wijn gezondheid

Santé!

‘Fles wijn per dag niet slecht’ kopte de Telegraaf in april dit jaar in. Blijkbaar was uit tientallen jaren onderzoek, uitgevoerd door voormalig onderzoeksexpert van de WHO dr. Kari Poikolainen, de conclusie getrokken dat alcohol lang niet het verschrikkelijke effect heeft als jarenlang al wordt beweerd. Een juich en een vreugdedansje kan ik niet onderdrukken terwijl ik mijn glas wijn hef en hard ‘proost!’ roep tegen mijn beeldscherm.

Al jarenlang is de alcoholrichtlijn voor ‘verantwoord’ alcoholgebruik voor vrouwen 1 glas per dag en voor mannen 2 glazen per dag. Dr. Poikolainen stelt echter dat alcohol pas echt schadelijk is wanneer men meer dan 13 glazen op een dag nuttigt. Hij stelt zelfs dat matig drankgebruik beter is dan geheelonthouding, maar dat overmatig drankgebruik weer slechter is. Hoe dan ook is de huidige standaard van 1 of 2 glazen alcohol te laag. De Copenhagen City Heart Study, aangehaald in dit artikel in de Volkskrant van 21 september sluit zich aan bij deze mening. Uit het onderzoek bleek dat matige drinkers van alcohol als ‘overwinnaars’ uit de bus komen. Ze leven het langst en lijden minder vaak aan hart- en vaatziekten dan niet-drinkers en overmatige drinkers.

Vooral rode wijn heeft altijd een goede reputatie gehad als een wonderdrank waardoor je langer en gezonder leeft. Deze reputatie heeft rode wijn te danken aan iets wat ook wel de Franse paradox wordt genoemd. De Fransen lijden opvallend weinig aan hartkwalen ondanks hun dieet dat veel verzadigde vetten bevat. Het veelvuldig consumeren van rode wijn zou hier de reden voor zijn. Nu moet vooral rode wijn het in recente onderzoeken ontgelden. Resveratrol, wat tot voor kort werd gezien als het wonderstofje in rode wijn, blijkt uit diverse onderzoeken toch geen effect te hebben op de overlijdenskans of de kans op het ontwikkelen van bepaalde ziektes. Diverse media gingen met dit onderzoek aan de haal en rapporteerden dat rode wijn toch niet goed voor je was en dat het ten onrechte een goede reputatie heeft, zoals de Volkskrant. Echter, de onderzoekers van deze studie hebben zeer nadrukkelijk gezegd dat ze er niet aan twijfelden dat rode wijn gezond was, alleen dat resveratrol niet het geheim was.

Toch zijn er kanttekeningen te plaatsen bij dit soort onderzoeken. Vooralsnog richten veel van deze onderzoeken zich vooral op het effect van alcoholgebruik op slechts één aspect van de gezondheid. Daarnaast komt het ook vaak voor dat geheelonthouders problemen hebben met hun gezondheid (wat dan bijvoorbeeld een reden is om geen alcohol te nuttigen), wat de uitkomst van de onderzoeken kan beïnvloeden. Het is met die kennis al een stuk aannemelijker dat matige drinkers een betere gezondheid hebben en een langere levensverwachting hebben, daar heeft alcoholconsumptie weinig mee te maken. Ook gezondheidsinstanties en overheden blijven voorzichtig met de conclusies die zij trekken uit dit soort onderzoeken. Er zijn natuurlijk ook andere belangen mee gemoeid. Denk aan het probleem met alcoholconsumptie onder minderjarigen, het fenomeen comazuipen, vandalisme en criminaliteit. Toch stemmen de gezondheidsinstanties wel in met bepaalde bevindingen van deze onderzoeken. De richtlijn voor gezonde voeding van de Gezondheidsraad stelde bijvoorbeeld in 2006 dat het beschermende effect van matig alcoholgebruik hooguit geldt voor mannen boven de 40 en vrouwen na de menopauze. Good enough for me!

Hoe dan ook, ik blijf optimistisch (geheel tegen mijn natuur in). Ik zit nog steeds met geheven glas achter de computer en ik proost alvast op het weekend. Santé!There are no comments

Add yours