Kringloper Naarden

De Kringloper in Almere, Hilversum en Naarden

Ik ben gek op shoppen. Ja, ik ben één van die vrouwen die shoppen daadwerkelijk ervaart als een vorm van therapie en het maakt dan ook werkelijk waar niet uit of ik shop voor kleding, meubels, boodschappen of hebbedingetjes. Natuurlijk heb ik ook mijn grenzen, echt blij van een bouwmarkt of een computerwinkel word ik niet (eerder intens verveeld en verdrietig). Maar over het algemeen bevestig ik het beeld van de vrouw als shopaholic in alle opzichten. Des te ‘vervelender’ is het dat ik mij in groeiende mate bewust ben van dit consumentisme, die bijna ziekelijke drang om altijd maar ‘meer’ en ‘nieuw’ te willen. Terwijl ik eigenlijk alles al heb wat ik nodig heb. Het besef dat ik hiermee bijdraag aan een groeiende afvalhoop, en een permanent lege portemonnee, knaagt aan me. Gelukkig besef ik sinds kort wel dat mijn liefde voor shoppen en bijdragen aan een betere wereld niet volledig onverenigbaar zijn. Zo ben ik de laatste jaren steeds meer bij kringloopwinkels aan het shoppen en probeer ik toch heel bewust om te gaan met de winkels en merken die ik financieel steun met mijn koopgedrag. Een bijkomend voordeel hiervan is dat het de keuzeopties beperkt en dat is wel fijn voor iemand die een spontane identiteitscrisis ervaart bij het betreden van een AH XL.

Maar….. ik dwaal weer af. Ik wil in deze post een ode brengen aan de kringloopwinkel. De vaak chaotische, tot de nok toe gevulde, de ‘je-kunt-het-zo-gek-niet-bedenken-of-ze-hebben-het’ en de in elk dorp op elke stad wel te vinden kringloopwinkel. Vaak voordat ik naar de winkel ren als ik iets nodig heb (een boek, een ovenschaal, speelgoed, tafel, you name it) struin ik eerst de lokale kringloopwinkels af. In de meeste gevallen hebben ze datgene wat je zoekt in de winkel. De truc is om het te vinden in het vaak enorme (en het soms enigszins ongeorganiseerde) aanbod. Maar dat is gelijk de charme van het kringloopshoppen, om ongegeneerd door de chaos te struinen naar die gouden vondsten. Het scheelt bakken met geld, is beter voor het milieu en het is echt een leuk uitje. Je komt altijd met meer thuis dan de bedoeling is en je hoeft je hier eigenlijk helemaal niet schuldig over te voelen omdat je toch zoveel geld hebt uitgespaard. Ik zal een aantal tips geven voor leuke kringloopwinkels die ik vaak bezoek.

Met stip op nummer 1 staat voor mij de kringloopwinkel De Kringloper in Naarden. De winkel is ongekend groot, heeft een fantastisch aanbod en zelfs een minicafeetje voor de vermoeide en hongerige shopper. Het assortiment is breed en goed en de winkel is netjes en logisch opgezet. Dit is in andere kringloopwinkels helaas wel eens anders. Deze winkel is vooral leuk omdat ze een groot assortiment boeken, fotolijsten, servies en speelgoed hebben. Ook stond ik de eerste keer dat ik daar kwam versteld van de hoeveelheid babyuitzetartikelen die ze daar hebben. Ze hebben sportapparaten, fietsen, tuinmeubelen, je kunt het zo gek niet bedenken. Regelmatig organiseren ze evenementen waar ze dan leuke extra kortingen op artikelen geven. Kijk voor een impressie van de winkel en een overzicht van deze evenementen op hun facebookpagina.

Een andere enorm grote kringloopwinkel is De Kringloper in Almere, de grootste van Nederland als ik ze mag geloven. In tegenstelling tot andere kringloopwinkels is deze winkel erg ruim opgezet en oogt daarom ook minder ‘rommelig’. Ze hebben naast een enorm groot aanbod aan meubels ook een heel ruim assortiment boeken. Dat zijn ook gelijk de voornaamste redenen om deze winkel eens te bezoeken. Ben je op zoek naar een uniek meubelstuk en wil je hier geen vermogen aan kwijt zijn? Struin zeker eens door deze winkel en grote kans dat je vindt wat je zoekt voor een fractie van het bedrag wat je anders kwijt zou zijn. Sinds een aantal dagen hebben ze een aparte afdeling opgezet met het thema ‘Fantasy’. Ik ben nog niet in de gelegenheid geweest om dit met eigen ogen te aanschouwen, maar de foto’s op hun facebookpagina zien er in elk geval leuk uit. Het is weer eens wat anders.

Kringloper Hilversum

Nog een aanrader is De Kringloper in Hilversum. En ja, al deze winkels behoren tot dezelfde keten. Zelfs de kringloopwinkels hebben ketens. Het zal wel geen toeval zijn dat mijn favoriete winkels tot dezelfde keten behoren, misschien iets met bedrijfsfilosofie? Of wellicht heeft het ermee te maken dat ik nu eenmaal in deze regio woon en dat de meeste kringloopwinkels in deze buurt tot De Kringloper horen. De Kringloper in Hilversum ligt zeer centraal, in het centrum van de stad vlakbij het station. Dit is bij andere kringloopwinkels nog wel eens anders. Doordat de winkel midden in de stad ligt is de ruimte ook wel enigszins beperkt en dit is duidelijk te zien. De winkel staat tot de nok toe vol (wat ook zeker wel bijdraagt aan de charme van de winkel) en de winkel heeft een aparte opbouw waardoor er enigszins verstopte kamers en hoekjes zijn waar ook nog producten in staan uitgestald. Ook deze winkel heeft een groot assortiment boeken op de benedenverdieping van de winkel. Is het al duidelijk? Ik houd van boeken. De winkel is iets minder georganiseerd dan de eerder genoemde winkels, maar de charme van de winkel en het enorme assortiment maakt dit zeker goed. Ook in deze winkel hebben ze regelmatig acties met extra korting of themadagen.

Tot slot raad ik ook zeker aan om eens een iets kleinere kringloopwinkel te bezoek in een willekeurige stad of dorp. Kringloopshoppen is natuurlijk enigszins een trend tegenwoordig en de bekende kringloopwinkels in en rond de randstad worden platgelopen door irritante yuppen/hipsters/groendoeners (guilty!). Hierdoor zijn de prijzen naar mijn mening wel wat hoger(het is nog spotgoedkoop, maar de kringloopwinkels beseffen wel beter dat ze soms spreekwoordelijk goud in handen hebben). In de wat kleinere steden en dorpen in de rest van het land is dit vaak niet het geval en zijn producten vaak net iets goedkoper. Omdat ik vaak in Den Helder kom is de kringloopwinkel daar zeer bekend terrein. Ja, het aanbod is wat minder groot, de nieuwe aanvoer iets minder frequent en de opzet iets minder ruim. Maar de meest fantastische boeken liggen op de bovenste verdieping stof te vergaren voor gemiddeld € 1,- per stuk en met een beetje geluk vind je een fantastisch tafeltje voor nog geen € 10,-. Zo heb ik daar een superleuk en uniek mozaïektafeltje vandaan voor € 5,- waar ik nu, jaren later, nog plezier van heb.

Voor alle doorgewinterde kringloopshoppers: Laat wel iets leuks voor mij staan, oké? Voor de niet-doorgewinterde kringloopshoppers: Doe eens gek en loop eens een kringloopwinkel binnen. Je zal verbaasd staan van wat ze allemaal hebben en het is ook nog eens leuk voor het milieu en je portemonnee.

Bron foto 1: https://www.facebook.com/Kringloper-Naarden-154781911295661/
Bron foto 2: https://www.facebook.com/De-Kringloper-Hilversum-530546993650133/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *