verpakkingsvrij

De eerste verpakkingsvrije supermarkt in Nederland

Ik doe mijn best om mijn afval in het dagelijks leven te verminderen. Ik scheid mijn afval netjes, ik gebruik geen plastic zakjes in de supermarkt om mijn groente en fruit mee te nemen (soms tot grote ergernis van de kassamedewerkers) en in plaats van plastic supermarkttasjes mee te nemen gebruik ik mijn eigen tassen. Toch heb ik aan het eind van de week vier vuilniszakken vol rommel staan en dat is gewoon eeuwig zonde. Dan heb ik het nog niet eens over de enorme hoeveelheid boodschappen die treurig in de koelkast of in de kast liggen te vergaan omdat veel producten alleen in grootverpakkingen te koop zijn, waardoor je uiteindelijk veel kan weggooien. Pure verspilling, zo zonde. Met heel veel enthousiasme las ik dan ook in mei dit jaar op het blog van De Groene Meisjes een blogpost over de verpakkingsvrije supermarkt. Een supermarkt zoals we dat hier in Nederland eigenlijk niet kennen. Waar de schappen niet volstaan met voorverpakte (en soms driedubbel ingepakte) producten, maar waar de winkel volstaat met schepbakken, silo’s en kratten met verse groente en vers fruit. Waar je kan kopen hoeveel je nodig hebt en niet hoeveel de supermarkt aan jou kwijt wil. Je neemt simpelweg je eigen potjes en zakjes mee en vullen maar. Zo zou ik gelijk een goed excuus hebben voor mijn gehamster van flessen en potjes.

In Spanje in de verpakkingsloze supermarkt ‘Granel’ in 2011 geopend en een enorm succes. In Antwerpen is op 31 augustus ‘Robuust’ feestelijk geopend onder veel belangstelling van publiek en pers. De opening van de eerste verpakkingsloze supermarkt in Berlijn, ‘Original Unverpackt’, was afgelopen zaterdag een feit. De verpakkingsloze supermarkten schieten in Europa als paddenstoelen uit de grond, maar helaas nog niet in ons kikkerlandje. Hoe enthousiast ik ook word van deze initiatieven, Barcelona, Berlijn en Antwerpen liggen voor mij niet direct om de hoek. De Groene Meisjes vroegen zich in hun blogpost dan ook af wanneer iemand het initiatief tot het opzetten van zo’n winkel zou nemen in Nederland. En zij waren niet alleen hierin aangezien veel lezers aangaven dit een fantastisch idee te vinden. Ook ik kon nauwelijks een enthousiaste kreet naar mijn scherm onderdrukken: Ja! Doen!

verpakkingsvrij

Alsof de online gebeden werden verhoord werd deze week bekend gemaakt dat wij in Nederland nu ook mogelijk een verpakkingsloze supermarkt krijgen. Mogelijk zeg ik erbij, want de initiatiefnemer, Wim van Dijk, gaat zijn idee voor een verpakkingsloze supermarkt, genaamd ‘Bag & Buy’, proberen op poten te zetten via crowdfunding. Hij denkt circa €100.000,- nodig te hebben voor het project en hoopt dit via deze weg voor elkaar te krijgen. Vanaf 1 oktober start de crowdfundcampagne en de planning is om in de zomer van 2015 in één van de grote steden de winkel te openen. In welke stad de winkel opent is nog niet bekend, volgens Wim van Dijk opent ‘Bag & Buy’ een filiaal in de stad waar het enthousiasme voor het project het grootst is. Ik ben enthousiast en hoopvol, aangezien ‘Original Unverpackt’ in Berlijn via crowdfunding in no time het benodigde bedrag bij elkaar had en crowdfunding in Nederland steeds meer van de grond komt.

Graag wil ik toch één kritische kanttekening plaatsen bij dit hele project. Die naam…… ‘Bag & Buy’! Dat kan toch beter? Of ben ik de enige die zich daar enigszins aan stoort? Ik hoop dat het een conceptnaam is en dat er op de uiteindelijke winkel een naam prijkt die direct duidelijk maakt waar de winkel voor staat en wat de klant kan verwachten. De crowdfunding voor dit project start op 1 oktober via Doorgaan.nl.

Update: De crowdfunding voor dit project is al begonnen en loopt tot 24 november.
Update: Helaas heeft Bag & Buy de deuren moeten sluiten.There are no comments

Add yours