dirty dozen

Dirty Dozen & Clean Fifteen

Dat groente en fruit wordt bespoten met bestrijdingsmiddelen is tegenwoordig voor niemand nog nieuws. Maar dat sommige gewassen meer pesticiden bevatten dan anderen is niet bij iedereen bekend. Omdat je natuurlijk graag een gezonde hap naar binnen werkt wanneer je groente of fruit eet is het logisch dat je deze pesticiden in je eten zoveel mogelijk probeert te vermijden. Nu kan je natuurlijk alleen biologische groente en fruit kopen. In de biologische landbouw worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt en wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest. Als gevolg daarvan bevatten biologische producten vaak minder pesticiden, maar vaak betaal je daar ook voor. Niet iedereen van ons is gezegend met een enorm budget om alles biologisch te kopen, daarom bieden de Dirty Dozen en Clean Fifteen lijsten uitkomst! Deze lijsten zijn opgesteld door de Environmental Working Group in Amerika. Zij meten jaarlijks hoeveel gif er op groente en fruit aanwezig is en aan de hand van die gegevens maken ze een overzicht van de twaalf groente- en fruitsoorten met het meeste gif, de Dirty Dozen, en de vijftien met het minste gif, jawel jawel …. de Clean Fifteen.

Alhoewel dit onderzoek Amerikaans is geeft het ook voor ons in Nederland een goede impressie van ‘schone’ en minder ‘schone’ groente- en fruitsoorten. Niet alleen omdat het gebruik van pesticiden overal ter wereld gebeurd, maar ook omdat veel van de groente en fruit in onze supermarkten vanuit de hele wereld wordt geïmporteerd. Ook in Nederland wordt steekproefsgewijs onderzoek gedaan naar bestrijdingsmiddelen op groente en fruit, deze resultaten worden bekend gemaakt in de gifmeter van Weetwatjeeet.nl, een initiatief van Milieudefensie en Foodwatch. Echter, de laatst gepubliceerde resultaten zijn uit 2011 en dus mogelijk enigszins verouderd. Hieronder en op de afbeelding aan het begin van deze post vind je de betreffende lijsten van de Dirty Dozen en de Clean Fifteen.

Dirty Dozen
o Appels
o Aardbeien
o Druiven
o Selderij
o Perziken
o Spinazie
o Rode paprika
o Nectarines
o Komkommer
o Kerstomaten
o Peulen
o Aardappels
Dirty Dozen Plus: groene bladgroente (zoals kale) en hete pepers

Clean Fifteen
o Avocado’s
o Suikermaïs
o Ananas
o Kool
o Erwten (diepvries)
o Uien
o Asperges
o Mango’s
o Papaya’s
o Kiwi’s
o Aubergine
o Grapefruits
o Cataloupemeloen
o Bloemkool
o Zoete aardappels

Gewapend met deze kennis is het een stuk makkelijker om een keuze te maken in de supermarkt tussen welke producten je wel en niet biologisch koopt. Kies voor de producten die op de Dirty Dozen lijst staan zoveel mogelijk voor de biologische variant. De producten op de Clean Fifteen lijst kun je met een gerust(er) hart ook niet-biologisch kopen. Een kleine kanttekening bij deze lijsten is wel dat groente en fruit uit Nederland over het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen bevat dan diezelfde producten uit andere landen. Zo kan je al iets geruster in de zomer je Hollandse aardbeien eten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *