologische producten een (biologisch) eitje. Hebben jullie nog tips voor handige websites of koopjes?

Voor meer inspiratie voor biologisch winkelen met een beperkt budget kun je ook de volgende artikelen lezen:

2 gedachten over “Biologisch met een budget: Aanbiedingen”

  1. Helaas geen tips voor biologische aanbiedingen. Ik koop het meestal gewoon bij de Albert Heijn bij mij in de buurt.
    Ik koop wel alles wat biologisch kan biologisch, helaas zijn deze producten niet zo vaak in de aanbieding. Bedankt voor jouw tips!

    1. Ik koop inderdaad ook het meeste bij de AH, toch lekker makkelijk en dichtbij. Producten die wat moeilijker verkrijgbaar zijn koop ik dan weer in de biowinkel, maar dat is dan toch vaak weer net wat prijziger. Ik was zo blij dat ik op deze websites stuitte, het maakt biologische producten kopen toch net even wat makkelijker en goedkoper en ik deel het graag :).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *