biologisch met een budget

Biologisch met een budget: groente en fruit

Biologische producten zijn in opmars. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun dagelijkse boodschappen (deels) biologisch te kopen en winkeliers spelen hier handig op in door hun assortiment biologische producten aanzienlijk te vergroten. Toch kan het soms een uitdaging zijn om je voorraadkast en aanrecht te vullen met biologische producten, want alhoewel verkrijgbaarheid steeds minder een probleem vormt is de portemonnee dat vaak nog wel. Een van de meest gehoorde redenen waarom mensen geen biologische producten kopen is dat zij dit veel te duur vinden in vergelijking tot het niet-biologische product. Volledig te begrijpen natuurlijk, maar in sommige gevallen loont het toch om te kiezen voor het biologische alternatief. Denk alleen al aan zaken als pesticiden, kwaliteit en genetische modificatie. Toch snap ik dat veel mensen niet altijd het budget hebben om biologische waren te kopen. Daarom deze rubriek: biologisch met een budget. Met deze keer een hoofdrol voor groente en fruit.

Tip 1: Je eigen tuintje
Eén van de makkelijkste en goedkoopste manieren om biologisch te eten is om zelf een moestuin te beginnen in je tuin of op je balkon. Koop biologische zaden of kleine plantjes en met wat liefde en aandacht heb je hopelijk een fantastische oogst. Nu snap ik dat niet iedereen de ruimte heeft voor een eigen moestuintje of de groene vingers om ook maar iets te laten groeien, maar een paar kruidenplantjes in de vensterbank scheelt ook al aardig in de kosten.

Tip 2: Eet wat er in het seizoen is
Het klinkt zo voor de hand liggend, eet wat er in het seizoen is. Helaas zijn we tegenwoordig vaak vervreemd van wat er nu precies in het seizoen is. Dat is ook niet gek aangezien de meeste producten het hele jaar door verkrijgbaar zijn. Toch is er vaak een duidelijk verschil in prijs te bemerken wanneer een product wel of niet in het seizoen is. Zo zijn meloenen in de zomer vaak in de aanbieding en goed betaalbaar. Eenzelfde meloen in de winter ligt wel in de schappen, maar is zoveel duurder dan een paar maanden daarvoor. De meeste biologische winkels houden al een assortiment aan dat grotendeels of geheel is aangepast aan het seizoen. Dat maakt de keuze een stuk eenvoudiger. In de ‘gewone’ supermarkt is vaak op te merken wat er in het seizoen is door de aanbiedingen nauw in de gaten te houden. Daarnaast zijn er op internet verschillende seizoenskalenders te vinden voor groente en fruit.

Tip 3: Diepvriesgroente
Ik ben een groot voorstander van vers voedsel, begrijp me niet verkeerd. Maar bepaalde producten zijn vaak moeilijk vers biologisch te krijgen in de ‘gewone’ supermarkt en wel biologisch te verkrijgen uit het diepvriesvak. Nu doet het invriezen van groente geen afbreuk aan de kwaliteit of de voedzaamheid van het product, mits het natuurlijk goed en snel is ingevroren. Dus voor een biologische, voedzame maaltijd kan het helemaal geen kwaad om eens een pak diepvriesgroente mee naar huis te nemen.

Tip 4: Biologische boeren
Bezoek eens een biologische boer in de buurt. Zo maak je kennis met de boer, met de producten en grote kans dat je bijvoorbeeld zelf je appeltjes kunt plukken. Veel boerderijen hebben hun eigen boerderijwinkel met verse producten. Het is een leuk uitje, je bent misschien zelfs voordeliger uit dan wanneer je de producten in de supermarkt koopt en je doet de boer ook een plezier door de producten direct bij hem te kopen. Voor een overzicht van biologische boeren in de buurt kijk je op de website van Lekker Naar de Boer. Daar staat ook een agenda met alle leuke evenementen die worden georganiseerd in en rondom de biologische boerderijen. Ook de website van Van Eigen Erf biedt een overzicht van biologische boeren in jouw omgeving, de producten die worden aangeboden en de evenementen die worden georganiseerd.

Tip 5: Dirty Dozen & Clean Fifteen
Ik heb hier al eerder een wat uitgebreidere post over geschreven die je hier kunt lezen. Simpelweg gezegd komt het erop neer dat sommige groente- en fruitsoorten meer zijn bespoten en dus minder ‘schoon’ zijn dan andere soorten. Dus wanneer je niet het budget hebt om al je groente en fruit biologisch te kopen zijn deze lijsten een uitkomst. De producten op de Dirty Dozen lijst bevatten de meeste pesticiden en koop je dus liever biologisch. De producten op de Clean Fifteen lijst bevatten aanzienlijk minder pesticiden en deze kun je dus met een gerust hart ook niet-biologisch kopen.

Dit zijn maar enkele tips om biologische producten te kopen met een budget. Met een beetje creativiteit en een oog voor aanbiedingen kom je al een heel eind. Hebben jullie nog goede tips of leuke adresjes? Laat het me vooral weten.

Voor meer inspiratie voor biologisch winkelen met een beperkt budget kun je ook de volgende artikelen lezen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *