#nomakeupday

#nomakeupday

Vandaag is het de allereerste nationale NO make-up day. Een initiatief van de Brandwonden Stichting waarbij ze alle vrouwen uitdagen 24 uur lang geen make-up te dragen en een selfie te plaatsen op social media met de hashtag #nomakeupday. De boodschap die ze hiermee proberen uit te dragen is dat echte schoonheid van binnen zit.

Ik kan een zucht van irritatie nauwelijks onderdrukken. We zijn op social media nog niet eens van de Ice Bucket Challenge af en nu dit weer. Begrijp me niet verkeerd, alhoewel deze ‘ludieke’ acties wel degelijk aandacht genereren voor een goed doel zet ik er zo mijn vraagtekens bij. Eerlijk gezegd snapte ik de Ice Bucket Challenge al niet. Het verband tussen een emmer ijskoud water over jezelf heen gooien en een ziekte als ALS gaat volledig aan mij voorbij. Ja, het genereert aandacht en is de hele wereld overgegaan, maar ik ben van mening dat menigeen een loopje heeft genomen met het initiatief en daarmee zijn liters en liters water verspilt met enkel en alleen schaamteloze zelfpromotie als doel. Noem me verbitterd, noem me een pessimist, maar de lol zie ik er niet van in en ik vermoed dat ze in gebieden waar water een kostbaar goed is er de lol ook niet zo van in kunnen zien.

En nu is het dan vandaag NO make-up day. Zucht. Het doel van deze dag zonder make-up is om uit te dragen dat echte schoonheid van binnen zit. Door middel van het posten van je selfie hoopt de Brandwonden Stichting dat vrouwen elkaar steunen. Om mensen met brandwonden, wijnvlekken, of wat het is dat hen uniek maakt een geweldige dag te geven. Dit staat letterlijk op de website van de Brandwonden Stichting. Hier raakt de Brandwonden Stichting mij kwijt. Op welke manier zouden vrouwen met bijvoorbeeld brandwonden zich beter moeten gaan voelen bij het zien van al die make-uploze selfies op social media? Alsof het niet dragen van make-up gelijk staat aan het permanent meedragen van brandwonden. Ja, een deel van de vrouwen die een selfie plaatsen zullen dit doen uit een gevoel van solidariteit, maar hoe mensen met brandwonden hier een geweldige dag door beleven snap ik niet helemaal. En dan heb ik het nog niet eens over de andere enorme beperking van deze actie, namelijk het feit dat het enkel en alleen op vrouwen is gericht. Zijn er dan geen mannen met brandwonden? Zijn er dan geen mannen die een ‘geweldige’ dag verdienen? Natuurlijk genereert de actie aandacht voor de Brandwonden Stichting. Ik hoop echt dat de meeste mensen snappen waarom het vandaag #nomakeupday is want dit soort informatie wil nog wel eens verloren gaan in het social mediawereldje. Happy #nomakeupday!There are no comments

Add yours