Veg!

Kookboektip: Veg!

Het weekend is weer voorbij, ik heb weer wat tijd gehad om mijn stapel ‘must reads’ door te ploegen en ik begin dan ook de week met een review van één van deze boeken. Maandag zal ik voortaan maar reviewdag gaan noemen. Ik verslind nogal wat boeken (vooral kookboeken) en wat is er nu beter dan de week te beginnen met een kookboekaanrader? Dit keer een review van een wat ouder kookboek ‘Veg!’. Het kookboek is verschenen in 2012 en geschreven door Hugh Fearnley-Whittingstall. In ‘Veg!’ spelen groenten de hoofdrol en het boek kan dan ook het beste worden beschouwd als een soort veggiebijbel met zijn 415 (!) pagina’s. Het is een vegetarisch kookboek, maar bijna nergens in het boek wordt de toon van de schrijver prekerig over het eten van vlees en vis. Sterker nog, hij is zelf niet eens vegetariër. Alleen in zijn inleiding legt hij uit waarom juist hij, als notoire vleeseter (zoals hij zelf zo mooi zegt), een vegetarisch kookboek heeft geschreven.

Zoals ik al eerder zei is het kookboek behoorlijk dik en dit komt niet door allerlei overbodige lijstjes, inleidingen en illustraties. Nee, het boek zit gewoon zo boordevol met recepten. Deze recepten zijn verdeeld over 10 hoofdstukken, met soms erg leuke categorieën zoals ‘Mezze & Tapas’ en ‘Troosteten & Feestjes’.

Veg!

De vormgeving van het boek is erg eenvoudig maar effectief. Het is fijn dat er bij nagenoeg elk recept een foto van het gerecht is geplaatst. Ik ben zelf nogal visueel ingesteld, aan de hand van een foto beslis ik of een gerecht mij aanspreekt of niet. Dat mijn uiteindelijke fabricaat vaak in niets lijkt op het plaatje van het kookboek is dan weer een ander verhaal. De foto’s zijn ook erg uitnodigend, met die typisch ‘rustieke’ opmaak die je nog steeds in de meeste kookboeken voorbij ziet komen en waar ik persoonlijk geen genoeg van kan krijgen.

Het boek is erg internationaal georiënteerd, met gerechten als ratatouille en pasta’s als bijna ‘verplicht’ nummer in vegetarische kookboeken, maar met ook veel gerechten uit de Arabische en Aziatische keuken. Veel keuze dus om volop te variëren en voor ieder wat wils. Zelf ben ik al erg enthousiast geworden van de curry’s die in het boek staan, de heerlijke couscoussalade en de dhal. Ik ben erg benieuwd!

Veg!

Het boek is, vanzelfsprekend, erg leuk voor vegetariërs, maar ook veganisten zullen met dit boek goed uit de voeten kunnen. Niet alle gerechten zijn veganistisch, maar wanneer dit wel het geval is of wanneer het gerecht makkelijk aangepast kan worden staat dit bij het gerecht duidelijk aangegeven. Het boek is zeker een uitkomst voor niet-vegetariërs (zoals ikzelf) die wat meer willen variëren en experimenteren met groente. Met zulke heerlijke gerechten is het een stuk makkelijker om af en toe een dag geen vlees of vis te eten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *