Goed Zoet

Kookboektip: Goed Zoet!

Oké, oké, ik ben er een beetje laat bij met een review van dit boek. ‘Goed Zoet!’ is namelijk al een paar maanden uit. Toch wil ik er graag nog iets over schrijven omdat het boek juist nu voor mij een fantastische aanwinst is. Met de komst van ons minimensje hebben wij ons als ‘verantwoorde’ ouders (zijn we wel hoor, maar klinkt zo blegh) voorgenomen om veel aandacht te besteden aan ons eten. We proberen gevarieerd te eten, hem kennis te laten maken met zoveel mogelijk groente en fruit en te letten op zaken als zout en suiker. En voor dat laatste is het boek ‘Goed Zoet!’ een uitkomst. Ons minimensje is namelijk binnenkort jarig. Hij wordt alweer 1 jaar! En hoewel we ons hadden voorgenomen hem niet te overladen met snoep, koek en taart vindt mijn man het toch wel zielig als hij niet eens een taartje krijgt. Persoonlijk vind ik het niet nodig, hij vindt waarschijnlijk de overvloedige aandacht, de cadeautjes en de drukte al leuk genoeg. Maar om niet al te rigide te zijn in de opvoeding ben ik best bereid om een taartje te maken voor zijn verjaardag. Maar dan natuurlijk wel zonder al onze idealen over boord te gooien. En daar komt ‘Goed Zoet!’ om de hoek kijken. Het bakboek geschreven door Nanne Hogeland, haar blog is hier te vinden, is volledig gericht op bakken zonder geraffineerde suikers. Goed zoet dus.

Goed Zoet

Het eerste dat opvalt aan het boek is dat het prachtig is vormgegeven. Nu ben ik sowieso wel een sucker voor retro design, dus de vintagepatronen en de prachtige foto’s dragen bij aan een instant goed gevoel bij het openslaan van dit boek. Het boek begint met een heldere en nuttige uitleg over diverse suikervervangers en bloemvervangers. Jazeker, naast dat het boek de mogelijkheid biedt om te bakken zonder geraffineerde suikers is het ook nog eens een inleiding in het bakken zonder bloem. Omdat niet iedereen hiermee bekend is zijn de recepten in het boek ingedeeld in drie stappen. Bij stap 1 vind je de recepten met bloem. Bij stap 2 vind je zoetigheden met volkorenmeel en tenslotte bij stap 3 vind je baksels met haver- en notenmeel. Daarnaast is er ook nog een extra hoofdstuk met recepten voor tussendoortjes en traktaties toegevoegd. Alle recepten zijn gemaakt met bekende en minder bekende suikervervangers. Zo wordt er gebruik gemaakt van onder andere oerzoet, palmsuiker, stevia, rauwe honing, vanille-extract en yaconsiroop. Sommige van die suikervervangers waren voor mij totaal onbekend, maar ik sta altijd open voor iets nieuws! Het boek is niet alleen gericht op mensen die willen bakken met minder geraffineerde suikers, Nanne Hogeland geeft in haar boek ook duidelijk aan wanneer een recept glutenvrij, lactosevrij, eivrij of notenvrij is. Wel zo handig voor vegans en mensen met een voedselallergie of –intolerantie.

Goed Zoet

Naast heerlijke recepten voor bijvoorbeeld cupcakes, cheesecake, tartelettes, apple crumble, worteltaart en diverse koekjes biedt het boek ook veel informatie over geraffineerde suikers en de mogelijke vervangers. Zo wordt er achterin het boek een duidelijke uitleg gegeven over de effecten van suiker op je lichaam. Begrippen als fructose, glycemische index en bloedsuikerspiegel worden op een heldere manier uitgelegd en gerelateerd aan elkaar. Speciaal voor dit boek hebben studenten Voeding en Diëtetiek van de Haagse Hogeschool een onderzoek gedaan naar de verschillende suiker- en bloemvervangers en die bevindingen hebben geleid tot dit hoofdstuk vol informatie.

Goed Zoet

Het boek bleek uiteindelijk niet alleen nuttig te zijn als inspiratiebron voor een leuke traktatie voor mijn zoon (suikervrije cupcakes lijkt mij wel een leuk idee!), het heeft mij ook weer volop inspiratie gegeven wat betreft lekkere tussendoortjes en fijne ontbijtopties. Zo kan ik niet wachten om appelcrumble en het limoen-avocado dessert te maken! Al met al zeker een aanrader voor iedereen die van bakken houdt en onmisbaar voor zoetekauwen die een alternatief zoeken voor geraffineerde suikers en toch lekker willen blijven eten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *